Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Basescu anunta ca parlamentarii MP nu vor vota Guvernul Ciolos. De ce s-a razgandit

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 22:46
9422 citiri
Basescu anunta ca parlamentarii MP nu vor vota Guvernul Ciolos. De ce s-a razgandit
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii Miscarii Populare nu vor vota pentru instalarea Guvernului, avand in vedere programul politic anuntat, dar si erorile de nominalizare, a declarat presedintele formatiunii, Traian Basescu.

"Este nevoie sa ne clarificam pozitia, asa micuti cum suntem, fata de investirea guvernului de tehnocrati care va avea loc maine (marti - n.red.). In primul rand, tinem cont de faptul ca guvernul si-a asigurat sustinerea. Prin declaratia PSD si a PNL este clar ca guvernul USL va avea o mare majoritate in Parlament. Ca atare, nu este nevoie de un partid micut, cu doar opt voturi in Parlamentul Romaniei, pentru sustinerea unui guvern tehnocrat", a afirmat presedintele Miscarii Populare, intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul formatiunii.

Ministrii lui Ciolos, audiati - Scandal dupa avizul pozitiv pentru Justitie: Imi dau demisia

Basescu a adaugat ca a citit "de la prima pana la ultima pagina" programul de guvernare facut public de premierul desemnat si poate spune ca nu a vazut vreun alt program de guvernare "mai sterp".

"L-am citit cu atentie, cu atentia unui om cu experienta in a intelege un program politic. Va pot marturisi ca nu am vazut program mai sterp al vreunui Guvern politic decat acest program al unui guvern de tehnocrati. 'Vom licita cinci tronsoane de autostrada, vom demara constructia a trei spitale, vom demara reforma curiculara pentru clasele I-IV, vom demara reforma administratiei publice incepand cu primariile', nimic din toate acestea.

Veti vedea o lista de enunturi fara valoare din punct de vedere al credibilitatii. Astfel de enunturi nici macar partidele nu si le permit, daramite un guvern de tehnocrati", a declarat Basescu. Potrivit acestuia, programul de guvernare ar fi trebuit sa cuprinda prioritatile de investitii pentru zece ani, iar partidele sa voteze in Parlament daca accepta sau nu aceste obiective.

Fostul presedinte a criticat si o parte din propunerile de ministri.

"La Externe avem o propunere de ministru ultraprafuit. A fost folosit in guvernul Tariceanu, a fost ambasador la Berlin, a fost consilier al primului-ministru, al presedintelui Romaniei. Cred ca era de ajuns. Se gasea un diplomat mai tanar care sa reprezinte noul val de externisti din Romania.

Poate Bogdan Aurescu era mult prea tehnocrat pentru acest Guvern, dar se gaseau diplomati tineri care sa reprezinte noua diplomatie romaneasca, cea cu forta, cea sustinatoare a parteneriatului strategic romano-american, cea care vede un viitor din accelerarea proceselor de integrare in UE. Si nu diplomat superprafuit care si-a incheiat mandatul odata cu decredibilizarea lui ca ambasador al Romaniei la Berlin. Si nu intru in alte detalii, el stie despre ce e vorba", a afirmat liderul MP.

Acesta si-a manifestat, in context, surprinderea fata de faptul ca "un inginer electronist este ministrul Justitiei si un absolvent de Drept este ministrul Energiei".

"Am ajuns in cel mai adanc ridicol. Este pentru prima data in istoria postdecembrista cand Romania isi propune sa aiba ca ministru al Justitiei o persoana care nu are nimic comun cu Dreptul. Una este activitatea la un ONG, la Freedom House, acolo poti sa fii si inginer, dar care este respectul judecatorilor, procurorilor, grefierilor, avocatilor pentru un ministru al Justitiei care este inginer electronist? (..)

Imi pare rau pentru doamna Guseth, a fost un om care m-a aparat de multe ori in pozitiile mele ca presedinte, dar acum privesc la un guvern de tehnocrati, un guvern care-si asuma responsabilitatea unor sisteme. (...) Cred ca era timpul unui judecator in fruntea Ministerului Justitiei, dar oricum nu era timpul unui inginer electronist", a declarat Basescu.

Guvernul Ciolos in Parlament: Programul audierilor si votul de investitura

Presedintele MP s-a referit si la episodul nominalizarii initiale pentru Ministerul Sanatatii, referindu-se la faptul ca "a fost facut praf o tanara speranta a Sanatatii, care, ce-i drept nu avea nici rezidentiatul, pentru ca era in chilotei si isi arata patratelele de pe burtica". "Sa stiti ca si pe doamna Guseth o gasiti in aceleasi ipostaze la Vama Veche. Daca veti cauta, veti gasi", a adaugat el.

El a concluzionat ca parlamentarii MP nu vor vota pentru instalarea guvernului Ciolos, iar formatiunea sa este de acum in opozitie deoarece programul noului guvern nu raspunde deloc nici prioritatilor MP, nici prioritatilor care au rezultat din manifestarile din strada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#Basescu guvern Ciolos, #Basescu vot guvern Ciolos, #vot guvern Ciolos , #presedinte Miscarea Populara