Traian Basescu candideaza la sefia PD-L (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 11:55
9491 citiri
Traian Basescu candideaza la sefia PD-L (Opinii)
Foto: Arhiva

Traian Basescu a intrat oficial in, poate, cel mai greu razboi al carierei sale politice. Razboiul cu Vasile Blaga pentru sefia reala asupra PD-L.

Daca il pierde, poate la fel de bine sa plece de la Cotroceni caci, redus la limitele stricte ale preogativelor constitutionale, complet izolat si fara parghii de putere reala, va deveni un simplu spectator neputincios al vietii politice din Romania.

In PD-L, taberele s-au conturat clar si s-au asezat in transee. De-o parte este Vasile Blaga. Alaturi de el se afla cam toti baronii partidului, de la colegii de tripleta Berceanu si Videanu, la majoritatea presedintilor de consilii judetene.

Oferta lui Vasile Blaga vizeaza cele mai importante asteptari ale unui PD-L inspaimantat de prabusirea in sondaje si de spectrul Opozitiei: revigorarea disciplinei de partid ("cine misca in front (al salvarii nationale cumva? n.r.) sa ne lase"), pastrarea regulilor politicii feseniste si antireformism agresiv, conservarea puterii baronilor si a hartii clientelei, dar si redeschiderea canalelor catre celelalte partide in perspectiva unor aliante acum imposibile care sa mentina PD-L in zona puterii.

Cu o asemenea oferta are mari sanse sa capteze si putinii baroni nehotarati inca, asa cum e Gheorghe Falca de exemplu.

De partea cealalta, teoretic, este Emil Boc, intr-o situatie mai degraba nefericita. Este uzat de guvernare si partidul, la fel ca electoratul, il asociaza cu traumatizantele masuri de austeritate care au provocat prabusirea in sondaje.

Poate va veni si relansarea, dar pana sa se simta in buzunare, trec alegerile. Nu are cine stie ce autoritate, ceea ce se traduce in haosul din partid, un haos care ii sperie pe pedelistii, obisnuiti cu maini de fier si disciplina pe masura, mai ales in perspectiva electorala.

In materie de sustinere este la fel de subtire. O are alaturi pe Elena Udrea, cu bugetul ei ministerial urias, pe Anca Boagiu, sefa peste alt minister cu multe contracte grele de atribuit, pe Roberta Anastase si mai are in mana rezerva de bani a guvernului din care imparte generos inainte de fiecare moment mai dificil.

Ca sa nu piarda acesti bani se pare ca nici nu va mai demisiona de la sefia guvernului ca sa se dedice candidaturii, asa cum era planul intitial. Nu are insa baroni, deci nici filiale, caci baronii il vor la guvern nu in

Modrogan. Cu asa un bilant este ca si infrant.

Si tocmai pentru ca situatia este extrema, Traian Basescu a recurs la o masura extrema oferindu-i lui Emil Boc un atu pe masura mizei. Luni seara, la TVR, presedintele a spulberat pana si ultimele farame de neutralitate impusa de Constitutie si s-a plasat de partea lui Emil Boc, intrand practic el insusi in lupta pentru sefia PD-L. De acum confruntarea nu mai este intre Emil Boc si Vasile Blaga, ci intre Traian Basescu si Vasile Blaga.

Ce ofera presedintele in aceasta lupta? Exact ceea ce comunicase indirect, prin Sebastian Lazaroiu, in urma cu cateva zile: daca PD-L pune greii pe tusa este dispus sa renunte la reformisti si principiile lor indigeste.

De altfel, Traian Basescu le-a rezervat celor trei inca o portie de umilinta, servita in cadrul interviului de la TVR: "Asa numitul grup reformist trebuie sa creasca si sa se implice in partid. Ei nu au avut tact, iar infierarea vazuta in cateva secvente la televizor mi-a amintit de alte vremuri. Sunt niste naivi care vor sa faca ceva pentru PD-L, dar nu stiu cum sa o faca".

Traian Basescu a renutat si la citeriile de integritate: "Cred ca PD-L trebuie sa aiba in statut niste criterii, nu poti insa transforma partidul in instanta, nu poti sa frangi cariere pentru ca exista o suspiciune. Trebuie cautate solutii inteligente.(...) Cea mai mare parte a oamenilor care sunt intr-un partid nu au niciun avantaj, sunt organizatii voluntare. Cred ca trebuie asteptata sentinta inainte sa judeci intern. E o solutie corecta".

Criterii la care tinea insa in urma cu o luna: "Cred ca atunci cand un procuror trimite dosarul unui om politic in instanta e bine sa intervina o suspendare din toate functiile, inclusiv din partid, pana la elucidarea cazului".

Ce bine suna aceste deziceri in urechile tuturor puscaribililor, securistilor si ticalosilor tot mai puternici in PD-L! Dar Traian Basescu mai ofera ceva, cel putin teoretic: o locomotiva pentru partid, adica singurul lucru pe care Vasile Blaga nu il poate oferi decat daca se mai naste o data.

Traian Basescu a pus pe masa un an de mandat pentru a recupla alegerile prezidentiale cu cele parlamentare. E o oferta stranie, la prima vedere, avand in vedere ca ar fi, de fapt, vorba despre doi ani de mandat.

Mandatul presedintelui expira in 2014, iar parlamentarele sunt in 2012, dar la fel de adevarat este ca, potrivit Constitutiei, ele pot fi organizate in termen de trei luni de la expirarea mandatului parlamentarilor, care mandat poate fi prelungit in caz de stare de razboi, asediu sau urgenta.

Asa ca, cu ajutorul unor artificii, se poate ajunge la o renuntare de numai un an si asta chiar daca nu se revizuieste Constitutia, caci nimeni nu-l poate impiedica pe Traian Basescu sa demisioneze.

E drept, presedintele nu mai poate candida o data, dar demisionar fiind se poate aseza din nou in fruntea ostilor PD-L-iste in batalia prlamentara. De ce ar face acest sacrificiu? Pentru ca fara el nu are nicio sansa sa-l mentina pe Emil Boc in fruntea PD-L, iar fara Emil Boc acolo pierde totul. Decat un mandat intreg prizionier si suspendabil la Cotroceni, mai bine cu un an mai putin presedinte jucator.

Ramane de vazut insa cat de tentata este aceasta oferta, mai precis in ce masura il mai socotesc democrat liberalii o reala locomotiva avand in vedere cota sa foarte scazuta in sondaje.

Dincolo de acest calcul insa, ma tem ca Traian Basescu este acum in situatia de a lupta cu un cancer lasat sa ajunga in faza terminala. La cat de baronizat a ajuns partidul, involutie la care a asistat pasiv, pleaca la lupta ca sansa a doua. Candva insa aceasta era tocmai specialiatea sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Blaga Boc PDL, #Basescu PDL, #tabere PDL alegeri , #PDL