Basescu: Am trimis un delegat la Bruxelles care sa dea explicatii

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 23:58
6175 citiri
Basescu: Am trimis un delegat la Bruxelles care sa dea explicatii
Foto: presidency.ro

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a trimis un delegat la Bruxelles pentru a explica de ce raportul MCV trebuie sa aiba doua parti.

"Dupa ce am vazut amploarea pe care a luat-o presiunea internationala pe Guvernul Romaniei, am discutat la Bruxelles. Am trimis delegat la Bruxelles sa explice de ce raportul trebuie sa aiba doua parti. O parte care sa reflecte ceea ce s-a realizat in cei cinci ani si o parte care era inevitabila asupra evolutiilor din ultimele doua saptamani", a declarat Traian Basescu.

Acesta a mai spus ca, daca raportul ar fi tinut cont doar de progresele Guvernului intre anii 2007-2012, Olanda ar fi ridicat restrictiile referitoare la intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

"Spre satisfactia mea, partea care era in sarcina Guvernului arata un progres consistent din 2007 si pana astazi. Ceea ce nu inseamna ca procesul de modernizare a Justitiei este incheiat. Dar acea parte ma satisface. Daca ar fi fost numai aceea, Olanda ar ridica obiectile pentru intrare in spatiul Schengen", a explicat presedintele suspendat.

Basescu a precizat ca a aparut si partea care "descrie lovitura de stat sau lovitura data institutiilor statului in 3-6 iulie", aratand ca, in acest caz, a fost vorba si despre munca sa, una migaloasa, "enorma nu numai pentru Justitie, pentru credibilizarea tarii" si care s-a intins pe opt ani.

Nu in ultimul rand, presedintele suspendat a spus ca actiunile Comisiei Europene au venit dupa "actiuni nesabuite" si ca, daca se dorea suspendarea sa, ar fi trebuit facuta o Comisie de ancheta, in luna septembrie, pentru a se da macar "aparenta de legalitate si nu de executie sumara".

"Imi pare rau de distrugerea unei munci de opt ani in care am incercat sa cladesc credibilitatea Romaniei. Eu sper ca Uniunea nu va lua niciun fel de masuri. Cu atat mai mult cu cat au dat acest termen pana la sfarsitul anului, o reevaluare a Romaniei din punct de vedere al restabilirii functionarii statului de drept", a completat Traian Basescu.

Antonescu: Ma voi implica direct in campania pentru referendum

Presedintele interimar Crin Antonescu a spus, miercuri, ca "Romania nu este si nu va fi izolata", in urma recentului raport MCV, dar si ca tara trebuie sa trimita cat mai repede posibil "o armata de oameni competenti" la Bruxelles.

"Va trebui, cat mai repede posibil, sa pregatim si sa trimitem catre Bruxelles o armata de oameni competenti, de experti autentici, de oameni care sa pregateasca in Romania formule, variante politice pe care sa incerce sa le implementeze.

Asta imi pare problema cea mai importanta a Romaniei, nu doar de a trece din cand in cand examenul de buna purtare, ci de a deveni cu adevarat un actor in Uniunea Europeana, un depozitar si purtator de pozitii politice europene", a subliniat presedintele interimar.

Acesta a sustinut ca Romania trebuie sa rezolve "o problema mai mare" decat cea a raportului Comisiei Europene pe Justitie - mai putina figuratie in Uniunea Europeana.

"Romania, si fara aceste mecanisme, va fi o tara din ce in ce mai europeana, din ce in ce mai conectata la standardele, exigentele si mecanismele europene. Romania nu are doar aceasta tema despre care s-a discutat mult in ultimii cinci ani si despre care discutam si astazi.

Romania are o problema mai mare careia trebuie sa ii dea repede solutii cat mai curand - de a face cat mai putina figuratie in Uniunea Europeana si in institutiile ei", a mai afirmat Crin Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Basescu delegat Bruxelles, #Basescu explicatii Bruxelles, #Basescu raport MCV Romania, #Antonescu raport Justitie Romania , #presedinte suspendat