Basescu trage un semnal de alarma legat de votul prin corespondenta: Preveniti un dezastru la alegeri!

Duminica, 24 Iulie 2016, ora 16:58
6788 citiri
Basescu trage un semnal de alarma legat de votul prin corespondenta: Preveniti un dezastru la alegeri!
Foto: Facebook/Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu, actualmente lider al PMP, a tras un semnal de alarma, duminica, in legatura cu votul prin corespondenta.

"Guvernanti, preveniti un dezastru la legislative!" - este indemnul fostului sef al statului.

Romanii din strainatate nu se inscriu pe listele electorale, pentru a putea vota la alegerile parlamentare din toamna, iar explicatia este simpla: multi dintre ei nu au incredere in sistemul propus, iar altii se tem ca se pot trezi la un moment dat cu noi taxe si impozite, daca-si declara datele de rezidenta.

Cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns Traian Basescu dupa discutiile pe care le-a purtat cu mai multi romani aflati in strainatate, potrivit unei postari publicate de seful PMP pe Facebook.

"Sistemul nu va functiona, iar responsabilitatea politica se va sparge in capul celor care au promis votul prin corespondenta", arata acesta.

Traian Basescu vine si cu o solutie: intoarcerea la sistemul clasic, adica sa se stabileasca circa 1.500 - 2.000 de sectii de votare in comunitatile unde diaspora romaneasca are o prezenta semnificativa.

"La nevoie, printr-o simpla corespondenta cu celelalte state membre, informatia poate fi adusa la zi. Pentru a nu crea controverse, si legea votului prin corespondenta trebuie sa ramana in vigoare, dandu-se sansa optiunii modalitatii de vot, iar Autoritatea Electorala Permanenta sa verifice eventualul vot dublu, dat prin ambele sisteme", arata Traian Basescu.

In caz contrar, el avertizeaza ca romanii din diaspora vor considera ca statul roman le-a ingradit dreptul la vot si considera ca repetarea "dezastrului democratic si mediatic" din 2014 trebuie prevenit, iar masurile trebuie luate repede.

FADERE: Dezastru total la votul prin corespondenta

Avertismentul lui Traian Basescu vine in contextul in care doar 3.000 de romani din cei aproape 4 milioane care traiesc peste hotare s-au inscris pana acum in Registrul Electoral, in conditiile in care inscrierile se incheie intr-o luna.

In aceste conditii, intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE), a denuntat esecul intregii actiuni premergatoare alegerilor si propune solutii de urgenta.

El a mentionat ca o mare greseala a fost faptul ca inscrierile in Registrul Electoral nu se pot face si online. De asemenea, nu s-a lasat deschisa prin lege si posibilitatea de a face sectii de vot.

Dar se mai poate face ceva? Mai are Guvernul cum sa scoata un iepure din palarie?

"Singura solutie care ii ramane premierului, si ar trebui sa o ia serios in calcul, ar fi sa dea o ordonanta, chiar daca e cu atat de putin timp inainte de alegeri, si sa puna sectii de vot peste tot unde este nevoie. Noi putem sa ii pregatim o lista cu sectiile care consideram noi ca ar trebui neaparat infiintate, unde sunt comunitati mari de romani", a spus Daniel Tecu.

C.P.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu vot corespondenta, #Basescu vot diaspora, #vot corespondenta, #vot diaspora , #PMP