Continua lovitura de stat in Parlament? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 27 August 2012, ora 16:15
10306 citiri
Continua lovitura de stat in Parlament? (Opinii)
Foto: AP

Observ ca poezia cu lovitura de stat nu a incetat, desi presedintele suspendat mai are doar un mic pas pana cand va reveni la Cotroceni.

Sa revii in functia de presedinte impotriva a 7,4 milioane de voturi, cand ai fost instalat cu doar 5,2 milioane, ei bine asta pare mai degraba a fi o lovitura de stat.

Sustinatorii lui Traian Basescu nu sunt de acord cu aceasta interpretare, ci ar astepta si li s-ar parea mult mai normal urmarirea, arestarea si judecarea pucistilor care s-au ocupat de punerea in scena a suspendarii.

In fond, daca Traian Basescu si toti cei care i-au sustinut teoriile fantasmagorice in legatura cu lovituri de stat, conspiratii legate de agenturi cu legaturi la Moscova si alte asemenea nazbatii, chiar ar crede in ceea ce spun, atunci ar trebui ca sa avem dupa revenirea la Cotroceni a suspendatului si primele arestari la nivel inalt din politica romaneasca.

Ar trebui sa-i vedem in primul rand pe Crin Antonescu, Victor Ponta si Dan Sova printre arestati, plimbati cu catuse la maini si judecati pentru organizarea celei mai penibile lovituri de stat cu ajutorul poporului din intreaga istorie a omenirii.

Daca Traian Basescu ar avea cuvant si proprietatea termenilor si ideilor pe care le enunta, ba chiar le repeta zi de zi pe tonuri tot mai isterice, atunci actiunea contra loviturii de stat ar trebui sa inceapa din prima zi dupa revenire. Altfel, daca nu vom vedea arestati, cercetati, condamnati si inchisi in acest dosar, inseamna ca totul nu a fost decat o pacaleala nerusinata, o minciuna ordinara cu care Traian Basescu a mai pacalit inca pe cei doi-trei speriati care inca ii mai cred toate cele de-i ies pe gura.

Pe de alta parte, sunt curios daca, in Parlament, "alesii neamului" se vor simti macar ispititi sa se solidarizeze cu romanii care au spus "DA" pentru demiterea lui Traian Basescu si vor da ultima lovitura a puciului, transformandu-l abia de aici incolo intr-o potentiala lovitura de Parlament.

Sau totul va reveni la "normal", adica la o stare in care toti actorii prinsi in povestea asta se vor recunoaste infranti. Indiferent ce urmeaza sa se petreaca, dupa ziua de astazi coabitarea si colaborarea in politica de la Bucuresti pare a fi imposibila.

Iar daca s-a ajuns in acest punct intr-atat de periculos, cu un urias potential de revolte sociale si disfunctionalitati majore la nivelul administratiei si aparatului Executiv, tocmai din cauza inflamarii absurde a conflictelor, pentru ca lucrurile sa functioneze in viitor ar fi necesara o detensionare la fel de mare pe cat de serioasa si profunda a fost escaladarea nebuniei cu lovitura de stat.

Parlamentul poate duce mai departe conflictul, transformandu-l abia de aici inainte intr-o nebunie in toata regula, justificata totusi de realitatea celor 7,4 milioane de voturi impotriva lui Traian Basescu, sau poate sa faca primul pas spre o revenire la ceva ce ar putea seamana cu situatia "dinainte" de suspendare.

Cum vom realiza asta, cand toti cei trei principali actori au dus razboiul atat de departe, au aruncat in aer cuvinte atat de grele si, mai ales, cand mai sunt doar cateva luni pana la alegerile parlamentare?

Probabil nu vor reusi, iar din razboiul loviturii de stat va decurge un altul, poate la fel de irational si probabil si mai costisitor. Spectrul alegerilor parlamentare si importanta lor uriasa va aduce doar un alt razboi si probabil si alte lovituri, fie ele de stat, de popor sau Parlament.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu decizie Parlament, #decizia CCR Parlament , #presedinte suspendat