Quo vadis PD-L? (Opinii)

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 12:16
4248 citiri
Quo vadis PD-L? (Opinii)

PD-L se indreapta cu viteza spre un moment al adevarului. Daca democrat liberalii nu vor iesi din viitorul congres cu o optiune ferma de reforma interna, cred ca la viitoarele alegeri chiar intrarea lor in Parlament ar putea deveni o problema.

Iar reforma interna inseamna lideri noi, necompromisi si revenirea cu arme si bagaje la principiile care au facut posibila ascensiunea acestui partid.

Daca PD-L va rata acest moment risca sa isi decida singur disparitia si deocamdata nu exista semne ca liderii sai au inteles bine acest lucru, cel putin daca ne uitam la evolutiile ultimei perioade.

Traian Basescu a cerut includerea Monicai Macovei in echipa de conducere a partidului, pentru implementarea criteriilor de integritate. Vasile Blaga i-a transmis ca nu primeste ordine de la nimeni. Presedintele a cerut un vot pozitiv, in favoarea justitiei, atat in cazul Ridzi cat si in cazul Pasat.

Ambele voturi au fost negative, in favoarea suspectilor. Vasile Blaga a solicitat guvernului sa o termine cu austeritatea, desi economia de-abia s-a stabilizat cat de cat, iar cresterea economica e inca departe.

Acelasi Vasile Blaga il sustine neconditionat pe fostul sef al vamilor acuzat de luare de mita. Intrebata daca se regaste in vreuna dintre taberele din PD-L Monica Macovei a raspuns sec si fara echivoc: "Nu".

Teoretic, d-na Macovei ar fi trebuit sa fie impresionata de initiativa Elenei Udrea, care a propus ca democrat liberalii care ajung sa fie trimisi in judecata sa fie automat suspendati din partid.

Cu aceasta idee, e drept mai radicala caci se referea la cei urmariti penal, a venit chiar Monica Macovei. Ciudat este ca pe-atunci printre cei care s-au opus, char amintind perfid de acuzatiile aduse candva fostului ministru al Justitiei in privinta casei parintilor sai, a fost chiar Elena Udrea.

Una peste alta, initiativa ar fi salutara daca ar avea cea mai mica sansa de reusita. Dar ma indoiesc ca insasi Elena Udrea vede in aceasta idee altceva decat un exercitiu de imagine, cat timp ea ar duce direct la iesirea din scena a lui Gheoghe Falca, cel pe care in urma cu doar cateva saptamani chiar Elena Udrea il vedea numai bun sa ajunga presedinte PD-L.

A mai existat o initiativa reformista a d-nei Udrea, in privinta incompatibilitatii intre statutul de parlamentar PD-L si afacerile cu statul. N-a rezistat prea mult si singurul care s-a coformat, cu tafna si numai pentru cateva luni, a fost Silviu Prigoana.

N-am vazut-o pe initiatoare luptand-se ca la Rovine pentru salvarea principiului pe care l-a clamat, ba chiar s-a consolat repede cu moartea acestuia, mai ales dupa ce Radu Berceanu a propus, perfid la randul sau, extinderea lui si in privinta sotilor parlamentarilor.

Marea drama a PD-L este ca nu prea mai are cine sa sa sustina reforma atat de necesara. Traian Basescu a pierdut partidul din mana si primeste flit dupa flit de la "marii barbati politici" ai PD-L, dupa cum chiar presedintele i-a numit.

Grupul reformistilor este mic, foarte slab din punct de vedere finanaciar si lipsit de o sustinere reala in teritoriu, unde nimeni nu are chef de integritate caci politica se face cu si pentru bani, pe cat posibil publici.

Iar putinii grei care sustin din cand in cand principii reformiste o fac ipocrit, necredibil, doar ca exercitiu de imagine, caci nu reusesc sa-si aplice intai lor regulile pe care le clameaza. De ce s-ar regasi Monica Macovei in acest borhot? De ce ar mai sta in el?

Daca nu se intampla o minune care sa redreseze PD-L pana in martie, este posibil ca partidul sa nu iasa deloc intarit din congres, ba chiar sa piarda din putinii oameni cu adevarat valorosi si integri pe care ii are. Pericolul este atat de mare incat in sediul din Modrogan ar trebui sa tiuie asurzitor si necontenit o sirena. Ma tem insa ca nu prea are cine s-o auda.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu, #Monica Macovei conducere PDL , #PDL