Basescu: Nu apar un scaun, apar Romania europeana

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 20:34
7359 citiri
Basescu: Nu apar un scaun, apar Romania europeana
Foto: B1TV

Traian Basescu a tinut miercuri seara prima conferinta de presa dupa suspendarea sa de catre Parlament. El a tinut sa sublinieze in repetate randuri ca nu isi apara "scaunul", ci principiile Romaniei europene. "Cinste" si "necinste" au fost cele mai folosite cuvinte.

Traian Basescu a subliniat inca de la inceput ca are de aparat Romania europeana, spunand ca prin ceea ce a facut USL de cand a ajuns la guvernare Romania a pierdut mult din credibilitate.

El a acuzat USL ca se foloseste de votul popular pentru a legitima propriul obiectiv politic urmarit: acapararea institutiilor statului. "Prin acest referendum USL vrea sa isi legitimeze reflexele totalitare", a subliniat Traian Basescu.

Pe de alta parte, el a admis ca "nu e cinstit" sa pui un presedinte dupa trei ani de criza sa castige un referendum, dar s-a aratat convins ca romanii care doresc un stat democratic si european il vor sprijini, si nu vor legitima tentativa necinstita a USL de a acapara intreaga putere.

"Foarte multi pleaca de la premisa ca, erodat de guvernare si de problemele prin care am trecut, voi pierde referendumul. Mizeaza pe faptul ca romanii pot fi pacaliti. Am convingerea ca romanii vor fi cinstitit cu presedintele lor. Vor aprecia ceea ce am facut", a subliniat presedintele suspendat, acuzandu-l pe Victor Ponta a dus "necinstea" pana la Bruxelles, incercand sa ii convinga pe oficialii europeni ca e nevoie de convocarea Parlamentului pentru punerea referendumului in acord cu Constitutia.

Traian Basescu le-a cerut liderilor USL sa joace cinstit, "fara sa incerce sa deformeze, sa impiedice, sansa minima, atata cata o am", adica Guvernul Ponta sa isi anuleze imediat prin Ordonante de urgenta cele doua ordonante declarate neconstitutionale.

"Stiu de unde pornesc. Eu sunt un om politic care intotdeauna a facut totul pana la capat", a subliniat Traian Basescu, adaugand ca mizeaza, la fel ca la alegerile prezidentiale, pe Constitutie, acesta fiind si motivul pentru care a ales Legea Fundamentala ca model pentru panoul din fata caruia isi va tine declaratiile de presa in aceasta campanie electorala.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale presedintelui suspendat in format LIVE text:

- Vreau sa spun cateva lucruri importante. Primul: in aceasta campanie care va avea ca finalitate referendumul, eu nu apar un scaun. Am de aparat Romania europeana, aceea pe care am inceput sa o construiesc impreuna cu institutiile statului si cu romanii acum 8 ani si pe care trebuie sa o facem o Romanie europeana.

- O Romanie care a facut multi pasi, in educatie, in justitie. Ultimii 8 ani au fost marcati de o puternica criza economica, care nu a pornit de la noi, dar a trebuit sa ii facem fata.

- Ca sef al statului a trebuit sa imi asum alaturi de guvern masurile care sa previna intrarea intr-o situatie extrem de dificila.

- N-as vrea ca Romania sa faca pasi inapoi.

- Prin ceea ce s-a intamplat in ultimele doua saptamani, va spun ca om care stie valorile UE, Romania a facut multi pasi inapoi din punct de vedere al credibilitatii.

- Ceea ce a facut USL nu este cinstit. Nu e cinstit sa ai ca obiectiv acapararea integrala a institutiilor statului si punerea lor la dispozitia partidului, si, pentru a legitima aceasta incorectitudine si lipsa de democratie, sa incerci sa te ascunzi in spatele votului popular.

- Prin acest referendum USL vrea sa isi legitimeze reflexele totalitare. Nu stie si nu poate sa guverneze daca nu anexeaza institutiile statului. Au ramas ancorati in modul de a guverna din perioada Iliescu-Nastase.

- Nu este cinstit sa pui un presedinte care a fost ales de 2 ori si dupa 2 ani de mandat si 3 ani de criza economica sa ii ceri sa obtina 51% din voturi. Si totusi sunt convins ca romanii nu vor participa la acest mod de a face politica.

- Am cerut si cer celor care ma sprijina victoria in referendum. Obiectivul meu, desi poate parea o misiune imposibila este sa castig referendumul.

- Foarte multi pleaca de la premisa ca, erodat de guvernare si de problemele prin care am trecut, voi pierde referendumul. Mizeaza pe faptul ca romanii pot fi pacaliti.

- Am convingerea ca romanii vor fi cinstitit cu presedintele lor. Vor aprecia ceea ce am facut, ca mi-am asumat alaturi de guvern si de majoritatea parlamentarea momentele dificile.

- Priveam la actiunile guvernului Ponta. Romanii nu pot fi partasi la necinste. Au incercat sa modifice regulile referendumului, sa spuna ca numarul de alegatori de la locale nu mai e valabil, sa reduca numarul de electori. Nu e cinstit. Electorii sunt inregistrati la MAI si nu la INS. Statistica a constatat ca in Romania locuiesc acum circa 19,5 mil romani, dar dupa dl Ponta si dupa MAI nu sunt romani cei 1 mil de cetateni din Italia, cei aproape 1 mil din Spania, din Franta, din Germania. Acest lucru nu este cinstit. Romanii nu vor participa la un lucru necistit, vor participa sanctionandu-i pe cei care vor sa fure pana si conditiile unui referendum.

- USL trebuie sa inteleaga ca daca a vrut sa puna presedintele in fata unei exigente, as spune greu de indeplinit de un presedinte care a trecut prin 8 ani de functie, daca au decis sa o faca, trebuie sa o faca cinstit, fara sa incerce sa deformeze, sa impiedice, sansa minima, atata cata o am.

- Stiu de unde pornesc. Eu sunt un om politic care intotdeauna a facut totul pana la capat.

- Am vazut astazi cum dl Ponta a mutat necinstea pana la Bruxelles, el crede ca acolo sunt oameni cu care discuti cum discuta el in PSD, necinstit. Le explica faptul ca trebuie sa cheme parlamentul ca sa puna legea referendumului in acord cu CCR.

- Solutiile pentru ca dl Ponta sa rezolve problema de necinste pe care o are: acea ordonanta de urgenta pe care a dat-o si care stabileste prin exceptie numai pentru presedinte alte conditii pentru referendum decat pentru primari, are un mecanism foarte simplu: anularea prin OUG a OUG prin care a intrat intr-o zona interzisa, zona electorala.

- Eu nu stiu de ce trebuie sa cheme parlamentul. Conform Constitutiei, cand parlamentul e in vacanta, presedintii sunt obligati sa convoace parlamentul in 5 zile. Domnul Ponta crede ca relatia cu UE poate fi ca cea pe care o avea PSD pana in 2004 - limbajul dublu.

- Astazi a facut o greseala incercand sa ii convinga pe liderii europeni spunand ca trebuie sa convoace parlamentul. Trebuie sa dea doua OUG de anulare a celor doua OUG neconstitutionale.

- Dl Ponta a ramas in epoca de pana la 2004.

- Romanii sa nu fie chemati ca prin votul lor sa acopere o guvernare necinstita. Fac apel la dl Ponta, Antonescu, Voiculescu, Hrebenciuc, sa fie cinstiti.

- Batalia mea nu este pentru scaunul de la Cotroceni, ci pentru valori europene.

- In perioada urmatoare o sa am declaratii frecvente si sper fara trimisii domnului Voiculescu (protestatarii, n.red).

Intrebari:

- (despre procurorii acuzati miercuri de DNA) Nu comentez.

- (despre panou) Cea mai importanta este Constitutia. Si alegerile le-am castigat cu Constitutia in mana, spunand "Joc totul pe o singura carte".

- (va temeti de ostilitate in tara?) Exista, o stiu, dar obligatia mea este sa explic. Romanii nu sunt ostili adevarului, ci politicienilor necinstiti. Eu le-am spus adevarul, le spun si acum.

- Sa va asteptati la foarte multe.

- Contez pe sprijinul tuturor oamenilor care vor o Romanie democratica, cu institutii functionale, neanexate partidelor. MRU este un om pe care contez. Am incredere in Razvan Ungureanu si nu numai in el, uitati-va la Horia Neamtu (Mihail Neamtu, presedinte Noua Republica - n.red).

- (ati avut o discutie cu procurorul general?) Nu a existat o asemenea discutie. Dar pentru ca ati deschis vorba, discutam iar despre oameni cinstititi. Eu am fost foarte convins ca, intr-un fel sau altul, si Opozitia trebuie sa aiba un rol in execritarea puterii. Atat cat am putut, am dat acces Opozitiei, va amintesc numai SRI si SIE, sunt multe altele mai putin vizibile.

- Cand l-am desemnat pe Ponta au fost doua lucruri: primul, ca Romania avea nevoie de stabilitate. Al doilea, ca alianta si-a pierdut majoritatea in parlament. Nimic nu ma impiedica sa incerc din nou cu PDL, foarte multi ar fi revenit. Am considerat ca distanta scurta pana la alegeri va permite un exercitiu de coabitare, ratat in 2007. Oamenii necinstiti au facut ca acest exercitiu sa nu reuseasca. S-a dovedit ca pot functiona servicii, institutii din justitie, ar fi fost un exercitiu reusit care proba maturitatea politica a Romaniei daca reuseam sa avem un exercitiu de coabitare. Din pacate nu a mers.

(Traian Basescu a luat in brate un copil. Se aud aplauze si scandari: Basescu!)

- Nu am crezut ca Victor Ponta va vinde pur si simplu stabilitatea tarii pentru a-si crea conditii sa acapareze stabilitatea statului. N-am crezut ca pentru Antonescu si Ponta dorinta de a acapara institutiile este mai mare decat nevoia de a mentine tara stabila politic.

- USL este o structura politica neevoluata. Si suspendarea din 2007 a fost facuta de PSD si PNL. As vrea sa va imaginati ce se intampla daca eu pierd acest referendum, urmeaza 3 luni pana la organizarea de alegeri, instabilitate si ce credibilitate pentru servirea Romaniei vor avea Ponta si Antonescu mergand la Bruxelles. Cum ar arata Romania cu un prim-ministru plagiator si un presedinte interimar care a participat la tentativa de subordonare a institutiilor statului si a neglijat stabilitatea tarii. Ce politicieni sunt ei?

- (ati sunat la Merkel?) Niciodata. Am vorbit cu foarte multi sefi de state, niciodata nu a fost initiativa mea, am spus "ne vom rezolva problema singuri". Doamna Merkel a decis dansa sa faca public discutia.

Mai sunt 18 zile

Campania electorala pentru referendumul din 29 iulie a inceput din momentul in care Curtea Constitutionala a constatat ca suspendarea presedintelui prin votul Parlamentului a urmat toti pasii procedurali.

Traian Basescu si-a stabilit un sediu de campanie si o echipa proprie, in paralel cu actiunile similare ale PDL.

Vasile Blaga a fost prezent miercuri la sediul de campanie al lui Traian Basescu pentru punerea la punct a unui program comun de activitati electorale, printre care mitingurile care vor avea loc in principalele resedinte de judet din tara si care vor culmina cu un mare miting electoral in Capitala, pe 26 iulie.

La sediul de campanie al lui Traian Basescu a fost prezent miercuri si Mihai Razvan Ungureanu, liderul Initiativei Civice de Centru-Dreapta. De asemenea, alaturi de presedintele suspendat se afla si Partidul Noua Republica, condus de Mihail Neamtu.

Miercuri seara, in fata sediului de campanie al lui Traian Basescu au venit si cativa dintre protestatarii prezenti in repetate randuri in Piata Universitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Basescu declaratii presedinte suspendat, #Basescu declaratii campanie referendum , #presedinte suspendat
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Un lucru e sigur si constant JOS BASESCU si la brutarie cu el!!!!!
Poza ETC
ETC
rank 1
Daca Basescu nu este arestat totul e gargara!