Opinii: Pe cine va sacrifica Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 30 Iulie 2010, ora 20:46
7476 citiri
Opinii: Pe cine va sacrifica Basescu
Fotomontaj: Ziare.com

Lucrurile merg din prost in mai prost. Exista o singura teama care ne chinuie pe toti. Sa nu intram dintr-o criza economica tot mai grava direct in colapsul total. Un lucru care incepe sa fie intuit si de catre guvernanti.

Nu ai cum sa nu iti dai seama. Elena Udrea face aproape ce vrea in Guvern. Ea decide si anunta cand vor avea loc remanierile in Executiv, ce strategie trebuie sa adopte PD-L si cum, ce model de politician este demn de urmat... si multe altele.

Aproape toti ceilalti ministri spun tot ce le trece prin cap. Videanu ca e perfect. Blaga ca-i pare rau ca ne-a mintit. Vladescu si ca ne-a pacalit si ca mai puteau sa o faca daca voiau si mult, multe altele.... ba cresc, ba nu cresc taxele, ba se introduc, ba se scot taxe si impozite.

Despre Seitan nici nu mai are rost sa vorbim. De fiecare data cand a scapat sa vorbeasca singur si nepregatit de altii, a gafat, a socat si a facut valuri. Berceanu nici macar nu se mai sinchiseste sa problematizeze, doar sustine mereu ca mai bine am intra in vacanta, ca oricum nu are bani de nimic.

Ramane Emil Boc. Singur. Tot mai singur in fata unor probleme ce devin, pe zi ce trece, insurmontabile.

Nu doar partidele din Opozitie, nu doar presa si nu doar cei rau intentionati au observat ca premierul e depasit de situatie. Rand pe rand, tot mai multi membri ai PD-L au refuzat sa mai pastreze tacerea si au iesit la atac. Cezar Preda, Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu, toti in cor au strigat ca Boc trebuie sa plece, ca este prea slab, ca treaba nu merge si e din ce in ce mai rau.

Desigur, aproape toti reprezinta latura basesciana din partid, aproape toti pastreaza inca o tacere suspecta in legatura cu Elena Udrea si toti in cor evita sa vorbeasca despre adevarata problema a guvernarii - teama lui Traian Basescu de a-l schimba pe Emil Boc. In orice scenariu posibil, pe care dorim sa ni-l imaginam, schimbarea lui Boc il conduce pe presedinte catre pierderea puterii pe care o detine in prezent.

Aceasta teama inca este mai mare decat teama de colapsul catre care pare ca ne indreptam cu pasi siguri. Inca mai exista speranta, se pare, la nivelul cel mai inalt ca aceasta echipa din fruntea Guvernului va reusi sa atenueze caderea libera a Romaniei. Altfel, presedintele ar trebui sa inteleaga ca atat timp cat nu isi va sacrifica un personaj important din subordine, precum Boc sau Udrea, prin decapitarea caruia sa ofere sange si razbunare poporului lovit de deznadejde, nu va reusi sa isi revitalizeze nici Guvernul si nici electoratul.

Asa cum guvernantii pleaca de la o premisa gresita atunci cand isi explica picajul din sondaje - si anume adoptarea masurilor de austeritate, cand in fapt doar haosul si ineficienta politicii lor au condus la pierderea de popularitate - la fel de gresita e si presupunerea ca taierile de salarii vor avea un efect benefic asupra economiei.

Sacrificiul lui Basescu este esential si necesar pentru a supravietui vremurilor ce vor urma. Pentru a putea trece peste lunile in care bugetarii vor primi salariile diminuate, cand preturile vor creste necontrolat si taxele si impozitele vor fi din nou majorate, este necesar ca o schimbare la cel mai inalt nivel sa aiba loc.

Altfel, aceasta putere risca sa se prabuseasca intr-o nemultumire generala careia sa nu mai aiba cum sa i se opuna. Ori Boc, ori Udrea. Singura optiune pe care presedintele o are pentru a-si putea continua cat de cat linistit cel de-al doilea mandat.

O alegere mai grea decat oricare alta. Aproape imposibila, din moment ce Emil Boc ii asigura liantul catre toate mecanismele Puterii, iar Elena Udrea este marea promisiune pe care PD-L o face electoratului sau, cu speranta ca in viitor va reprezenta noua stea a democrat-liberalilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Basescu PDL, #Basescu Guvern Boc , #PDL
Comentarii
Poza PresedinteBanal
PresedinteBanal
rank 2
I
I.E.Feher
rank 1
Sange? Pana ieri credeam ca nu exista vampiri in Romania, domnul Leca stie mai bine...