Presa de azi: Basescu declara razboi adversarilor gruparii Udrea

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 07:28
13000 citiri
Presa de azi: Basescu declara razboi adversarilor gruparii Udrea

Pedelistii multumesc dupa palma lui Zeus: "Era normal sa ne-o traga-n freza". Votul pe lista ar putea fi rasturnat. BVB - numele real al "gascutei" in care a lovit Basescu, scrie, miercuri, Gandul.

Dupa ce Traian Basescu a luat la rost PD-L, acuzand "bolsevizarea" partidului, sustinatorii sai au prins curaj si cer renuntarea la alegerile pe lista. O posibila solutie: razgandirea chiar in cadrul congresului.

PD-L ar putea sa rastoarne modul de alegere a conducerii partidului, prin revenirea la votul uninominal pentru cei patru prim-vicepresedinti si secretarul general. Dupa ce Traian Basescu a criticat deschis anularea competitiei la varful formatiunii, prin stabilirea desemnarii la pachet a liderilor democrat-liberali, catalogand drept "bolsevizare" respectiva metoda, apropiatii sai din partid au iesit la rampa.

Modul de desemnare a celor patru prim-vicepresedinti a fost, in primele luni din acest an, principala controversa in PD-L. Greii PD-L, numiti tripleta BVB (Blaga, Videanu, Berceanu), au insistat initial pentru votul uninominal, convinsi ca, gratie functiilor in guvern, se vor alege fara probleme. Lovitura era dubla, pentru ca, prin alegeri directe, ar fi fost inlaturati noii pedelisti, vechii liberali.

Traian Basescu a intuit miscarea si l-a chemat la discutii pe Emil Boc, convenindu-se asupra acest sistem de lista cu cei patru prim-vici. Conditia era ca in prim-plan sa nu mai fie vechile figuri, ci oameni noi, gen Anastase, Stolojan, Gheorghe Flutur sau Liviu Negoita, dupa cum ne-au spus surse din PD-L. Boc a cedat insa si presiunilor greilor din partid, fiind inclinat sa-l includa printre cei 4 si pe Adriean Videanu, de care seful statului nu mai vrea sa auda.

Evenimentul Zilei: Basescu intra in jocurile de putere din PD-L

Garda veche, care a impus alegerea la pachet a conducerii democrat-liberalilor, a devenit tinta prezidentiala. De la renuntarea la "uninominale" pentru stabilirea "top 5" in PD-L pana la deciziile guvernului condus de Emil Boc, toate au picat la testul prezidential. Traian Basescu a inceput cu desfiintarea victoriei garzii vechi din PD-L care a impus modificarea statutului in sensul alegerii presedintelui la pachet cu primvicepresedintii si secretarul general.

Totul la un Congres cu un singur candidat, Emil Boc, care isi va desemna "locotenentii". A trecut apoi la "realizarile" guvernului, condus de acelasi Emil Boc, secondat tot de liderii garzii vechi din PD-L.

Prima restanta: deconcentratele. "Vor avea o problema. Mai bine lasi unul numit de altii, si este bine sa-i lasi pe cei competenti, decat sa vii cu incompetentul tau", a comentat Basescu politizarea din administratie, adaugand ca "trebuie stabilit pana la ce nivel se fac schimbarile".

Adevarul: Vointa lui Basescu, ordin pentru PD-L

Criticati de Traian Basescu pentru "bolsevizarea" partidului, democrat-liberalii iau deja in calcul schimbarea statutului PD-L. Presedintele i-a atacat pe democrat-liberali pentru modul in care guverneaza si pentru lipsa de reformare a partidului. Liderii PDL se gandesc sa renunte la alegeri pe liste.

Declaratiile lui Traian Basescu conform carora dublarea numarului de prim-vicepresdinti si alegerea lor pe lista presedintelui reprezinta un "mare pas inapoi" par sa dea tonul unor noi discutii de modificare a statutului.

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a aratat ca prevederile din statut referitoare la alegerea conducerii pe liste ar putea fi schimbate la 16 iulie, in cadrul Conventiei Nationale.

"Dupa afirmatiile presedintelui tarii, putem avea o noua dezbatere in partid", a spus cel care a pledat inca de la inceput in favoarea votului individual. "Validarea noului statut este primul punct pe ordinea de zi in cadrul Convetiei Nationale. Putem sa modificam ceea ce nu ne convine", a mai comentat Stolojan.

Cotidianul: Batalia din interiorul PD-L capata accente dramatice. Traian Basescu declara razboi adversarilor gruparii Udrea

Lupta pentru putere in interiorul PD-L a ajuns in faza care pe care. Dupa recentul CNC, gruparea sustinuta de Traian Basescu - Elena Udrea fiind liderul acesteia - a pierdut teren prin trecerea in statut a variantei alegerii prim-vicepresedintilor prin vot pe lista.

Varianta care favorizeaza echipa ce se afla sub influenta trioului "BVB", Blaga, Videanu, Berceanu. Acesta este motivul pentru care seful statului a fost nevoit sa intervina public si sa lanseze acuzele de bolsevism.

La putine ore dupa ce Traian Basescu a criticat sistemul alegerii prim-vicepresedintilor PDL prin vot pe lista, cei care sustin neconditionat orice tema venita de la Palatul Cotroceni au iesit pe banda rulanta cu declaratii publice in care ii dau dreptate sefului statului.

"Eu am fost cea care, public, am declarat ca sunt in favoarea alegerii prim-vicepresedintilor prin vot direct, si nu pe liste. Am sustinut-o si cred, in continuare, ca aceasta este varianta cea mai sanatoasa pentru partid", a declarat presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Romania Libera: Se "va bolseviza" sau nu PD-L?

Incurajati de nemultumirea exprimata de Traian Basescu, multi democrat-liberali declara ca votul pe lista adoptat impreuna cu 1000 de delegati la Consiliul National de vinerea trecuta este o gresala care trebuie indreptata.

In urma cu mai putin de o saptamana, premierul Emil Boc declara la reuniunea Consiliului National de Coordonare a partidului ca noul statut reprezinta "un element de vitalitate". Textul, care prevede accentuarea votului pe lista pentru alegerea conducerii PDL, tocmai fusese adoptat aproape in unanimitate de liderii centrali si locali, de parlamentarii si de europarlamentarii PD-L prin vot secret. Un singur delegat la Consiliul National de Coordonare a votat "impotriva".

In urma criticilor exprimate de Traian Basescu intr-un interviu la B1TV, o serie intreaga de parlamentari, mai ales din fosta factiune Stolojan, s-au razgandit si au declarat ca presedintele are dreptate si ca PDL ar trebui sa-si modifice din nou statutul ca sa indrepte eroarea. Traian Basescu a declarat concret ca "e inadmisibil" ca cei patru prim-vice-presedinti si secretarul general al partidului, sa fie alesi pe lista, la un loc cu presedintele formatiunii.

"Sa vii cu lista in PD-L mi se pare o bolsevizare a partidului. O spun deschis: este un pas teribil inapoi in modul de functionare democratica a PD-L, lista. Fie ea si de patru prim-vicepresedinti! Aia nu e lista de oameni politici alesi. E lista de gasca oricine este in ea. Deci presedintele isi pune o gascuta sub el", a spus Traian Basescu adaugand ca "e pentru prima data in istoria PDL cand se intampla asa ceva".

Jurnalul National: Strategie ciudata: Traian Basescu ataca PD-L?

In prima iesire la televiziune dupa alegerile din noiembrie, Traian Basescu a tinut sa lanseze o serie de semnale catre PD-L, tinand totodata sa se distanteze de imaginea proasta a guvernarii. Basescu a spus ca nu este de acord cu mai multe politici ale Guvernului Boc si ca saptamana viitoare ii va convoca pe ministri la Cotroceni, sa le comunice ce anume il nemultumeste.

Insa a precizat ca nu are de gand sa il schimbe din functie pe Emil Boc, pentru ca acesta face reforma. Intrebat daca vrea sa il inlocuiasca pe Emil Boc de la Guvern, asa cum s-a vehiculat, Basescu a raspuns: "Nu. Atata timp cat Emil Boc duce procesul de reforma asa cum poate sa-l duca, nu. Pentru ca e intr-un mediu destul de ostil: mediul sindical, mediul mediatic - pe cele doua trusturi nu se prezinta decat partea cea mai rea si se incearca o demoralizare a populatiei, sa nu mai vada nici o solutie, 'e pierduta tara, e pierdut poporul'", a explicat el.

Basescu a aratat apoi ca are incredere in Emil Boc, pentru ca premierul e un om convins de necesitatea reformei statului, "nu unul care sa faca asa pentru ca ii spun eu".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu, #bolsevizare PDL, #probleme PDL , #PDL
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Prostii . Am primit o invitatie speciala din partea Dnei Udrea de a o insoti la sedinte . Lasa ca o sa va informez eu diret de la fata locului .