Puterea si raspunderea lui Traian Basescu

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 15:10
6939 citiri
Puterea si raspunderea lui Traian Basescu
Foto: Anti-plicti.blogspot.com

In acest moment presedintele Traian Basescu are intreaga putere. A instalat un guvern care reprezinta, probabil, adevaratul sau vis, adica un cabinet de dreapta, dominat copios de PD-L, in asociere cu UDMR, partener, de regula, corect si cu o pondere, oricum, prea mica pentru a provoca probleme. Premierul este cel mai apropiat si fidel colaborator al sau, probabil singurul om despre care poate fi sigur ca nu il va trada.

Detine o majoritate parlamentara care la votul de investitura a guvernului s-a dovedit cu mult mai larga decat anunta matematica anterioara. Cele 40 de voturi in plus, venite ca un cadou de mos Craciun, anunta migratii importante din PNL si PSD, migratii care vor consolida majoritatea actualului cabinet.

Traian Basescu isi vede adversarii la pamant: Mircea Geoana nu mai controleaza partidul caruia nu a reusit sa-i impuna conduita nici in comisii, nici la votul asupra cabinetului, zilele la sefia PSD, dar si a Senatului ii sunt, probabil, numarate. Nici pe Crin Antonescu nu par sa-l astepte zile tocmai senine, pentru ca si PNL pierde parlamentari si multi primari sunt deja cu bagajele facute, gata intre pe usa larg deschisa de Traian Basescu.

Presedintele nu mai are niciun fel de presiune electorala, fiind, dupa ultima si cea mai importanta victorie a sa, "la capat de cursa". Si la acest capat de cursa si-a fixat pentru urmatorii 5 ani un obiectiv cu adevarat pentru istorie: modernizarea statului, la toate nivelurile sale.

Aceasta culme a puterii este insa o sabie cu doua taisuri, cu atat mai mult cu cat ea nu mai coincide cu o culme a popularitatii, pierduta demult. Dincolo de beatitudinea pe care probabil ca o traieste Traian Basescu in acest prag de sarbatori, domnia sa ar trebui sa fie cutremurat de raspunderea uriasa care decurge dintr-o putere uriasa.

Dominanti in Guvern si in Parlament, PD-L si Traian Basescu trebuie sa dea intreaga masura a spiritului reformist, a ideologiei de dreapta, a onestitatii. Nu mai exista partener sau adversar care sa poata fi acuzat pentru esecuri si jumatati de masura. Presedintele si partidul sau sunt la momentul adevarului.

Daca Traian Basescu nu se va ridica la inaltimea puterii pe care a capatat-o, domnia sa ar putea face un rau incalculabil Romanei. Ar putea compromite notiunea de reforma, de modernizare a tarii, de guvernare de dreapta, de democratie chiar.

Derapajele pot fi multe

La o asemenea inaltime te poate lua ameteala. Daca nu-si pastreaza mintea limpede, Traian Basescu, din autoritar cum este si cum, sa fim cinstiti, a fost votat de fiecare data, poate deveni despotic si neconstitutional, poate fi tentat sa creeze partidul stat care sa controleze fiecare pozitie de putere din tara. Deocamdata promite sa nu faca asa ceva: "nu plantarea de oameni ai partidelor in diferite structuri numai pentru a avea sustinere reprezinta solutia", a spus domnia sa dupa ce noul cabinet a depus juramantul.

Ar putea fi tentat sa aplice dubla masura: reforma peste tot cu exceptia propriului partid care poate ramane dominat de baroni si, privind componenta guvernului, semnalele nu sunt tocmai incurajatoare; indulgenta maxima cu fidelii, intransigenta totala cu adversarii, de la onestitate, la competenta. Deocamdata promite ca nu va face asa ceva: " nu mizati pe faptul ca fiind un guvern cu premier si ministri PD-L voi fi mai putin exigent, nimic din atitudinea mea fata de ministrii care intra in vizorul Parchetului nu s-a schimbat; la orice solicitare voi opta pentru suspendarea din functie".

Ajuns la o asemenea putere, presedintele ar putea fi tentat sa obtina prin forta ceea ce intr-o democratie se obtine numai prin negociere: majoritatea si sustinerea proiectelor. Traian Basescu si-a propus modificarea Constitutiei, un obiectiv esential pentru care insa are nevoie de o majoritate de 66%. Va alege sa o cucereasca provocand hemoragii grave celorlalate partide sau prin apropieri abile? Va prefera sa decimeze partidele sau sa le duca, printr-o tactica impecabila, spre reforma? Altfel spus, va stimula democratia sau o va sufoca? Deocamdata promite sa o stimuleze: "vreau sa stiti ca succesul dumneavoastra este legat si de capacitatea de a colabora cu Opozitia. Nu fac niciun secret din a va spune ca regret lipsa din acest Cabinet Boc a PNL si vreau sa va spun ca oricand vor lua o alta decizie, eu cel putin voi fi deschis ca si PNL-ul sa fie parte a guvernarii".

Ar putea fi tentat de razbunare pentru toate cate a trait in ultimii ani din partea adversarilor politici, dar si a presei, desi deocamdata propune si propovaduieste reconcilerea, "vrema coalitiilor pro".

Dar deocamdata toate acestea sunt doar vorbe. Si presedintele este, asemenea guvernului, la momentul zero. Pana in momentul ultim vorbele acestea se pot acoperi de fapte sau se pot rupe de ele. Si in functie de asta, Traian Basescu va iesi intra in istorie pe usa din fata sau pe cea din dos.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu mandat nou, #derapaje Basescu, #majoritate Guvern, #ministri PDL Guvern , #PDL
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Doamnelor si domnilor - si Dvs Dle Racaru .... anul trecut Presedintele si-a calcat pe inima si a dat tarii un guvern cu PSD cooptat de necesitate . Iar PSD si Geoana ne-au aratat cat de mult iubesc ei tara asta care ii tine in functii .
Poza UN_TARANIST
UN_TARANIST
rank 5
IATA CA IMPOSTORUL SI-A VAZUT INTRADEVAR VISUL CU OCHII! SI "PROSTII" SUNT OBLIGATI SA-L CREADA?!