Pe viata si pe moarte

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 06:30
6181 citiri
Pe viata si pe moarte
Foto: Romania libera

Liderii PSD si PNL se arata foarte relaxati in perspectiva votului pe motiune. Calculul hartiei le da dreptate. Motiunea trece daca primeste 236 de voturi, iar cele doua partide plus UDMR au 280 de parlamentari. Dar hartia nu tine cont de interesele si temerile personale care ar putea determina 44 de parlamentari sa incalce disciplina de partid.

Reprezentantii ambelor partide dau drept certa o mobilizare suta la suta a propriilor parlamentari si, implicit, o victorie la scor. Totusi, liberalii si-au luat oficial masurile de siguranta: vot la vedere si excludere pentru dezertori. Noul purtator de cuvant pentru campanie al PSD, Victor Ponta, sustine ca social democratii nu au nevoie de asa ceva, dar afirma printre dinti ca bolnavii inchipuiti vor trece la PD-L. Adrian Nastase se arata insa foarte favorabil unui vot la vedere.

Sigur, votul la vedere in chestiuni de maxima gravitate este chiar de dorit pentru ca electoratul dintr-un colegiu are tot dreptul sa stie cum a votat alesul sau. Dar, deocamdata, litera regulamentului este alta, iar obligatia de a vota la vedere este un semn de nesiguranta.

De ce ar dezerta parlamentarii? Pentru bani, contracte, functii, dar, mai ales, de teama. Daramarea guvernului pune practic toate cartile in mana lui Traian Basescu si, in ipoteza realegerii acestuia, deschide drumul catre anticipate. Credeti ca exista vreun parlamentar care sa riste de buna voie pierderea mandatului, dupa numai un sfert din acesta, si angajararea intr-o noua campanie, poate dupa o lege electorala schimbata care sa prevada un vot uninominal autentic. Alti bani, alta distractie! Probabil la intimidare a si scos PD-L, tocmai in preziua motiunii, un sondaj care-l da pe Traian Basescu invingator in turul al doilea in fata oricaruia dintre adversari.

Dubii mari vin si dinspre UDMR, care nu vrea guvern de tehnocrati, solutie avansata de PNL si PSD, ci ar prefera ca guvernul Boc sa ramana in functie, ca interimar, pana la alegeri. Peste noapte putea sa fi cazut cuvantul interimar, cine stie, in functie de negocierile de ultim moment.

Asadar, liderii PNL si PSD au toate motivele sa fie cat se poate de prudenti. Efectul psihologic al unei eventuale ratari a motiunii ar fi devastator, mai ales pentru Mircea Geoana care ar trece prin aceasta situatie pentru a doua oara. Ar fi inca o dovada, venita in cel mai prost moment cu putinta, ca Mircea Geoana nu controleaza PSD, nici macar la nivelul cel mai accesibil lui.

De partea cealalta, PD-L nu prea are de ce sa fie relaxat. Daca motiunea trece vor pleca de la putere fara glorie. Una ar fi fost sa se pravaleasca insangerat pe altarul reformei pensiilor si alta e sa plece maturat de o motiune obisnuita. Sigur, cabinetul Boc are toate sansele sa ramana la putere pana dupa alegeri pe care sa le organizeze si se poate in continuare victimiza in raport cu noua majoritate PNL+PSD. Nu va mai putea emite ordonante de urgenta, dar va clama aceasta amputare drept o masura a antireformistilor.

Dar o infrangere ramane o infrangere, iar daca motiunea trece, ar fi chiar pentru prima data cand un guvern este daramat pe aceasta cale. Cel mai grav pentru democrat liberali este ca nu par sa fi avut o strategie in momentul in care au determinat PSD sa plece de la guvernare. Tot ceea ce se intampla acum, in frunte cu noua majoritate si motiunea de cenzura, era perfect previzibil.

Si totusi, democrat liberalii nu au pregatit niciun fel de solutii. Ca si cum ar fi jucat la cacealma convinsi ca PSD nu se va indura sa plece de la guvernare, iar cand asta s-a intamplat totusi, iata-i dand din colt in colt, deloc stapani pe procedura si in pana de solutii. Calin Popescu Tariceanu a evacuat PD de la guvernare doar atunci cand stia sigur pe ce majoritate conteaza.

In plus, este posibil ca PD-L sa fi comis o eroare imensa si in momentul numirii lui Vasile Blaga la Interne, asa ca toate actele emise de el se pot dovedi nule, in frunte cu schimbarea prefectilor si a sefilor de prin minister.

Iar dinspre Cotroceni nu vine neaparat un vant cald. Traian Basescu este in campanie electorala, jocul este strans iar procentele actuale nu-i dau garantia realegerii. Asa ca daca interesele electorale ale ultimei perioade va presupune sacrificarea intereselor liderilor PD-L, Traian Basescu nu va ezita cu siguranta sa ia o astfel de masura indiferent cat de rau va pica ea in partid.

Sa nu uitam ca presedintele a facut tot ce a putut sa se distantze in ultima perioada de partidul sau, caruia nu i-a dat nici macar ocazia sa-i organizeze lansarea candidaturii.

De fapt, daca motiunea de cenzura va trece, dupa cum este cel mai probabil, la mutare va fi din nou Traian Basescu si cu siguranta o va alege pe aceea care va considera ca-i maximizeaza sansele de succes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#motiune cenzura, #Guvern PDL PSD, #motiune PNL UDMR , #PDL