Romania, la mana lui Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 08 Decembrie 2008, ora 19:32
8905 citiri
Romania, la mana lui Basescu
Foto: hunedoreanul.ro

"Sa nu ceri mai mult decat poti duce" spune o vorba din popor. Cat adevar este in ea, nu stiu. Dar nu e singura. "Ai grija la ce iti doresti..." vrea sa spuna acelasi lucru. Traian Basescu este, poate, unul dintre cei care invoca, in aceste momente, povetele citate mai sus.

Presedintelui Romaniei i s-a indeplinit cea mai mare dorinta: aceea de a avea libertate totala in alegerea si numirea premierului. Ba chiar i s-a dat mai mult de atat. Nu il va incomoda nimeni in aceasta alegere. Nimeni nu mai vrea nici macar sa ii sugereze vreun nume. Alegerea, numirea, desemnarea, sefului noului Guvern au ramas in totalitate in curtea sefului din Cotroceni.

Cum de s-a ajuns aici? E simplu. Nimeni nu s-a inteles cu nimeni. PSD-ul spune despre PNL ca este "abulic", iar, de cealalta parte, liberalii sustin ca nu au cum sa discute serios cu social democratii deoarece sunt fragili si fragmentati.

PD-L-ul crede ca PNL-ul vrea prea mult si, in general, exista divergente intre cele doua formatiuni politice. O latura din PSD nu vrea sa se dea pe mana PDL-ului basescian nici mort, alta ramura social democrata ar merge la guvernare alaturi de PDL, insa doar cu prim-ministru in frunte. Ceea ce, afirma democratii, nu se va intampla.

Una peste alta, toti spun despre toti ceilalti ca sunt exagerati in dorinte, fiecare se considera nedreptatit in oferta, iar negocierile s-au dovedit ca au crescut, dupa o saptamana, doar ratingul televiziunilor.

In aceasta situatie, pare limpede ca singurul partid care se afla la guvernare este PDL-ul. Fireste, impreuna cu omniprezentii udemeristi, care s-au dat, de data aceasta cu cei care au cele mai multe sanse sa ajunga la guvernare, uitandu-si, peste noapte, pertenerii politici de pana acum.

Si liberalii si social democratii par sa fi constientizat pericolul unei noi guvernari alaturi de PDL. Si unii si ceilalti presimt tot mai bine riscul asumarii unei guvernari intr-o perioada in care poate lua nastere cea mai mare criza economica din istorie. Si, in general, nimeni nu vrea sa vada cum o criza economica provoaca o si mai mare criza politica. Sau cum o criza politica adanceste si mai mult depresiunea economica.

Cu alte cuvinte, sunt prea multe necunoscute, prea mari riscurile, pentru ca vreun partid, cu exceptia, desigur, a PDL-ului, sa se aventureze alaturi de (sau, mai bine spus, sub) Traian Basescu la guvernare.

Ascultand declaratiile liderilor celor doua partide, PSD si PNL, din acest weekend, ai fi tentat sa ii banuiesti de non-combat, precum in fotbalul din celebra Liga 1. De parca, cu totii ar vrea sa o puna de un blat impotriva lui Traian Basescu, sperand ca astfel sa il lase in off-side.

Prin urmare, presedintele tarii este liber sa numeasca ce premier vrea. Insa, acest lucru este fix ceea ce ii convine cel mai putin lui Traian Basescu. Criza formarii unei majoritati de guvernare este impotriva presedintelui. Traian Basescu se simte in largul sau cand el este cel care provoaca o criza, nu cand aceasta vine peste el.

Traian Basescu stie ca, in acest caz, alegerea premierului se va deconta in totalitate in dreptul sau. Peste un an, in timpul campaniei sale electorale, nu va mai putea spune: "nu am avut incotro, am fost fortat, a fost alegerea lor... a fost vina lui!" Toata lumea va sti ca numai de el a depins aceasta guvernare.

Ori sa decontezi rezultatele unei guvernari in plina criza economica in dreptul unui singur om este, orice s-ar spune, prea mult, chiar si pentru Traian Basescu. Alegerea premierului in situatia in care nu esti presat de nimeni este cel putin neinteresanta, daca nu cumva si periculoasa pentru Traian Basescu.

Presedintelui i-ar fi priit mult mai bine sa fi fost pus in situatia de a se lupta, de a combina si dezbina, de a acuza si infiera inainte de a numi sau desemna premierul.

Cand nimic nu te opreste sa faci ce vrei, in conditiile in care poti sa desemnezi pe oricine, de oriunde, iti aduci iar aminte de o veche vorba din popor: "ai grija la ce iti doresti, ca ti se poate indeplini..."

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#Traian Basescu, #guvern, #PDL, #PSD, #PNL, #negocieri, #noul Guvern , #PDL