Basescu: Trebuie trasi la raspundere cei care au organizat lovitura de stat

Luni, 30 Iulie 2012, ora 15:23
14588 citiri
Basescu: Trebuie trasi la raspundere cei care au organizat lovitura de stat
Foto: Ziare.com

Presedintele suspendat Traian Basescu a reiterat, luni, ca obiectivul sau principal va fi sa diminueze "falia" din societatea romaneasca, punctand ca rezultatul referendumului arata ca in politica exista limite.

"In primul rand, as remarca faptul ca romanii, in majoritatea lor, nu au participat la referendum sau au spus 'nu' suspendarii presedintelui. Aici trebuie sa intelegem ca natiunea romana are 22 de milioane de cetateni, nu doar sapte milioane. Eu nu pot sa fiu decat presedinte pentru toti cei 22 de milioane.

Am luat nota de tot ce era previzibil, si anume ca romanii nu au acceptat sa valideze referendumul care avea ca obiectiv sa ascunda sub o poleiala de democratie lovitura de stat", a declarat Traian Basescu, intr-o conferinta sustinuta la sediul sau de campanie.

Referendum 2012 - 46,23% prezenta la vot - rezultate partiale BEC la 99.97% din sectii

Presedintele suspendat a precizat ca semnalul pe care l-a preluat in urma referendumului este acela ca "romanii isi doresc un echilibru politic si ca nu isi doresc sa puna in mana nimanui toate institutiile statului".

"Cer USL sa inceteze razboiul impotriva institutiilor statului, trebuie ca impreuna sa consolidam institutiile, nu sa le subordonam partidelor. A fost unul din obiectivele mele - o continua consolidare a institutiilor statului in fata partidelor - si nu voi renunta la acest obiectiv", a adaugat Traian Basescu.

Conform acestuia, referendumul ne-a arata "ca in politica trebuie sa existe limite, iar simplul fapt ca ai o majoritate nu iti permite sa incalci legile si limitele".

Apel la partide

"Propun tuturor politicienilor, indiferent de partide, sa aiba in vedere ca sacrificiile pe care le-au facut romanii in ultimii trei ani de criza nu trebuiesc risipite de dragul bataliilor politice. In ceea ce ma priveste, o alta concluzie a acestui referendum este ca in societatea romaneasca s-a creat o falie uriasa, care devine principalul risc pentru natiunea romana.

Basescu: USL sa vada cum ramane cu onoarea pentru ce au facut ei Romaniei

Din acest motiv, obiectivul major al activitatii mele pana la incheierea mandatului este diminuarea si, daca este posibil, eliminarea acestei falii. Este o falie care nu a aparut peste noapte, dar deja a devenit riscanta pentru atingerea obiectivelor pe care natiunea romana le are. O falie uneori ideologica, care isi are radacinile in 13-16 iunie '90, o falie economica, o falie sociala", a completat presedintele suspendat.

Reconstructia credibilitatii Romaniei, o urgenta

Traian Basescu a mentionat ca o alta urgenta majora la care trebuie sa participe Guvernul este reconstructia credibilitatii Romaniei.

"Modul in care a actionat poporul roman la referendum a creat o premisa pentru restabilirea credibilitatii: romanii au aratat ca nu accepta ideea de a acoperi o lovitura de stat. Dar dincolo de actiunea romanilor, politicienii trebuie sa convinga partenerii ca 3-6 iulie a fost doar o ratacire si nu un mod de a actiona in Romania", a adaugat presedintele suspendat.

Cei doi dusmai ai Romaniei

Traian Basescu a vorbit si despre cei doi dusmani pe care ii are in momentul de fata tara noastra: criza economica si seceta.

"In momentul de fata, Romania are doi dusmani extrem de puternici. Primul este criza economica. Leacul nu se afla numai in Romania. Eliminarea efectelor crizei este extrem de dificila si numai prin solidaritate la nivel politic vom depasi momentele dificile care urmeaza. Al doilea dusman este seceta.

Cei doi dusmani cu siguranta sunt de competenta activitatilor Guvernului, dar le pot sta la dispozitie cu experienta si sustinerea masurilor corecte pe care eventual ar fi dispusi sa o ia", a mai spus presedintele suspendat.

"Trebuie trasi la raspundere cei care au organizat lovitura de stat"

Legat pe procesul electoral - a completat Traian Basescu - este de obligatia institutiilor statului si "voi veghea ca responsabilii pentru iregularitati sa raspunda. Va fi o misiune extrem de importanta".

"Romania a suferit daune enorme ca urmare a loviturii de stat din 3-6 iulie. Convingerea mea e ca cei care au organizat aceasta lovitura de stat esuata trebuie sa raspunda in fata institutiilor statului. Oricine poate fi tras la raspundere atunci cand, deliberat, emite acte normative care au ca obiectiv blocarea institutiilor statului. (...)

Traian Basescu: Sunt mai puternic ca niciodata dupa acest vot!

Fac inca o data mentiunea ca apelul meu la partidele politice, la Guvern, e sa realizam acel parteneriat care sa diminueze falia din societatea romaneasca. S-a ajuns la limita pe care societatea romaneasca o poate suporta. A nu lua masuri inseamna a accentua riscurile sociale din Romania", a mai declarat presedintele suspendat.

Acesta a subliniat ca "nu mai putem continua si Romania nu isi mai poate permite sa nu aiba responsabili pentru actiuni care afecteaza functionarea unei tari", amintind totodata ca "statul roman avea institutii solide, puternice si corect reprezentate".

"Ele au devenit vulnerabile in momentul in care o majoritate a spus 'nu-mi mai pasa de reguli, nu-mi mai pasa de legi, fac eu regulile'. Teoria vulnerabilitatii statului roman este gresita: vulnerabilitatea a fost in modul de actiune a majoritatii din Parlament", a adaugat Traian Basescu.

Despre reclamatia la Parchet

Raspunzand unui jurnalist, presedintele suspendat a precizat ca a fost reclamat la Parchet pentru ca a folosit sintagma "lovitura de stat".

"Mai am cateva zile in care nu am imunitate si as vrea sa fiu chemat la Parchet cat mai repede. Au fost iregularitati foarte multe la referendum, sunt cateva sute de reclamatii, obligatia institutiilor statului este sa dea curs acestor reclamatii", a mentionat Traian Basescu.

In finalul conferintei, acesta a fost intrebat cum se va intelege cu actuala majoritate.

"Mai am experienta din 2007, cand am fost suspendat si m-am intors. La unul care spune 'nu avem puterea pana nu punem mana pe justitie', ati putea sa ii faceti voi o teapa si sa o puneti in fata la Antene", a conchis Traian Basescu.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu referendum demitere , #presedinte suspendat