Basescu: Am o strangere de inima vazand sefii de partide gata sa spuna "Sa traiti!" si la un caporal

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 23:50
9568 citiri
Basescu: Am o strangere de inima vazand sefii de partide gata sa spuna "Sa traiti!" si la un caporal
Foto: Facebook/Traian Basescu

Traian Basescu a declarat, miercuri seara, referitor la decizia CCR privind interceptarile in dosarele penale, ca singura institutie care are dotarea necesara pentru a face "ascultari la nivel mare" este SRI.

El a precizat ca un stat in care institutiile de forta vor sa stie totul naste "grozavii".

Exclusiv Bomba de pe masa CCR: Explicatiile SRI despre interceptari

"In momentul de fata, singurii care au dotarea tehnica necesara sa faca ascultare la nivel mare este SRI-ul. Aici trebuie sa avem mare grija. Stim ce grozavii poate genera un stat in care institutiile de forta vor sa stie ce e in casa fiecaruia. Eu scot bani de pe card pentru ca nu vreau sa se stie unde am fost si ce am mancat. In ce ma priveste, vreau sa am sentimentul ca nu sunt ca o gaza intr-un pahar", a declarat fostul presedinte la Nasul TV.

El a spus ca trebuie asteptata motivarea Curtii Constitutionale, dar a precizat ca este nevoie de un echilibru intre institutii si individ, adaugand ca, altfel, riscam sa avem alegeri irelevante.

"Stiu cum am lasat statul. Potentialul statului e urias in raport cu cetateanul. Daca nu intevine acel echilibru, pe de o parte politicul, pe de o parte, respectarea drepturilor omului, in mod categoric am o strangere de inima uitandu-ma cum stau sefii de partide, ingrijorati, gata sa spuna 'Sa traiti!'si la un caporal, cum Parlamentul este pur si simplu decimat.

CCR deschide portile inchisorilor? Misterele unei hotarari care arunca in aer parchetele

Riscam ca alegerile sa fie irelevante si Romania a mai avut astfel de situatii. Avand in vedere experienta celor din CCR, cred ca se gandesc la acelasi lucru. Nu vreau ca peste cinci ani sa ne trezim intr-un stat in care sa conteze doar ce decid institutiile de forta", a afirmat fostul presedinte.

La 16 februarie, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un articol din Codul de Procedura Penala care reglementeaza supravegherea tehnica dispusa direct de procuror sau care poate fi facuta, la cererea procurorului, de catre "alte organe specializate ale statului".

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca articolul 142, alineatul 1 din Codul de Procedura Penala, care spune ca "procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului", este neconstitutional.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" contravine prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin. (3) conform carora Romania este stat de drept, in care drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor sunt garantate.

De asemenea, sintagma supusa controlului nu respecta conditiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul claritatii, preciziei si previzibilitatii, intrucat nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#CCR cod penal neconstitutional, #CCR SRI, #Traian Basescu interceptari SRI , #presedinte Miscarea Populara