Presedintele umilit isi cauta vaporul salvator (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 09 Iulie 2012, ora 17:49
9723 citiri
Presedintele umilit isi cauta vaporul salvator (Opinii)
Foto: Arhiva

Traian Basescu declara in urma cu doar cateva luni, intr-un interviu la Pro Tv, ca functia de presedinte a reprezentat cea mai mare umilinta a vietii sale.

Putin dupa, intr-un alt interviu, recunostea ca cele 30 de zile, de la suspendarea din 2007, au fost o umilinta extraordinara pentru el, pe care nu le va putea uita niciodata.

Imi imaginez ce simte acum, cand nu mai are nici sustinerea populara in spate si nici sanse foarte mari de a reveni. Sa ne ferim sa ne intrebam ce alte sentimente colaterale pot naste asemenea umilinte repetate.

Cu atat mai mult astazi, cand Traian Basescu trebuie sa inoate impotriva curentului in general, alaturi de un partid aflat in moarte clinica, avand in fata si perspectiva unei iesiri rusinoase si definitive de pe scena politica.

In cazul lui, nu ajuta prea mult sa ne ghidam dupa sondajele de opinie. Toate s-au inselat in 2007, desi tendinta generala - o majoritate confortanta ar fi votat impotriva demiterii - s-a pastrat si in rezultatul final al referendumului.

La fel de adevarat este ca Basescu in toate confruntarile sale politice a pornit cu sansa a doua. Exista insa si o diferenta importanta si o premiera care ar trebui sa-i ingrijoreze pe sustinatorii sai (si asa nu foarte inzestrati).

Traian Basescu a pornit in toate luptele cu sansa a doua fata de un adversar politic, insa la referendumul din 2007 - cand nu a concurat decat impotriva lui Traian Basescu - a plecat direct din pozitia de invingator, reflectata de toate sondajele de opinie. Pana pe 29 iulie 2012, Traian Basescu va trebui sa raspunda in fata poporului la cateva intrebari extrem de dureroase si trebuie sa isi spele cateva pacate adanc infipte in constiinta publica.

Cea mai dificila sarcina va fi sa explice romanilor de ce s-a despartit de ei, imediat dupa castigarea celui de-al doilea mandat, preferand sa imbratiseze statul si puterea. Toate cinismele aruncate peste capul poporului "lenes" si "neperformant", toate criticile aduse tuturor categoriilor sociale - de la medici la profesori - si fiecare replica acida infipta in inima cate unui profesionist precum Raed Arafat au contribuit in parte la o ruptura dureroasa si aproape definitiva de popor, de romani.

Marea provocare a lui Traian Basescu va fi asadar sa recastige poporul, impacandu-se cu fiecare categorie in parte pe care a calcat-o in picioare prin declaratiile si deciziile sale. Trebuie sa gaseasca exact acel ceva care-i va uni pe toti si-i va aduce din nou, in majoritatea lor, alaturi de el.

Aici ma tem ca doar ura fata de plagiatul lui Ponta nu va fi deloc de ajuns. Asa cum nici spaima de un Adrian Nastase eliberat nu cred ca va fi suficienta. Pana la urma, fostul premier si-a primit pedeapsa cu varf si indesat in ochii poporului prin simpla sa incarcerare si prin tentativa de sinucidere esuata.

Singurul lucru care-i mai poate strange laolalta pe toti cei parasiti, inselati si tradati de Traian Basescu ar fi dezamagirea si mai mare produsa de practicile inlocuitorilor sai - USL si liderii Victor Ponta si Crin Antonescu.

Poezia cu atacul asupra democratiei si statului de drept e recitata de pedelisti de dimineata pana seara deja. Pentru ca ea sa prinda, ar trebui ca toate masurile Guvernului Ponta luate impreuna cu noua majoritate parlamentara din jurul USL sa nu conduca, intr-un final, la popor. Sa eludeze romanii, asa cum de altfel au facut toate deciziile pe care le-a luat chiar Traian Basescu impreuna cu guvernele sale in ultimii trei ani si jumatate.

Or, suspendarea presedintelui de o majoritate parlamentara (nu mai putin legitima decat cea care l-a sustinut pe presedinte) exact asta face: il trimite pe Traian Basescu la popor, la judecata majoritatii romanilor.

De la grecii antici incoace, nu exista ceva mai democratic pe lume, inca pur si simplu nu s-a inventat o metoda mai buna pentru a da masura democratiei. Aceasta idee este principalul dusman al lui Traian Basescu, de asta si incearca sa se ascunda in spatele teoriei atacului asupra statului de drept.

Cum va reusi sa explice Traian Basescu poporului sau de ce in campania din 2009 a promis ca nici salariile si nici pensiile nu vor scadea si ca am iesit din recesiune, iar la doar sase luni eram in groapa crizei cu pensiile si salariile taiate asa cum nu s-a mai intamplat nicaieri in lume (plus cresterea TVA) - asta va ramane principala si adevarata problema a campaniei prezidentiale.

Altfel, Crin Antonescu il asteapta la Cotroceni deja. Iar romanii au sansa sa isi indrepte greseala, oricare ar fi ea.

Singura necunoscuta adevarata a momentului ramane daca presedintele isi va gasi corabia cu care sa strabata distanta inapoi spre inimile romanilor. Iar aceasta trebuie sa fie mare si rezistenta, pentru ca are de trecut prin vijelii cumplite. Doar o noua "Biruinta" l-ar mai salva. Din nefericire, a disparut si ea odata cu intreaga flota romaneasca.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Traian Basescu presedinte suspendat, #Basescu referendum demitere , #presedinte suspendat