Presa de azi: Deconcentratele, puse la bataie pentru Basescu

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 07:29
5065 citiri
Presa de azi: Deconcentratele, puse la bataie pentru Basescu
Foto: Gardianul

Seful statului i-a lasat din nou cu ochii in soare pe democrat-liberali, aflam din Gardianul. Presedintele, Traian Basescu i-a pus pe democrat-liberali intr-o situatie penibila.

Dupa ce, in urma cu o saptamana, a refuzat lansarea fastuoasa pe care PD-L i-o pregatise la Sala Palatului, inchiriata pentru doua sambete consecutiv, ieri, el n-a binevoit sa participe la Colegiul Director al partidului condus de Emil Boc, in care urma sa fie aprobata sustinerea candidaturii sale la un nou mandat de presedinte al Romaniei.

Si de aceasta data, democrat-liberalii erau pregatiti, inclusiv cu un scaun si cu numele presedintelui asezat pe masa de sedinta. Acesta a ramas gol pana la finalul intruniri, drept care PD-L a votat in unanimitate, in lipsa candidatului, sustinerea acestuia la functia suprema in stat.

La finalul reuniunii, premierul Emil Boc a declarat ca PD-L nu a avut timp de o lansare oficiala cu "baloane si balonase". "Avem treaba, trebuie sa rezolvam problemele tarii", a mai spus primul-ministru.

In absenta lui Basescu, pedelistii s-au consolat cu sondaje "bune", informeaza ziarul Gandul. Pedelistii s-au adunat, ieri, intr-o sedinta a Colegiului Director, pentru a vota sustinerea candidaturii lui Traian Basescu la prezidentiale si a-si face planuri de campanie.

Astfel, fiecare sef de filiala PD-L trebuie sa raporteze conducerii numarul de racolari din judet - primari, parlamentari si politicieni cu diverse functii in vederea campaniei prezidentiale si a asigurarii majoritatii in Parlament.

Raportarile se fac individual la Boc-Videanu-Blaga, astfel ca in Colegiul Director nu s-a avansat nicio cifra de "racolati". Tot fara cifre au aflat pedelistii si despre ultimul sondaj - liderilor din teritoriu li s-a spus doar ca rezultatele sunt "bune", ca seful statului va intra in turul 2 cu Mircea Geoana si ca procentele le vor afla tot individual, de la Vasile Blaga, intrucat sondajul a fost facut in fiecare judet.

Tot secretarul general i-a invitat pe restantierii la plata celei de a doua transe a contributiei pentru campania lui Traian Basescu sa faca rost de bani.

Desi premierul Emil Boc a sustinut ca seful statului nu a fost invitat, seful Guvernului a fost "tradat" de faptul ca, la inceputul sedintei, in dreptul locului liber de langa el era o placuta cu numele lui Traian Basescu.

Aceasta a fost insa indepartata, iar locul ramas liber langa premier i-a fost alocat liderului de la Ialomita, Marinica Cazacu, spre surprinderea unor democrat-liberali care nu intelegeau ce cauta acesta acolo.

Dupa aceasta stratagema, pedelistii s-au intrecut in a declara ca nu au vazut nimic, in frunte cu Vasile Blaga care a concluzionat ca este vorba de o dezinformare.

Basescu, lansat in lipsa, titreaza Jurnalul National. Colegiul Director al PD-L a decis sustinerea lui Traian Basescu pentru un nou mandat la Cotroceni, dupa ce lansarea oficiala in cursa prezidentiala de la Sala Palatului a fost anulata.

La sedinta era asteptat si Traian Basescu, al carui nume fusese asezat pe masa Colegiului Director, in fata unui scaun liber langa premierul Emil Boc. Seful statului nu a venit insa, Boc afirmand ca presedintele nici nu a fost invitat. Liderul PD-L a precizat ca, in conformitate cu Constitutia, seful statului nu poate activa in cadrul unui partid politic.

Basescu a lasat PD-L mofluz, scriu jurnalistii de la Ziua. Pedelistii au ordin, dupa sedinta Colegiului Director de ieri, sa stranga un milion de semnaturi de sustinere pentru presedintele Traian Basescu, pentru care partidul si-a exprimat ieri oficial sustinerea.

"Mergeti in teritoriu, organizati conferinte de presa, participati la cat mai multe emisiuni televizate in care sa vorbiti despre masurile bune ale Guvernului, punand accent pe Legea pensiilor, si strangeti cat mai multe semnaturi pentru candidatul nostru", a fost mesajul transmis ieri de catre conducerea PD-L participantilor la sedinta.

Potrivit unor surse pedeliste filialele PD-L din Ilfov si Constanta trebuie sa stranga 40.000 de semnaturi, Maramures 20.000, iar Bistrita 15.000.

Deconcentratele, puse la bataie pentru Basescu, anunta Evenimentul Zilei. Cat mai multi parlamentari, primari si, daca se poate, chiar presedinti de consilii judetene din opozitie - racolati in platforma de sustinere a candidaturii presedintelui Traian Basescu.

Aceasta este sarcina numarul unu data de liderii PD-L sefilor de organizatii pana pe 23 octombrie, cand incepe efectiv campania electorala. Pentru acreditarea ideii ca Basescu nu are doar sustinerea democrat-liberalilor, PD-L pune la bataie sefiile institutiilor deconcentrate din judete, care au fost conduse de PSD, dar si fonduri "pentru investitii" promise primarilor.

Reteaua lui Basescu din teritoriu se va baza in continuare pe militantii PD-L. Contributia PNTCD, au declarat surse participnte la intalnire, ar consta in lipitori de afise, ceva fonduri de campanie, dar mai ales in alaturarea numelui partidului, care da credibilitate ideii de platforma.

Tot pentru ideea de diversitate, sunt curtati mai multi PC-isti. Cei mai importanti in ecuatia racolarilor sunt insa parlamentarii PSD si PNL, sprijinul UDMR urmand sa fie luat in discutie pentru turul al doilea.

Baza de negociere o constituie ordonanta data marti de guvern, prin care directorii de deconcentrate pot fi numiti temporar, pe principiul mobilitatii. PD-L scoate astfel la mezat jumatate din cele peste 2.000 de posturi de directori de deconcentrate, plus o serie de functii de subprefect.

PD-L se asteapta totodata ca platforma lui Basescu astfel formata sa fie intregita de intelectualii care l-au sustinut in trecut si care sa se declare acum deschis de partea candidatului.

Candidat pe banii nostri. Cu cat sponsorizeaza bugetul de stat campania lui Basescu, aflam din Cotidianul. 6.000.000 de euro au dat romanii din buzunare, de la inceputul acestui an, cu ocazia chermezelor cu iz electoral la care a fost invitat - cu precadere de primarii Partidului Democrat Liberal - presedintele Romaniei, Traian Basescu.

La cele 6.000.000 de euro - in care Cotidianul a calculat costul organizarii marilor adunari populare portocalii (5.000.000 de euro) si inchirierea avioanelor si a elicopterelor prezidentiale (1.000.000 de euro) - se adauga si costul urias al deplasarii trupelor de protectie - intre 50 si 100 de persoane pentru un singur drum - cu toate ingredientele aferente: combustibil pentru suitele de autoturisme, ore suplimentare, diurne etc.

La toate acestea mai adaugam si costurile deplasarilor externe, al caror scop principal a fost intr-o buna masura acela de a facilita intalniri cu romanii rezidenti acolo.

Din calculele realizate de jurnalistii de la Cotidianul, aceste deplasari externe au costat circa 650.000 de euro. Aici s-a luat in calcul suma de 45.000 de euro, platita de PD in 2007, pentru inchirierea mediu-curierului BAE 146/200 - Dobrogea (YR-BEA), cu ocazia mitingului organizat in Spania pentru Traian Basescu, in vremea campaniei electorale de la referendumul pentru suspendarea lui din functia de sef al statului roman.

Cotidianul a solicitat insistent primirea unui raspuns oficial din partea Administratiei Prezidentiale, precum si a companiei Romavia (care efectueaza zborurile oficiale) de a oferi costul exact al zborurilor, achitat din bani publici, al caror pasager a fost presedintele Romaniei, Traian Basescu. Desigur, nu singur, ci cu suita.

Dupa numeroase insistente, Romavia a raspuns in scris ca, "in conformitate cu prevederile actului normativ in vigoare care reglementeaza pregatirea, organizarea si executarea zborurilor speciale, datele contractuale privind aceasta categorie de zboruri sunt clasificate << secret >>". In nota caracteristica, Administratia Prezidentiala nu a oferit un raspuns.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Traian Basescu campanie electorala, #Traian Basescu PDL, #PDL Colegiu Director Basescu, #PDL sustinere Traian Basescu, #PDL strategie alegeri, #PDL strategie campanie , #PDL