Justitia lui Traian Basescu (Opinii)

Marti, 24 Iulie 2012, ora 23:18
6052 citiri
Justitia lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Inca inainte de publicarea ultimului raport al CE asupra monitorizarii Justitiei, presedintele suspendat i-a acuzat pe liderii USL ca vor sa puna mana pe fraiele Justitiei pentru a-si scapa hotii din ghearele acesteia.

Tintea in special procesele lui Dan Voiculescu in care procurorii si judecatorii nu ajung la o sentinta dupa atatia amar de ani. In plus, personajul fusese diabolizat alaturi de Ion Iliescu si Adrian Nastase, iar rediscutarea intregii lor cazuistici ar fi putut produce o bresa intre cei doi lideri, Antonescu si Ponta.

Dupa publicarea raportului MCV, simtind ca vantul ii umfla panzele, Traian Basescu a inceput sa-si revendice aprecierile, nu putine, dar concomitent sa treaca sub tacere nerealizarile si observatiile inaltilor comisari. Nici ele putine, dar dublate de numeroase aspecte de politica romaneasca. Despre aceste nereusite va fi vorba in cele ce urmeaza.

Cine a legat Justitia la ochi?

A nu se interpreta ca randurile de fata absolva complet Justitia si justitiabilii de inerentele lor contributii la pierderea increderii in actul de judecata. Ca si alte sectoare, Justitia are ea insasi uscaturile ei, destule iesind la iveala cu o frecventa ingrijoratoare. Or daca Justitie nu e, nimic nu e, ca sa-l parafrazam pe Marin Preda.

Pentru ca o analiza la obiect este absolut necesara, presedintele suspendat atribuindu-si doar meritele, presa si-a propus sa-i reaminteasca zilnic cealalta jumatate de adevar pentru ca jumatatile de adevar inseamna ipocrizie si manipulare. Iata ce am adunat pentru dumneavoastra.

Trebuie spus de la inceput ca tocmai amestecul politicului in Justitie a impiedicat-o sa-si faca datoria. Pentru ca guvernele Boc si Ungureanu n-au luat in seama hotararile instantelor, sute de mii de procese inutile legate de revendicari ale salariatilor, ale pensionarilor, ale asistatilor social, ale celor taxati abuziv au coplesit activitatea judecatorilor.

Cum s-a ajuns la milioane de procese

Acestora li se adauga sutele de mii de alte procese la fel de inutile legate de retrocedari de case si terenuri, caci in Romania mostenitorii inca se lupta dupa 22 ani cu statul pentru a intra in proprietatea bunurilor luate cu japca de regimul bolsevic. Pentru ca interesele celor puternici si cu bani au pus mana pe ce era mai bun, nu stiu cine mai poate reintrona legalitatea.

Ceea ce in orice tara democratica se rezolva in cateva minute, in Romania dureaza zeci de ani deoarece nimeni nu e dispus sa recunoasca puterea lucrului judecat. Astfel, autoritatile centrale sau locale, inclusiv Executivul, nu sunt deloc bucuroase sa puna in aplicare deciziile instantelor, motiv pentru care asistam la procese peste alte procese. Interminabile.

Pentru ca un profesor, un medic... si-au recastigat drepturile in instante, ceea ce intr-o tara normala era suficient pentru toate spetele identice, in Romania alte sute de mii de insi trebuie sa dea in nume personal statul in judecata ca sa li se faca dreptate.

Bancile si CEDO

O situatie identica este aceea a daunelor pe care diferite banci le au de platit clientilor abuzati cu comisioane ilegale si alte matrapazlacuri, unele dintre ele ajunse la CEDO. Daca Grecia, Spania, Portugalia... au necazuri cu datoriile suverane, e posibil ca Romania sa nu poata face fata atator procese castigate la curtile europene de justitie si sa nu-si poata onora obligatiile pecuniare.

Politicul a intrat cu bocancii si in situatii generate de austeritate: nu mai sunt bani pentru despagubirile cuvenite celor ce au fost privati de proprietatile lor de statul comunist, iar esalonarea pe 12 ani a platii acestora contrazice decizia pilot a CEDO din august 2010.

Favorizarea factorului politic bate uneori la ochi: in plina campanie pentru referendum, Parchetul General a dat NUP (neinceperea urmaririi penale) intr-un dosar de spalare de bani al presedintelui suspendat Traian Basescu.

Politicul face, poporul trage

Si acum ghici ghicitoarea mea: cine a fost si este vinovat pentru nerealizarile si nereusitele Justitiei? Pentru ca cele de mai sus au fost decizii politice luate pe picior de fostele guvernari, iar acum cineva ar trebui sa raspunda. Nu doar politic. Fiindca gravitatea unora depaseste sfera decidentului politic.

Dar tot raul spre bine. Caci recunoscand pacatele actuale, macar avem sansa sa nu le mai repetam. Din pacate, rezolvarea trebuie sa vina tot de la factorul politic, iar politica fara interese de partid nu exista. Mai e mult pana departe.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Justitie presedinte suspendat politic, #MCV reusite critici CEDO instante aglomerate , #presedinte suspendat