Surpriza lui Basescu se coace (Opinii)

Vineri, 12 August 2011, ora 20:23
10785 citiri
Surpriza lui Basescu se coace (Opinii)

Basescu ne obisnuise cu ceva. Cu surprize. Cu iesiri din incercuire. Cu iesiri din cele mai nenorocite situatii, cand era prins cu spatele la zid. De fiecare data, Basescu scoatea ceva din palarie. O surpriza. Un glont de argint. Un ceva, acolo.

Nu si in ultimul timp. Marea surpriza a lui Basescu, cea prin care sa iasa din dezastrul electoral spre care se indreapta, se lasa asteptata. La un moment dat, va veni cu ea.

Sigur, Traian Basescu incearca multe si deschide mereu teme cu care sa puna in dificultate USL, cel mai bun exemplu fiind reorganizarea administrativ-teritoriala pe care a propus-o.

Urmatoarea surpriza a lui Basescu pentru USL

Dar nu e de ajuns. Traian Basescu trebuie sa vina cu ceva mai mult, daca vrea sa nu se transforme intr-un simplu contemplator al trimiterii sale in Opozitie. Doar ca acum ii va fi infinit mai greu decat i-a fost in toate celelalte ocazii. Decat i-a fost in cele doua alegeri prezidentiale pe care le-a castigat sau decat i-a fost in perioada Opozitiei fata de Guvernul Tariceanu.

Dar tot nu poate sa stea cu mainile in san. Va incerca ceva cu care sa rupa ritmul. Sa incerce sa intoarca toata aversiunea pe care a reusit s-o starneasca, alaturi de PDL, in societatea romaneasca. De aceea, USL trebuie sa stea cu arma la picior. In garda. Nu pentru ca Basescu ar putea veni cu ceva care sa transforme PDL in castigator. Nu. Ci pentru ca ar putea sa obtina un scor mult prea mic, ce ar lasa-o la mana lui Basescu.

Ce mai poate face Basescu?

Sondajele sunt destul de concludente acum. USL va castiga zdrobitor alegerile parlamentare din anul 2012, daca lucrurile merg in aceeasi directie. Daca nu se schimba cursul. Nici nu a fost nevoie sa faca USL prea multe. Cele mai dure masuri de austeritate din istoria recenta, scandalurile si balbele Guvernului si uzura Puterii au scufundat PDL. Sansele sa castige alegerile din 2012 sunt minime.

Dar sansele sa obtina un scor mult mai bun decat acum si de a scadea USL bine sub 50% sunt mult mai mari. E nevoie insa de ceva atractiv. De ceva care sa convinga poporul. De ceva care sa-l faca nu sa uite, ci sa-i dea sperante. Pentru ca ce promite acum PDL numai speranta nu da.

Iar primul lucru pe care il poate face e sa schimbe oameni. Nu, asta nu va schimba radical lucrurile, dar va schimba nivelul de incredere. Va schimba perspectiva. Iar prima schimbare pe care o poate face Traian Basescu e cea a lui Emil Boc. Inainte sa fie prea tarziu.

Sigur, povestea e veche si presedintele s-a mai jucat cu varianta asta, mai ales cand era nevoie de ea pentru a-i asigura realegerea lui Boc in fruntea PDL, dar se pare ca nu a vrut-o niciodata cu adevarat. Ei bine, ea e necesara. Si se poate face, cu siguranta. Sigur, pana atunci, Boc trebuie sa mai accepte sa i se sparga in cap multe oale. La urma urmei, potentialul sau succesor trebuie sa aiba un cearsaf curat".

Daca PDL si Traian Basescu merg cu Emil Boc pana in 2012, se pot asigura de o lunga si confortabila Opozitie pentru o lunga si confortabila perioada. Aproape sigur, nu va fi facuta in 2011. Dar n-ar fi deloc imposibil sa fie facuta in 2012. Asta ar putea fi prima si cea mai spectaculoasa surpriza a lui Traian Basescu.

Salvatorul PDL: Un anti-Ponta, anti-Crin, anti-Boc

Dar nu singura. Alta ar fi o remaniere guvernamentala. Un ministru de Finante mult, mult mai convingator ar fi un bun inceput. Dar cine ar fi dispus sa ocupe pozitia asta, in momentul asta si in conditiile astea?

Nu doar oameni

Si totusi, s-ar putea ca nici schimbarile de oameni sa nu fie de ajuns. E nevoie de mai mult. E nevoie de schimbari de politici. De unele dureroase pentru PDL sau pentru clientela sa. Unele pe care insa PDL, ca de altfel nicio putere care va veni, USL sau alta, nu le va face prea curand. Incepand de la angajarile dubioase pana la cheltuirea banilor statului, fie ca vorbim de cele mai stupide constructii pentru care se aloca bani sau vorbim despre altceva.

Sigur, pentru Putere ar fi mai simplu, decat sa se perfectioneze radical ea, sa loveasca puternic in Opozitie. Depinde cum o poate face, insa. Reorganizarea teritoriala ar fi fost o varianta. Dar, cu siguranta, mai exista si altele.

Cand va alege ce sa faca pentru a schimba cursul, pentru a oferi o mare surpriza, Traian Basescu trebuie sa aleaga din ambele parti. Dar trebuie sa aleaga bine si sa dea o lovitura serioasa de imagine. Pentru ca lumea e deja alergica la portocaliu. Si timpul e scurt, scurt de tot. Basescu stie asta. Tocmai de aia, coace sigur ceva.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#surpriza Basescu, #Basescu alegeri 2012 , #PDL