PD-L, vremea tradarii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Februarie 2011, ora 09:16
7874 citiri
PD-L, vremea tradarii (Opinii)

Razboiul dintre Traian Basescu si tripleta BVB a intrat intr-o noua faza odata cu interviul acordat de seful statului cotidianului Romania Libera.

Daca pana acum atacurile presedintelui nu erau nominale, tintele fiind subintelese, chiar daca destul de transparent, de aceasta data atacul a fost frontal: "Conducerea nu inseamna doar Boc, ci si Biroul Permanent, care-i include si pe "greii" partidului: Vasile Blaga si Adriean Videanu sunt acolo si nici pe Radu Berceanu nu-l opreste nimeni sa participe. Cei trei au o influenta foarte mare in partid si au fost degrevati de functii administrative de cinci luni. Si cu toate acestea nu se vede nici o imbunatatire a felului cum functioneaza partidul".

Cat despre Vasile Blaga, potentialul viitor presedinte PD-L a avut parte de un tratament special, care confirma suspiciunile ca secretarul general al partidului ar socoti ca acum Traian Basescu ii este mai dator lui, decat invers: "E plina piata de foarte multi oameni care l-au facut pe Basescu presedinte: Adriana Saftoiu, Claudiu Saftoiu, Vasile Blaga. Fiecare dintre ei cand au fost in situatia de a-i face pe altii ceva, n-au reusit. Blaga n-a reusit sa se faca primar general in Bucuresti, desi m-a facut pe mine de doua ori presedinte. Eu am avut grija sa am intotdeauna o echipa pe care sa o conduc: nu echipa sa ma conduca pe mine, de aceea PD-L a avut succes cand a fost cu mine".

Traian Basescu a invartit cutitul in cea mai dureroasa rana a lui Vasile Blaga - lipsa de performanta electorala individuala, adica exact ceea ce Radu Berceanu a incercat sa combata spunand ca PD-L ar creste brusc cu 7-8 procente daca Vasile Blaga ar ajunge presedintele partidului.

Mai mult, presedintele i-a aruncat oarecum in derizoriu ambitiile de putere pe care le constata, mai voalat, intr-un alt interviu recent, la TVR: "Poate fi oricine si Boc, si Blaga, si Flutur, marea problema este ca si PD-L are aceeasi problema ca si PSD sau PNL: nu are lidership. Dupa Ion Iliescu nu a mai aparut un politician de mare calibru in PSD, in PNL, Tariceau a fost cel mai important om politic, dar l-au abandonat. PD-L e in aceeasi situatie, dupa Petre Roman si Traian Basescu nu au mai gasit pe altcineva".

In orice caz, asocierea usturatoare cu familia Saftoiu arata cat de mare este prapastia intre presedinte si fostul sau colaborator si, mai ales, ca, in opinia lui Traian Basescu, Vasile Blaga pare sa fi intrat in categoria tradatorilor. Este adevarat ca planurile destul de transparente ale tripletei BVB confirma aceasta eticheta.

Marii baroni ai partidului socotesc ca Traian Basescu nu le prea mai e necesar cata vreme nu mai este o locomotiva electorala asa ca au declansat o emancipare aproape violenta si insolenta. Exista chiar zvonuri ca ar negocia cu Opozitia voturile pentru suspendarea presedintelui. Daca tot sunt atat de curajosi si puternici, ma intreb de ce nu l-au infruntat pe presedinte pe vremea cand acesta avea de trei ori scorul partidului si fara el PD-L nici macar nu putea visa sa ajunga la guvernare? Pentru ca pe atunci aveau alt interes.

De tradat il tradeaza si pe Emil Boc prin intentia de separare a functiei de presedinte PD-L de aceea de premier. Sigur, ideea in sine nu e rea, dimpotriva, insa de nu au clamat acest principiu si pana acum, mai ales in perioada in care faceau parte din echipa guvernamentala si au profitat din plin de slabiciunile lui Emil Boc? Pentru ca nu au crezut nici atunci si nu cred nici acum in acest principiu, insa vor sa transforme eliminarea lor din guvern dintr-o infrangere intr-o victorie.

Adica sa-l lase pe Emil Boc cu tot decontul guvernarii, iar ei sa se despinda noi, curati si uscati ca noua echipa de lideri ai unui PD-L pentru vremuri mai bune, cu un mesaj populist pe care Vasile Blaga l-a si lansat, si cu un control bunicel al resurselor prin intermediul catorva pozitii cheie pe care inca le mai detin, cum ar fi sefia ministerului Economiei. E drept, pierderea vamilor dupa ce a cazut Radu Marginean este o lovitura grea.

Asadar, tripleta ii tradeaza fara remuscari si pe Traian Basescu, care adus-o la putere, dar si pe Emil Boc care i-a sevit atat de bine interesele si in partid si in guvern. Dar pana la urma, nici Emi Boc si nici Traian Basescu nu sunt niste victime. Amandoi isi platesc erorile: unul isi plateste slabiciunea extrema, iar celalalt inconsecventa si concesiile nepersmise facute celor care acum sunt gata sa-i intoarca spatele, sa-i confiste partidul si, daca e nevoie, sa-l si mazileasca.

Dincolo de acest razboi, Traian Basescu creioneaza in subtext un tablou sumbru al PD-L, partid macinat de lupta intre garda veche si reformista si condus de un presedinte cu o autoriate macinata de guvernare, un partid fara lideri autentici si fara un real apetit reformist. Viitorul sau nu suna prea bine.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Traian Basescu Blaga, #Basescu Blaga Berceanu Videanu, #Basescu tripleta BVB , #PDL
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
vine cineva sa fumam o tigara ? hai ca peste doua ore plec la somn si nu am ras deloc !