Referendumul, principalul eveniment politic al anului 2012 - sondaj IRES

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:51
2369 citiri
Referendumul, principalul eveniment politic al anului 2012 - sondaj IRES

Referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu este considerat principalul eveniment politic al anului 2012, an marcat de schimbarea a trei guverne, de 3 scrutine electorale in mai putin de 6 luni, dar si de miscari sociale sau de scandaluri politice.

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat o cercetare cu privire la modul in care cetatenii au perceput evenimentele majore de pe scena politica in anul 2012. Principalul eveniment politic al anului 2012 a fost referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu (35%), urmat de investirea noului guvern dupa alegeri (19%), de alegerile parlamentare (18%) si de schimbarea guvernului Ungureanu (13%).

Responsabilitatea pentru felul in care au mers lucrurile in Romania anului 2012 revine, potrivit respondentilor participanti la acest studiu: autoritatilor romane (la modul general) - 48%, poporului (18%), FMI (11%), dar si UniuniiEuropene (9%).

Intrebati cine este principalul vinovat, dintre oamenii politici, pentru ce a mers prost in anul 2012, 50% au raspuns Traian Basescu, urmat de Victor Ponta - 13%, Emil Boc - 11% si Crin Antonescu - 6%. Ion Iliescu este considerat vinovat de 3% dintre respondenti, iar Dan Voiculescu de 0,4%.

Romanii continua sa fie nemultumiti de modul in care traiesc: 72% dintre ei afirmand ca sunt mai degraba nemultumiti fata de doar 28% care spun ca sunt multumiti si foarte multumiti. O ingrijorare care se acutizeaza in 2012 este cea privind starea politicii din Romania, care este vazuta ca fiind in criza de catre 17% dintre cei intervievati.

Increderea in institutiile statului este una fluctuanta pe parcursul anului. Partidele politice castiga, la nivelul increderii, 13 procente din ianuarie pana in decembrie. Institutiile cu rol in siguranta cetatenilor sau a tarii beneficiaza de cote relative constant de incredere, pe parcursul anului 2012. In timp ce Armata pierde 3 procente la nivelul increderii, in decembrie fata de ianuarie 2012, Politia si SRI castiga fiecare cate 7 procente.

58% dintre persoanele intervievate sustin ca prioritatea guvernului USL in anul 2013 ar trebui sa fie crearea locurilor de munca. 16% considera ca prioritara este realizarea de investitii, in timp ce 10% considera ca guvernul ar trebui sa isi concentreze atentia asupra starii agriculturii.

In ceea ce priveste politica externa, guvernul USL ar trebui sa se concentreze pe consolidarea relatiei cu Republica Federala Germania - 38%, in timp ce 20% dintre respondenti considera ca Romania ar trebui sa aiba o relatie mai buna cu Statele Unite ale Americii.

Relatiile cu Rusia sunt considerate prioritare de 7% dintre cei intervievati, in timp ce 6% isi doresc relatii mai stranse cu Franta si Marea Britanie, iar 3% cu Italia, Spania si Republica Moldova.

Cercetarea sociologica a fost realizata in perioada 19-21 decembrie 2012, pe un esantion de 1.383 indivizi de 18 ani si peste, si are o eroare maxima tolerata de +/- 2,7%.

C.B.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#referendum suspendare Basescu IRES, #evenimente politice 2012, #suspendare Basescu IRES , #presedinte suspendat