Demisia lui Traian Basescu si solutia monarhiei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 31 Iulie 2012, ora 18:18
11259 citiri
Demisia lui Traian Basescu si solutia monarhiei (Opinii)
Foto: Arhiva

Confruntat cu 7,5 milioane de voturi care il vor plecat de la Cotroceni, Traian Basescu ar putea gasi tot atatea motive sa ia in calcul demisia sa. E trist ca el gaseste in schimb 10 milioane de motive ca sa ramana. Dincolo de asta insa, atat timp cat are legea de partea sa, alegerea sa inca se incadreaza in limitele democratiei si ale Constitutiei.

Si acolo trebuie sa ramana si judecarea realitatii brute si dureroase (pentru cei care i-au spus DA) care ne spune, potrivit ultimelor date ale INS, ca am mai ramas doar vreo 19 milioane si ceva de romani.

Dintre care 16,5 milioane cu drept de vot. Un calcul rapid ne face sa ajungem la concluzia ca cele 8,4 milioane de persoane care s-au prezentat la vot duminica depasesc pragul impus de lege pentru ca referendumul sa fie valid. Atat timp cat judecarea acestor fapte brute ramane in limitele constitutionale si democratice ale unui stat de drept si se va face transparent si potrivit canoanelor europene, insasi institutiile care vor judeca speta in sine vor da examenul maturitatii democratiei si fortei statului de drept.

Sa nu ne facem iluzii nici intr-un sens. Violentele de atitudine anuntate deja de ambele tabere vor conduce lucrurile intr-acolo. Se va ajunge din nou, dupa ultimele date aruncate in joc, tot la Curtea Constitutionala ca arbitru suprem al unei realitati care transcende cu totul atributiile unei astfel de institutii oriunde in lume, nu doar aici. Niciunii nu vor fi dispusi sa isi recunoasca infrangerea, desi toti au invins pana au infrant. Romania e ca o scena dintr-o batalie in care pe campul de lupta nu mai ramane nimeni in picioare care sa isi revendice victoria. Sa ne rugam pentru mintea lor cea de pe urma care sa le dea gandul bun sa nu transforme parabola in realitate.

Daca totusi, dupa zile de tensiune care vor arunca tara si mai rau haos, CCR va decide sa invalideze referendumul, iar Traian Basescu nu va tine cont de tipatul celor 7,5 milioane de romani care nu-l mai vor si va reveni la Cotroceni, atunci si ceilalti lideri politici trebuie sa stie ca vor fi obligati sa isi plateasca greselile. Chiar daca presedintele inca suspendat nu o va face, ei vor trebui sa raspunda totusi in fata esecului pe care il vor avea de administrat. Pentru ca pur si simplu nu se poate ca tensiunea politica si sociala sa creasca la infinit fara ca nimeni sa nu dea socoteala pentru uriasul haos, panica si ura profunda instalate in randul tuturor romanilor.

Victor Ponta va trebui la un moment dat sa raspunda pentru rusinoasa si, de acum, penibila dovada a plagiatului din teza sa de doctorat. Si nu doar pentru aia. Ci pentru tot sirul de mizerii faptuite in numele acoperirii acestei rusinoase pete din CV - ul sau. Va trebui sa isi dea demisia tocmai ca sa evite o catastrofa si mai mare din viitor, care ar putea sa aiba consecinte mult, mult mai tragice decat intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni. Din acest punct de vedere, nici Crin Antonescu nu se va putea agata de cele 7,5 milioane de voturi impotriva presedintelui, ca sa nu isi respecte cuvantul dat in public.

Pentru ca asa cum cele 10 milioane de abtineri nu au fost un "da" pentru Traian Basescu, nici cele 7,5 milioane de romani, care il vor demis pe presedinte, nu sunt in niciun chip voturi de care liderul liberalilor sa se poata agata. Sunt doua probleme diferite, dar care au ajuns sa aiba o singura rezolvare de "onoare". Pentru ca este extrem de previzibil ca niciunul dintre cei trei sa nu se retraga, insusindu-si fara nicio baza voturile sau absenteismul unui referendum, nu ne putem astepta in viitor la nimic bun. Dimpotriva.

Refuzand sa isi asume responsabilitatea pana la capat a declaratiilor si faptelor lor, in atat de clasica traditie mioritica, liderii politici nu vor tine cont in razboiul lor mut in niciun caz de victimele colaterale. Dar tocmai din cauza asta, solutia monarhiei, oricat de anacronica si nepotrivita ar putea parea astazi, s-ar putea sa fie si singura solutie reala care sa poata scoate Romania din prabusirea intr-o lume tot mai departata de valorile si bunastarea Occidentului.

Daca pentru altii monarhia reprezinta doar un simbol al trecutului, pentru noi s-ar putea sa fie unica solutie pentru viitor. O nefericita ironie fata de istorie in general. Dar, totusi, o iesire rezonabila dintr-un faliment total al clasei politice actuale. Si o pedeapsa pentru ruptura profunda din societatea noastra.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Romania monarhie sansa viitor, #Traian Basescu presedinte demisie, #Antonescu Ponta demisie , #presedinte suspendat