Marea neintelegere a Occidentului in legatura cu Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 21:14
10759 citiri
Marea neintelegere a Occidentului in legatura cu Romania (Opinii)

Cand Guvernul Romaniei a taiat salariile tuturor bugetarilor cu 25%, sporurile, alocatiile si ajutoarele sociale, cand a hotarat cea mai mare crestere a TVA din Europa, de la 19 la 24%, si cand a impozitat pensiile, occidentalii au ridicat cel mult o spranceana in sus.

Ce economisti primitivi! - si-or fi spus in cel mai bun caz. Au existat cativa oficiali care si-au exprimat mirarea public - cate unul chiar recunoscand ca nicaieri in Europa cetatenii nu ar fi acceptat o astfel de grozavie - insa nimeni nu a sarit in ajutorul nefericitilor de romani.

Incepuse epoca marii penitente, era descoperita austeritatea, sosise vremea turnarii cenusii in cap in fata luxului generalizarii bunastarii - intr-un cuvant, Europa incerca sa se salveze prin corectarea si ajustarea a ceea ce credea ca erau doar cateva excese. S-a convins astazi ca problema nu sta in falsa lene a PIGS-ilor, statele din sudul Continentului stigmatizate de "harnicii" si "cumpatatii" din nord, ci griparea motorului s-ar putea sa ascunda, in realitate, o greseala de constructie ce isi are originea la inceputurile Uniunii Europene.

Oficialilor UE le convenea cu atat mai mult austeritatea experimentata in Romania, cu cat aveau nevoie de un cobai pentru a studia efectele implementarii unor masuri extreme, dure, la limita supravietuirii. Isi imaginau poate ca in viitor un astfel de scenariu va fi de neevitat chiar si pentru marile economii ale Europei si ar fi fost bine de stiut cum reactioneaza omul in situatii limita.

Cand, in ianuarie 2012, mancatorii de mamaliga nu au mai suportat umilinta venita din partea unor guvernanti care isi mai si bat joc de putinii profesionisti ai statului - Raed Arafat - si au iesit in strada, marile constiinte ale Vestului luminat au tacut iarasi chitic.

Lasa baia cu furtunul de apa si bastoanele incasate de tineri pe spinare, lasa si gerul care le-a patruns celor incapatanati sa protesteze zile in sir la - 20 de grade Celsius, insa nici atunci vreun european din asta care acum moare de dragul democratiei romanesti nu a gasit vreun motiv sa isi puna macar o singura intrebare de minim bun simt in legatura cu viata si drepturile sobolanilor bizarului experiment din estul Europei. Atunci, democratia functiona brici, vointa presedintelui inca se mai executa fara mari probleme din varful dealului Cotroceni, pana in valea tradatorilor ce-i populau majoritatea din Parlament.

Nici cand, acelasi presedinte, imbatat de putere, se stropsea la Raed Arafat la televizor, in direct, incalcand nu doar Constitutia ci si bunul simt elementar, europenii aia grijulii nu mureau de spiritul Legii si separarii puterilor in stat.

Dar, chiar si mai ciudat decat toate acestea, aceiasi europeni care astazi se dau de ceasul mortii din cauza decesului statului de drept din Romania, cot la cot cu jurnalistii care isi scriu editorialele pe baza stirilor furnizate doar de catre o anumita parte a presei, nici unii si nici ceilalti nu au gasit de cuviinta sa sara in sus in 2010, cand Curtii Constitutionale i-au fost EXTINSE atributiile asupra legilor si hotararilor emise de catre Parlament.

Atunci Constitutia nu era siluita, desi CCR functionase 19 ani din 20 fara a-si da cu parerea despre deciziile parlamentarilor. Or, astazi, marea dezbatere, daca exista una, in jurul statului de drept si a respectarii Constitutiei de catre Guvernul Ponta are loc exact in jurul acestei restaurari a unei stari de fapt in care CCR a functionat timp de aproape 20 de ani. Va mai dura cu siguranta pana cand in Occident va ajunge adevarul despre modul in care s-a guvernat tara asta in ultimii trei ani.

Dincolo de unele excese facute pentru a forta suspendarea lui Traian Basescu, fortarile constitutionale infaptuite de USL au avut un singur rol si rost - impingerea presedintelui catre suspendare pentru a primi votul de validare al cetatenilor. Votul poporului va si spune, de altfel, daca majoritatea romanilor a fost sau nu deranjata de mica mizerie lasata in urma de actiunea suspendarii.

Altfel, daca poporul simte ca democratia, drepturile si libertatile i-au fost incalcate, va avea grija sa isi reconfirme presedintele ales in functie la Cotroceni.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu presedinte suspendat, #referendum demitere Traian Basescu, #campanie electorala CCR , #presedinte suspendat