Basescu: Nationalismul este motivul slabei dezvoltari a judetelor Harghita si Covasna

Sambata, 18 August 2012, ora 20:07
4271 citiri
Basescu: Nationalismul este motivul slabei dezvoltari a judetelor Harghita si Covasna

Presedintele suspendat, Traian Basescu, considera ca nationalismul este motivul pentru care judetele Harghita si Covasna nu s-au dezvoltat corespunzator, iar prezenta unor investitii majore in zona ar fi benefice si pentru romani si pentru maghiari.

Basescu a declarat, sambata, dupa ce a vizitat manastirea Izvoru Muresului, ca batalia in zona trebuie sa se dea pentru dezvoltare, iar Harghita si Covasna vor fi bine ancorate in realitatile romanesti atunci cand vor fi tratate ca judete care trebuiesc sprijinite pentru crearea de locuri de munca, de facilitati culturale sau educationale de cel mai inalt nivel.

"Trebuie sa recunoastem ca (...) in cele doua judete dezvoltarea economica este slaba. De ce? Datorita nationalismului. Aici unii au promovat ideea sa vina numai investitori unguri, altii au zis sa vina numai investitori romani. Rezultatul? Au venit firme cu potential foarte redus, care nu au asigurat dezvoltarea celor doua judete. Si mai ales frictiunile continue au creat impresia de posibil conflict interetnic ceea ce a facut ca investitorii sa nu se apropie de cele doua judete, in mod consistent.

Atmosfera din cele doua judete, si eu sper sa se imbunatateasca, este singura care poate stimula investitii serioase de care cetatenii, care fie ca sunt de etnie maghiara, fie ca sunt romani de nationalitate romana au nevoie", a spus presedintele suspendat.

El a sustinut ca fiecare politician trebuie sa aiba grija de minoritarii din aceasta tara, iar romanii din cele doua judete nu au niciun motiv sa se simta frustrati daca le-a transmis un mesaj etnicilor maghiari.

"Eu, daca am vrut sa ma adresez minoritarilor unguri, m-am adresat pentru ca eram intr-o zona in care ei sunt majoritari. Romanii nu au de ce sa se simta frustrati in raport cu un presedinte cetatean roman, de nationalitate roman, crestin si ortodox. Intotdeauna ai grija de minoritari si asta trebuie sa facem noi, toti politicienii. Trebuie sa-i facem pe minoritari sa vada ca avem aceeasi incredere ca si in conationalii nostri", a aratat Basescu.

Presedintele suspendat a refuzat sa comenteze afirmatii unui parlamentar FIDESZ care a afirmat, saptamana trecuta, ca in cativa ani Ungaria ar putea cere revizuirea granitelor si i-a sugerat presedintelui interimar sa-i raspunda.

"Am vazut un politician lipsit de decenta care spunea: 'vreau sa vad cum reactioneaza presedintele suspendat Traian Basescu'. Nu o sa reactionez. Daca un presedinte ales, fie el si suspendat, se apuca sa reactioneze la orice tiriplici din orice partid ar insemna sa stea cu declaratii de dimineata pana seara. (...) Cred ca poate sa raspunda presedintele interimar, ca el nu este ales. Este accidental acolo", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele suspendat se afla intr-o vizita privata in judetele Harghita si Covasna.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu dezvoltare Harghita Covasna, #Basescu dezvoltare judete maghiari, #Basescu declaratii maghiari, #Basescu vizita Covasna , #presedinte suspendat