Traian Basescu vs PDL - resetarea scenei politice (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 24 Martie 2013, ora 18:05
9420 citiri
Traian Basescu vs PDL - resetarea scenei politice (Opinii)
Foto: Arhiva

Stirea zilei de sambata nu a fost victoria lui Vasile Blaga. Stirea a fost desprindrea lui Traian Basescu, explicita chiar, de PDL si, de aici, toate consecintele posibile, chiar un reset al scenei politice.

Infruntarea de la Conventia PDL nu a fost atat una intre Vasile Blaga si Elena Udrea, cat una intre Traian Basescu si Vasile Blaga. Presedintele a pus la bataie intreaga sa artilerie grea, cu atacuri extrem de violente impotriva presedintelui PDL, cu amenintari aproape explicite de abandonare a democrat liberalilor in cazul alegerii lui Vasile Blaga. S-a dus si la Conventie intr-o incercare disperata de a intoarce scorul.

In alte dati, PDL nu i-ar fi rezistat lui Traian Basescu. Presedintele a mai intors rezultatul unor alegeri ca si castigate de Vasile Blaga, in 2011. De data aceasta insa n-a mai tinut. Pentru ca de data aceasta nu doar Vasile Blaga a fost impotriva lui Traian Basescu, ci si multi dintre fostii sai aliati, in frunte cu Theodor Stolojan. Intr-un fel, simbolic, ruptura dintre cei doi fosti aliati care au creat pe vremuri Alianta DA a fost ultimul cui batut in coscigul defunctei constructii politice.

Victoria lui Vasile Balga este discutabila si, in mod normal, ea nu ar fi putut fi anuntata oficial pana dupa solutionarea contestatiei Elenei Udrea. Scorul strans si suspiciunile, spectacolul teribil de dupa aflarea rezultatelor, toate au impins PDL in pragul sciziunii.

In loc sa calmeze spiritele, Vasile Blaga a facut o declaratie de invingator belicoasa, incarcata de resentimente si reprosuri la adresa aripii Udrea.

Despre faptul ca reformistii erau pe picior de plecare se vorbea demult. Dar era nevoie de mai mult pentru dezintegrarea PDL. Si acel ceva mai mult ii apartine lui Traian Basescu.

In postarea sa de pe Facebook, de un patetism de gust indoielnic, Traian Basescu da partidului lovitura de gratie: "Adio, PDL. Definitiv si pentru totdeauna. Ma voi implica pentru ridicarea altui partid de dreapta, cu oameni cinstiti, cu oameni care nu fug cu urnele. Vreau sa stiti ca nu voi face nimic pentru a aduce alaturi de mine vreo bucatica din PDL".

Nu cheama desigur pe nimeni din PDL, dar nu cred sa-i alunge pe cei care vor veni de buna voie. Toti nemultumitii de la conventie, toti cei care socotesc ca Vasile Blaga ingroapa sau vinde partidul, toti cei convinsi ca tabara Blaga a furat pe rupte este foarte probabil sa-l urmeze.

Razboiul lui Traian Basescu cu Vasile Blaga nu s-a incheiat asadar, a intrat doar intr-o noua etapa. Din cea pe tabere, in cea pe partide.

Este de asteptat ca presedintele sa incerce sa adune sub umbrela acestei noi constructii de dreapta de la aripa Udrea a PDL, la reformisti, noua Alianta DA, Noua Republica, in general cam tot ce misca pe dreapta in afara de PDL-Blaga.

Nu sunt convinsa ca va fi o miscare de succes din cel putin un motiv. Ar insemna blocarea scenei politice si pe viitor in paradigma pro sau antiBasescu, ceea ce deja a provocat prea multa tensiune sterila.

Ceea ce se va dezvolta pe dreapta - pentru ca trebuie sa se dezvolte ceva, piata o cere - ar trebui sa fie cu adevarat nou si un raspuns intelept la lectia ultimilor 9 ani. In plus, nu stiu care ar mai putea fi autoritatea unui fost presedinte erodat care nu mai poate servi ca locomotiva.

Cat despre PDL, nu cred ca poate exista o mai buna cuprindere a situatiei decat aceea auzita de la un fin obervator al momentului aproape cinematografic de la finalul Conventiei: "canta un rapsod si pe fundal PDL se dizolva". Scena aceasta contine intreg tragi-comicul si derizoriul sub semnul caruia a stat confruntarea din PDL si sub care sta inca intreaga politica romaneasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Basescu Blaga Udrea, #alegeri Congres PDL, #Traian Basescu despartire PDL , #PDL