Presa de azi: Basescu castiga runda a doua a crizei politice

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 07:25
3410 citiri

Pana cand democrat liberalii gasesc formula ideala a noului Guvern, Traian Basescu are datoria sa ii tina in sah pe social democrati.

Gandul anunta in editia de miercuri ca Basescu tine PSD de vorba pana cand PD-L ocupa tot Palatul Victoria. Presedintele n-a semnat ordinul de revocare din functie a lui Dan Nica, trimitandu-i pe aliati la impacare.

Este doar o prelungire a crizei: pedelistii se pregatesc sa guverneze singuri. Geoana si Crin vor Guvern de tehnocrati, iar pedelistii se pregatesc sa joace singuri.

Basescu le-a dat ragaz pedelistilor sa faca si sa desfaca formule guvernamentale, sa gaseasca inlocuitori pentru ministerele pesedistilor, sa negocieze sustinerea UDMR pentru Guvernul lor minoritar si sa incerce racolarea celor 26 de alesi care le lipsesc pentru a fi majoritari.

Cotidianul: Basescu castiga runda a doua a crizei politice

Cotidianul scrie in editia de miercuri ca atunci cand doi se bat, al treilea e mediatorul. Si eventual are de castigat.

PSD si PD-L au continuat marti sa se certe pe tema deciziei premierului Emil Boc de a-l remania din fruntea Ministerului de Interne pe social democratul Dan Nica, fara sa ajunga la nici o concluzie comuna. Nici presedintele Basescu, cel somat de ambele formatiuni sa ia o decizie, nu a ajutat prea mult, preferand sa returneze oul fierbinte inapoi in palmele lui Geoana si Boc.

Consultantul politic Bogdan Teodorescu crede ca, prin discursul sau de marti, seful statului a incercat sa repare o greseala facuta de premier luni: "Domnul Basescu trebuie sa repare o stricaciune a lui Boc, care l-a propus pe Blaga la Interne. Adica pe seful lui de campanie. Suna ca dracu!, ca sa citez un clasic in viata. El trebuia sa-si rezolve aceasta problema. In mod cert, presedintele nu are de pierdut.

Cine pierde este Geoana, daca nu se hotaraste odata", crede Teodorescu. In plus, acesta nu exclude ca tonul conciliator al presedintelui sa fie o strategie "lucrata" cu Tal Silberstein, fostul consultant politic al premierului Tariceanu, despre care se spune ca ar colabora acum cu presedintele, informatie negata insa de Dan Andronic, partenerul de afaceri al israelianului.

"Nu stiu daca este rodul contributiei lui Tal, dar trebuie sa remarcam ca Basescu adopta un ton conciliator de mai multa vreme, dinainte de aceasta colaborare", remarca Teodorescu.

Romania Libera: Geoana, prins la mijloc intre PD-L si presedinte

Iesirea de marti a lui Traian Basescu a fost extraordinara, el a castigat enorm in ochii electoratului si pe democrat liberali asta ne intereseaza acum, anunta Romania Libera in editia de miercuri.

Chiar daca ne-a dat o palma respingandu-l pe Vasile Blaga, e mai important ca el (n. red. - Traian Basescu) sa iasa bine", sustin surse democrat-liberale, precizand ca, indiferent de mutarea pe care o va face Mircea Geoana, PSD iese slabit din aceasta criza. Pe de alta parte, exista un curent puternic in PD-L potrivit caruia ar fi mult mai profitabil electoral ca protocolul sa fie rupt.

De partea cealalta, social-democratii ameninta de doua zile cu iesirea de la guvernare, dar ezita sa o faca din cauza presiunilor interne ale baronilor locali, dar si ale unora dintre ministri, care se dezlipesc cu greu de fotoliile de la Palatul Victoria. Chiar si Mircea Geoana s-a razgandit in privinta ruperii protocolului, fiind intors din drum in noaptea de luni spre marti de personajele influente din teritoriu.

Mai mult, seful PSD a propus oficial varianta unui guvern de tehnocrati, iar in spatele usilor inchise le-a spus colegilor sai ca aceasta ar putea fi o solutie de a ramane la putere din umbra. Aripa Vanghelie-Hrebenciuc se opune insa categoric ramanerii la guvernare, motiv pentru care a si declinat invitatia PDL de a participa la sedinta coalitiei, dupa cum ne-au declarat surse din PSD.

De altfel, nehotararea lui Geoana a fost vizibila pe tot parcursul zilei de ieri. Initial acesta a anuntat ca nu va participa la intalnirea cu presedintele de la Cotroceni, dar s-a razgandit in ultima clipa, dupa ce Traian Basescu l-ar fi sunat si i-ar fi spus: "Vino totusi. Am sa-ti fac o propunere extrem de interesanta".

Gardianul: Remanierea lui Nica. Coincidente bizare

Gardianul scrie in editia de miercuri ca remanierea lui Dan Nica sta sub semnul unor coincidente bizare.

In plin scandal legat de sefia MAI, un fost lider sindical al politistilor, Vasile Lincu, a organizat o conferinta de presa in care a cerut desfiintarea DGIPI pe motiv ca, in urma cu mai multi ani, structura ar fi fost implicata in fraudarea unor concursuri privind angajarea in sistem

Alte coincidente se refera la aceeasi DGIPI care a facut obiectul disputelor dintre Elena Udrea si Marian Vanghelie pe tema arhivei si informatiilor referitoare la posibila implicare a fratelui presedintelui Traian Basescu in tranzactii cu armament.

Nu ar fi de neglijat nici declaratia lui Nica legata de autocarele electorale destinate fraudarii alegerilor si nici declaratia de ieri a lui Traian Basescu privind schimbarea sefului MAI dupa modelul SRI si SIE, cu referire voalata tot la DGIPI

La fel de "intamplatoare" a fost si editarea sondajului Avangarde, in care se arata ca infractionalitatea este la cote inalte. Aceeasi tema a fost abordata si de Emil Boc drept motiv al remanierii, uitand ca la conducerea Politiei Romane, institutie insarcinata cu combaterea infractionalitatii, se afla o persoana agreata de PD-L.

Nu in ultimul rand, odata cu plecarea lui Nica, actualul sef al DGIPI, Gelu Drajneanu, se va intoarce in avocatura, iar sefia fostului 0215 va fi iar scoasa la licitatie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Traian Basescu rol negociator, #PDL pregati formula Guvern minoritar, #PSD problema imagine , #PDL
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Dacă Vanghelie si Hrebenciuc vor să conducă Ministerul de Interne, să o facă direct ca ministri, nu prin marionete!