Revista Presei: Cum si-au impartit baronii PSD si PNL Romania

Marti, 01 Februarie 2011, ora 08:01
5864 citiri
Revista Presei: Cum si-au impartit baronii PSD si PNL Romania
Foto: Evenimentul Zilei

Eforturile cu care Opozitia incearca sa castige teren in fata Puterii l-au facut pe presedintele Traian Basescu sa faca instructaj cu stelele PD-L.

Mustrata de seful statului, Puterea isi consolideaza pozitia cu gandul la proiectele sensibile din aceasta sesiune parlamentara si are de gand sa lase Opozitia fara Camera Deputatilor, asa cum anunta Romania Libera in editia de marti. Pe langa asta, cei din PD-L gandesc strategic si au fost darnici cu UDMR, titreaza Jurnalul National in editia de marti.

In tabara Opozitiei lucrurile nu par sa stea atat de bine. In ciuda eforturilor lui Ponta, Puterea dezvaluie, in editia de marti ca, suflarea pesedista s-a dat in schimb lovita cand a fost vorba de sustinerea lui Nicolescu. Intre timp, Evenimentul Zilei ne arata in editia de marti cum si-au impartit baronii PSD si PNL Romania.

Gandul: Basescu s-a batut cu "stelele partidului" in sedinta PD-L

Presedintele Traian Basescu i-a tras de "urechi" pe politicienii lui de suflet. Printre reprosurile pe care le-a adresat seful statului democrat liberalilor e faptul ca nu contracareaza mediatic atacurile Opozitiei, ca "stau in transee ca nu care cumva sa fie loviti de gloante", ca au o problema cu coruptia, ca au gresit cu recalcularea pensiilor, scrie Gandul in editia de marti.

Basescu a mai cerut ca pedelistii care sunt implicati in "dosare" sa faca un bine tarii si sa se duca in Justitie ca sa isi rezolve problemele. Le-a mai atras atentia parlamentarilor PD-L sa nu intervina in Justitie: "Sper sa nu aud vreodata ca oameni din partidul din care am facut si eu parte fac presiuni asupra procurorilor si judecatorilor asa cum face astazi PSD".

Presedintele le-a mai cerut pedelistilor ca, la viitorul congres, sa adopte criterii de integritate pentru intrarea in partid si sa le aplice "in cinci zile". Secretarul general Vasile Blaga l-a contrat timid, amintindu-i ca PDL are deja asemenea criterii incluse in statut. "Zau, si poti sa-mi spui cand le-ati aplicat? Da-mi macar un singur exemplu", i-a raspuns Basescu.

Adevarul: Basescu face agenda PD-L la inceput de sesiune

Pe langa mustrari, seful statului le-a facut si o agenda, asa cum titreaza Adevarul in editia de marti. Pe lista se afla legea electorala, includerea independentilor lui Gabriel Oprea in Biroul Permanent, dar si rezolvarea noilor revendicari ale UDMR, in conditiile in care, dupa ce au obtinut Legea educatiei, maghiarii cer acum protocol pentru statutul minoritatilor si revenirea la pragul electoral de 3%.

Democrat-liberalii au convenit sa semneze un acord cu UDMR si UNPR, in care sa fie trecute "prioritatile guvernarii" in urmatorii doi ani. Semnarea documentului vine, potrivit unor surse, dupa ce reprezentantii UDMR si-au aratat nemultumirea ca nu se tine cont de revendicarile lor legislative in coalitie.

Jurnalul National: Guvernul, darnic cu UDMR

Jurnalul National scrie in editia de marti ca UDMR va primi cei mai multi bani din totalul fondurilor prevazute in bugetul pe 2011 si alocate de Secretariatul General al Guvernului (SGG) catre Departamentul de Relatii Interetnice.

Potrivit hotararii date de Executiv, din suma totala de 73,7 milioane lei, UDMR va primi 15,98 milioane lei, iar Asociatia Partida Romilor "Pro-Europa" 10,3 milioane lei. Forumul Democrat al Germanilor din Romania va primi 5,7 milioane lei, foonduri urmand sa fie alocate sI catre Uniunea Ucrainienilor (6 milioane lei), Comunitatea Rusilor Lipoveni (4 milioane lei), Uniunea Armenilor (3,1 milioane lei).

Romania Libera: Opozitia pierde Camera Deputatilor

Cei de la Putere par a fi pusi pe treaba si au de gand sa isi consolideze pozitia. Romania Libera scrie in editia de marti ca deputatii Puterii vor incearca sa preia fraiele Camerei, prin instalarea lui Marian Sarbu (UNPR) in locul lui Ludovic Orban (PNL).

Prin instalarea lui Marian Sarbu in Biroul Permanent, Puterea rastoarna, practic, balanta in favoarea sa si rezolva paradoxul de a detine majoritatea in plen, dar sa fie in inferioritate in conducerea Camerei. Pe langa avantajul politic se pare ca cei din grupul independentilor vor si cele de ordin "material". Pe de o parte, grupul va beneficia de personal (secretare, consilieri, etc.), birouri si autoturisme. Pe de alta, noile functii de vicepresedinte al Senatului, lider si vicelider de grup vor aduce mai multi bani celor care le ocupa.

PNL nu pierde doar la Camera un post, ci si la Senat. Liberalul Teodor Melescanu ii va ceda locul de vicepresedinte in Biroul Permanent al Senatului conservatorului Dan Voiculescu, ca urmare a aliantei politice dintre PNL si PC.

Puterea: Mamaliga PSD nu a mai explodat

Opozitia continua lupta impotriva Puterii, desi nu atat de energic pe cat ar vrea sa lase impresia. Puterea titreaza in editia de marti ca manifestatiile de luni ale pesedistilor nu au atins asteptarile pe care le anuntase cu mult nerv Victor Ponta. Megaprotestele pesediste din fata sediilor PD-L din toata tara s-au transformat in mici suete la care nu s-au adunat decat cateva zeci de persoane, iar sediul central al PD-L a scapat netulburat de proteste.

Doar cateva sute de oameni s-au strans in fata sediilor PD-L din Oradea, Targu-Mures, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Bistrita, Targoviste sau Ploiesti. De la sfarsitul saptamanii trecute, Victor Ponta si Adrian Nastase au tot anuntat megaproteste pana in ultimul moment. Se pare insa ca planurile din Kiseleff nu s-au potrivit prea bine cu cele din teritoriu.

Evenimentul Zilei: Cum si-au impartit baronii PSD si PNL Romania

Daca nu fost prea uniti la proteste, cei din teritoriu au fost primii cand a fost vorba de "imparteala". Evenimentul Zilei arata in editia de marti cum si-au impartit baronii PSD si PNL Romania.

Lucrurile stau cam asa: GALBEN in vestul si centrul tarii si ROSU in sud si est si nordul Moldovei. Partidul Social Democrat, cu PNL aliat, va incerca, sa-si mentina dominatia in Oltenia si Muntenia si sa recupereze Moldova. Liberalii, cu sprijinul PSD, vor sa se impuna in Transilvania si Banat in locul PD-L.

Pentru a transa problema candidatilor unici, PSD si PNL au apelat la regula fiefurilor electorale. Astfel, social-democratii vor desemna candidatii in judetele "de stanga", controlate de baronii rosii. La randul lor, liberalii vor arunca in lupta candidatii in fiefurile "de dreapta". Daca lucrurile stau asa intre PSD si PNL s-a facut o impartire aparent "frateasca", din cele 41 de judete, PSD va desemna candidatii in 21, iar PNL - in 20.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu agenda PDL, #baroni PSD PNL, #imparti Romania PNL PSD , #PDL