Basescu, despre decizia CCR pe abuzul in serviciu: Nu fiti furiosi pe democratie!

Joi, 16 Iunie 2016, ora 11:55
3639 citiri
Basescu, despre decizia CCR pe abuzul in serviciu: Nu fiti furiosi pe democratie!
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu considera ca decizia de miercuri a CCR - care prevede ca abuzul in serviciu ramane in Codul Penal, dar trebuie redefinit - ajuta la prevenirea abuzurilor procurorilor.

"Nu fiti furiosi pe democratie! CCR a constatat necostitutionalitatea sintagmei "defectuos" din articolul 297 a NCP (Noul Cod Penal - n.red.) si a cerut inlocuirea acesteia cu formularea 'prin incalcarea legii'. Nimic mai simplu, nimic mai limpede, nimic mai constitutional pentru a da claritate acuzatiei de abuz in serviciu, dar si pentru a preveni abuzurile procurorilor", a scris joi pe Facebook Traian Basescu.

Fostul lider de la Cotroceni a subliniat ca orice cetatean trimis in judecata are dreptul sa stie "precis articolul de lege pe care l-a incalcat".

"Unii cred ca anticoruptia se poate face fara incadrarea actiunii procurorilor si judecatorilor strict in lege, precum s-a facut exterminarea burgheziei si mosierimii in anii '50?

Daca vrem sa fim un stat democratic, oare cel acuzat de procuror si trimis in judecata nu are dreptul sa stie precis articolul de lege pe care l-a incalcat? Eu sustin ca orice cetatean are acest drept", a precizat fostul sef de stat.

Comentariile lui Traian Basescu vin dupa ce Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca abuzul in serviciu ramane in Codul Penal, dar a dat o interpretare unuia dintre articolele contestate, interpretare care va fi folosita de judecatori in instante.

Sentinta magistratilor CCR a starnit miercuri confuzie in randul unor politicieni, in timp ce altii au spus ca o considera rationala si echilibrata.

Pe de o parte, copresedintele PNL Vasile Blaga a recunoscut ca nu a inteles "mare lucru" din hotararea Curtii Constitutionale. La randul sau, Alina Gorghiu a declarat ca decizia CCR nu poate fi comentata si ca va fi respectata.

Totodata, fostul premier Victor Ponta considera ca decizia Curtii Constitutionale este "rationala si echilibrata" si "nu opreste in niciun fel lupta anticoruptie, dar limiteaza abuzurile produse prin analizele de oportunitate", in timp ce deputatul PMP Elena Udrea a tinut sa mentioneze ca "cei care au tipat ca se va dezincrimina abuzul in serviciu se dovedesc niste mincinosi care au vrut sa puna presiune pe judecatorii CCR".

Vezi si care a fost prima reactie a presedintelui Klaus Iohannis

D.T.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu decizie CCR, #Basescu abuz serviciu , #PMP