Planul pentru anihilarea tradatorilor din PD-L (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 18:29
6853 citiri
Planul pentru anihilarea tradatorilor din PD-L (Opinii)

De cateva zile nebunia si iuresul premierului independent cu aer de tehnocrat sufoca atentia publica. Traian Basescu a reusit sa distraga atentia politicienilor de la motiunea de cenzura a Guvernului Boc si de la problemele pe care Coalitia de guvernare le are in acest moment in a-si mentine fragila majoritate parlamentara, care face posibila sustinerea lui Emil Boc in functie.

In mod normal, cand majoritatea parlamentara care sustine Guvernul Boc este mai mult decat volatila, a te aventura intr-o incercare de a schimba premierul - ceea ce presupune a aduna din nou voturile necesare in Parlament pentru investirea noului prim - ministru - inseamna sa iti supui propria Coalitie de guvernare la un examen pentru evitarea caruia, in mod normal, a-i face orice este posibil. Nu si Traian Basescu.

Din insistenta cu care a lasat sa se inteleaga ca isi doreste un alt premier, vital pentru supravietuirea actualei majoritati si dupa 2012, ar trebui sa intelegem ca schimbarea lui Emil Boc a devenit, subit si pe neasteptate, prioritatea zero a Romaniei. Din perspectiva testarii majoritatii parlamentare, dorinta de a schimba premierul acum seamana cu o tentativa sinucigasa. Nu insa daca in spatele acestei strategii se ascunde, in fapt, cu totul si cu totul altceva.

Si anume: tocmai planul de a taia nemultumirile din randul membrilor Partidului Democrat Liberal si posibilele tradari din tabara coalitiei. Caci, ce alt efect are aceasta fluturare a unor nume de noi premieri, posibili urmasi ai vajnicului Boc, altul decat redarea sperantei, sentimentul ca inca nu este totul pierdut, ca inca este posibil ca cifrele sondajelor sa poata fi rasturnate.

Pentru ca in acest moment a testa majoritatea parlamentara in sensul ei tare, adica a o forta sa treaca si implicit sa voteze un Guvern in Parlament (nu asa cum poate fi tinuta legata in scaune - in cazul unei motiuni de cenzura a Opozitiei), echivaleaza cu un act suicidal pentru coalitia majoritara, singura explicatie pentru intreaga "sceneta" jucata de presedinte ar fi o incercare abila de intimidare la adresa rebelilor, tradatorilor si nemultumitilor din PD-L.

Nu in ultimul rand, prin imaginea falsa pe care Traian Basescu o lasa ca isi doreste inlocuirea lui Emil Boc reuseste sa construiasca o uriasa supapa pentru toate frustrarile celor 90% dintre romani care nu mai au incredere in premier. Desi singurul responsabil pentru decredibilizarea lui Emil Boc este insusi Traian Basescu, noua strategie a presedintelui este sa creeze cel putin iluzia unui conflict puternic intre seful statului - premier si Partidul Democrat Liberal.

Daca vom avea in viitorul apropiat un nou prim-ministru sau vom ramane incremeniti cu Emil Boc pana in 2012 ne vom convinge in timp. Sa nu uitam totusi ca o demisie a lui Boc din functie ar echivala si cu implinirea a jumatate din visul Opozitiei. Daca actuala Coalitie nu isi face nicio grija pentru majoritatea pe care o mai detin sau nu in Parlament, ar trebui ca in viitorul apropiat sa il auzim pe Emil Boc anuntandu-si demisia. Abia atunci, amestecul presedintelui in viata interna a PD-L va deveni constitutionala si justificata. Pana atunci ea nu este decat inca o incalcare a prerogativelor constitutionale ale presedintelui.

Cu acest joc presedintele reuseste sa isi atinga toate tintele amenintatoare. Ofera satisfactie poporului care s-a saturat de prestatia mediocra a cuplului Basescu - Boc, isi linisteste rebelii si nemultumitii din PD-L, in frunte cu Blaga - Berceanu, si deloc in ultimul rand a taiat toata atentia de la Uniunea Social Liberala si concentrarea acesteia asupra viitoarei motiuni de cenzura din Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Partidul Democrat Liberal PDL, #Traian Basescu presedinte PDL, #Guvernul Boc Traian Basescu, #remaniere guvern Boc , #PDL