PDL si sindromul Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Iulie 2011, ora 12:08
7025 citiri
PDL si sindromul Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Pana la alegerile locale a ramas mai putin de un an. In Capitala, Sorin Oprescu conduce detasat in sondaje si as zice ca are deja garantat un nou mandat in proportie mai mare de 50%.

Si asta nu numai datorita sustinerii USL si, in niciun caz, datorita activitatii sale mediocre si proiectelor sale inexistente. PDL este cel care ii paveaza drumul spre victorie, parand sa fi abandonat reduta Bucuresti, principalul sau fief multa vreme.

Caci este cel putin inexplicabil ca pana acum PDL sa nu-si fi stabilit candidatul pentru Primaria Generala. Macar propria greseala din 2008, cand au mermelit-o si au ametit-o pana in ultima clipa, trimitand in cele din urma in lupta un Vasile Blaga cam silnic si el insusi neconvins de sansele sale, ar fi trebuit sa-i dinamizeze.

Elena Udrea emite liste de potentiali candidati si se arata sigura de sansele totale ale fiecaruia dintre ei. Niciunul dintre ei nu are insa nicio sansa cat timp nu este desemnat candidat, iar sansele pe care le va avea dupa aceea scad cu fiecare zi de intarziere.

Partidul are scoruri electorale cu mult mai proaste decat in 2008, deci nu mai poate asigura nici macar propulsia de atunci pentru Vasile Blaga, oricum insuficienta, dupa cum s-a vazut. Asadar, cine o fi el, acest candidat va trebui sa se impuna singur si chiar impotriva imaginii dezastruoase a PDL si a Elenei Udrea. Iar asta presupune o personalitate de mare calibru si cere timp.

Exact la fel sta treaba si in privinta prezidentialelor. USL are, de bine de rau, un potential prezidentiabil cu nume si prenume. Ca va ramane sau nu Crin Antonescu vom vedea, dar deocamdata are cine capitaliza optiunile electoratului. PDL nu are o asemenea locomotiva.

Daca-i intrebi, liderii democrat liberali iti spun ca au o multime de optiuni si ca oricare dintre ele poate primi confirmarea finala.

Lista contine insa numai nume uzate. Si, oricum, o multime de potentiali candidati este la fel de neinteresanta ca niciun candidat. Prezidentiabilul nu poate fi un personaj colectiv. E nevoie de un singur nume si un singur chip care sa se impuna in mintea electoratului drept viitor presedinte. Iar asta, exact ca in cazul primariei, cere personalitatea potrivita si timp suficient. PDL nu are nici una, nici alta, dar are o multiiiiime de optiuni.

Amorteala aceasta de rinocer batran ar putea duce PDL in galeria fantomelor politicii, alaturi de PNTCD. Si, pana la urma, cauza acestei degenerari a partidului, pe vremuri la fel de agil ca o felina, ar putea purta numele de "sindromul Basescu".

Precum un copil rasfatat al unui parinte foarte autoritar, dar si foarte protector, PDL s-a obisnuit sa fie tractat spre victorii fara niciun efort. Sigur ca postura aceasta comoda a avut si dezavantajele ei, limitand libertatea odraslei, dar, dincolo de bombanelile periodice, ea s-a obisnuit cu lancezeala si traiul electoral pe spatele tatalui. Si acum ca parintele e cu un picior in pensie, odrasla nu prea stie ce sa faca.

Exista in mentalul colectiv al acestui partid siguranta adanc inradacinata ca vine el, presedintele, si gaseste o cale sa rezolve problema, oricare ar fi ea. Deci nu e nevoie de agitatie si efort, ci doar de incredere si ascultare, pentru ca Traian Basescu aranjeaza lucrurile.

Sigur, are si Traian Basescu partea sa de vina pentru aceasta credinta aproape mistica a activului democrat liberal, caci domnia sa a alimentat-o vreme de ani de zile tinand in brate partidul cu toate viciile sale. In plus, nici domnia sa nu a cultivat personalitatile puternice din PDL, caci nu a dorit concurenta si rezistenta.

Si iata ca din acest sindrom are de pierdut acum si partidul, si presedintele. Traian Basescu tot intampina rezistenta, dar nu principiala si din partea unui lider puternic, gata sa-i ia locul, ci din partea grupurilor de interese flamande si a baronilor dispusi sa-si vanda si mama pentru propriul avantaj de orice fel.

Partidul este incapabil sa mai reactioneze firesc si sa-si gaseasca singur calea, parand blocat in asteptarea unui miracol.

Ma tem ca daca va continua asa singurul miracol salvator ar fi clona lui Traian Basescu. Daca vrea sa aiba macar o sansa la alegerile viitoare de toate felurile, PDL trebuie sa se trezeasca si sa priceapa ca nu mai are un "ardei iute" care sa sprinteze fabulos pe ultima suta de metri catre un finish la fotografie.

Epoca Basescu s-a sfarsit, iar daca vrea sa-i supravietuiasca PDL trebuie sa se vindece rapid de sindromul cu acelasi nume.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Basescu candidati PDL, #candidat PDL Primaria Bucuresti, #candidat Cotroceni Basescu PDL , #PDL