Se darama sandramaua? Va rupe PSD pisica?

Luni, 03 August 2009, ora 12:49
4213 citiri
Se darama sandramaua? Va rupe PSD pisica?

"Am ajuns la situatia ba tu, ba eu, ba ma-ta. Nu mai stie nimeni cine a inceput. O sa propun in Coalitie: ori reusim sa gasim cai prin care sa nu ne mai certam, sa ne intelegem ca sa facem ceva in tara asta, ori sa rupem pisica, pentru ca Romania nu mai poate fi guvernata in stilul asta", Liviu Dragnea de Teleorman dixit. De la Ilie Sarbu de Timis a venit ceva foarte asemanator: luni zi decisiva.

Daca adaugam scrisoarea plina de reprosuri trimisa vineri de PD-L catre partenerii de guvernare, am putea zice ca, intr-adevar, ar urma o zi decisiva pentru soarta actualei guvernari si a coalitiei.

Ar putea urma sau asa ar fi de asteptat, insa nu de bagat mana in foc pentru ca n-ar fi prima data cand dupa tunete si fulgere de weekend, lunea sa aduca o acalmie cu soare fara pata in sedinta de coalitie marcata, doar pentru culoare, de cateva ciupituri mai degraba prietenesti.

In fond, pe acesti oameni ii leaga in realitate mai multe decat ii despart. Cand se intalnesc domnii Videanu, Berceanu, Blaga, Dragnea, Sarbu si Nica, chiar credeti ca nu vorbesc aceeasi limba, ca nu sunt acelasi aluat? Chiar credeti ca soarta tarii o negociaza ei si de ea nu mai pot ei?

Dar suntem in campanie electorala si in plina criza, asa ca dincolo de limbajul real comun, chiar cordial, exista socotelile politice si trebuie sa existe, nu-i asa, mesajul public intransigent si principial.

Se rupe sau nu se rupe coalitia?

Daca este sa ne raportam la termenii limbajului comun, despre care aminteam, niciuna dintre tabere nu vrea asa ceva. Nimeni nu vrea sa plece de la putere si sa-si scoata degetele din borcanul cu miere, cat de gol o fi el, chiar daca o face in numele unui castig electoral ulterior.

Ce-i in mana nu-i minciuna si accesul prezent la resurse, chiar in conditii mai vitrege, face mai mult decat promisiunea unui acces viitor nelimitat, dar incert.

Sigurii care vor in mod sincer ruperea coalitiei sunt cei care dintr-un bun inceput n-au vrut-o. Adica aripa Iliescu-Nastase din PSD, manata in principal de obsesia antiBasescu.

In termeni electorali insa, cine guverneaza acum se erodeaza masiv pentru ca Romania a ajuns intr-o situatie limita: ori sunt luate masuri nepopulare si anticlietelare dure care sa salveze economia si sa ridice presiunea mult prea mare de pe buget, ori intram in colaps.

Legile economice nu pot fi pacalite cu jumatati de masura si termene mereu rostogolite.

Am ajuns precum bolnavul care crede ca simpla evitare a medicului echivaleaza cu evitarea bolii, pentru a afla in final ca n-a evitat decat un tratament corect si din timp aplicat, astfel incat e in faza terminala.

Asadar, din punct de vedere electoral, in acest moment numai la guvernare nu trebuie sa-ti doresti sa fii, mai ales daca mizezi 100% pe un discurs populist si demagogic. Si, cu siguranta, Mircea Geoana tanjeste acum dupa opozitie ca inecatul dupa pai.

Dar cum sa pleci de la guvernare?

Partidul care va parasi de buna voie Palatul Victoria va fi acuzat de tradarea intereselor tarii a carei administrare o abandoneaza, nu-i asa, tocmai cand e situatia mai albastra. Ca imagine publica, plecatii vor fi asadar dezertorii, in vreme ce ramasii se vor sacrifica. Singura solutie este sa fii dat afara.

PD-L a beneficiat o data de acest bonus de victimizare, insa acum, cu premier in functie, nu prea are cine sa-l dea afara. Pentru PSD iesirea salvatoare teoretic exista, dar ca sa fii dat afara trebuie sa te dea cineva afara, iar PD-L refuza sa le aplice partenerilor solicitatul picior in fund.

Dar sa zicem ca PSD ar socoti ca acest risc de imagine este oricum mai mic ca certitudinea erodarii la putere si ar taia pisica in doua. Care ar fi insa beneficiul cert?, se intreaba probabil multi social democrati.

PSD nu are garantia ca iesirea de la guvernare ii va aduce lozul castigator dupa alegerile din iarna. Prezidentiabilul pentru care ar sacrifica acum puterea si accesul la resurse nu e un armasar, ci o martoaga care nici nu e sigur ca va depasi turul al doilea pentru a trece linia de sosire.

Iar daca Traian Basescu ramane presedinte, nicio sansa sa mai pupe PSD inapoi la guvernarea abandonata acum. Grea dilema!

In plus, PSD stie ca, odata iesit de la guvernare si cu motiunea de cenzura in mana, pana la prezidentiale tot nu prea are la ce spera. Si daca rastoarna Guvernul Boc, tot Traian Basescu va numi viitorul premier, iar daca nu vor anticipate, social democratii vor fi nevoiti sa inghita macar a treia varianta de premier propusa de presedinte si apoi un guvern minoritar.

Nu cred ca e visul lor ca un cabinet PD-L si un ministru de interne democrat-liberal sa organizeze prezidentialele. Iar a treia varianta a presedintelui ar putea fi una tare aspra.

Cum o dam, cum o sucim, probabilitatea ca acest cadavru viu numit coalitia PD-L+PSD sa mai fie tarat prin Palatul Victoria pana in toamna este mai mare decat aceea ca el sa fie declarat mort si ingropat. Totul e sa nu ingroape mai intai Romania.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#PSD rupe Coalitia, #scandal PSD PDL , #PDL