Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Revenirea lui Traian Basescu va zgudui Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 07 August 2012, ora 16:52
21492 citiri
Revenirea lui Traian Basescu va zgudui Romania (Opinii)
Foto: Daylife.com

Razboiul pentru cucerirea Romaniei pare sa isi fi schimbat iarasi sortii. Putem acum sa renuntam la orice dubiu - nu mai exista nici macar institutii neutre, daramite oameni. Cumva soarta acestui conflict intre puteri, intre taberele care vor sa castige puterea totala, se decide in stil meta-mafiot.

Meciul nu se mai joaca nici dupa legi, nici dupa Constitutie si cu atat mai putin dupa principii sau valori. E o oina haotica, de care nu s-au putut tine departe nici CCR, nici BNR si nici macar Parchetul.

Desigur, se intampla ca astfel sa inteleg eu evenimentele, insa ma intreb cum ar putea fi ele altfel citite, din moment ce aflam cu surprindere ca leul se intareste la cele mai mici semne de revenire a presedintelui suspendat si face salturi istorice inspre prapastie la posibilitatea de a nu il mai vedea niciodata la Cotroceni. Daca si leul si economia au ajuns sa depinda de numele invingatorului unei dispute politice, atunci tara asta nu e oricum sanatoasa la cap.

Cat despre judecatorii Curtii Constitutionale ce sa mai spunem, din moment ce ei nu au fost in stare sa declare referendumul invalid pe motivul simplu al nerealizarii cvorumului, potrivit datelor si cifrelor pe care ei le aveau deja pe masa la acel moment. S-au temut, desigur, au iesit din start din rolul lor si si-au depasit atributiile. Ba au facut-o chiar din momentul in care au impus un prag pentru a valida referendumul, intrand astfel in contradictie cu propriile decizii din 2007 si cu recomandarile Comisiei de la Venatia, care stau la baza tuturor alegerilor din UE.

CCR a incercat initial sa isi indrepte eroarea pe care o facuse de la bun inceput, dupa ce s-au trezit cu 8,5 milioane de voturi in fata, dintre care (bonus) peste 87% - 7,4 milioane mai erau si pentru demiterea presedintelui ales cu doar 5,2 milioane de voturi. Asta da incercare pentru judecata politica din subconstientul judecatorilor CCR. Asta da provocare pentru spiritul aflat mereu in bataia vantului puterii. Si asa si-au inceput dansul. Iar de aici incolo chiar nu mai conteaza cum isi schimba CCR propriile hotarari si motivatii privind actualizarea sau neactualizarea listelor electorale.

Intr-un final, in judecata lor tarzie de acum va conta raspunsul la o singura intrebare - fratilor, cati am mai ramas in tara asta? Ca daca spunem sa se intoarca suspendatul, iar peste cateva luni INS va face publice cifrele care vor arata ca fie si numai cei 7,5 milioane care au votat pentru demiterea lui Traian Basescu reprezinta mai mult de 50% dintre romanii cu drept de vot, atunci Romania va avea o problema uriasa. Pentru ca se stie - si se vede! - ca Traian Basescu nu va renunta niciodata la scaunul sau. Pentru el deja umilinta e prea mare, ca sa mai abandoneze si ultima lupta care i-ar mai putea spala rusinea de a pleca alungat din istorie pe usa din dos a demiterii.

Iar Traian Basescu va merge pana la capat, chiar si de-ar fi ca in lupta sa pentru recucerirea puterii sa distruga tara, sa faca totul praf si sa lase in urma sa doar cenusa a ceea ce nu a mai fost oricum niciodata statul modern si reformat pe care l-a promis atat. Pentru cine inca nu este convins inca pana unde va merge presedintele suspendat pentru a evada din fundul curtii, sa ne intrebam si noi dupa el daca o fi bine domnule presedinte sa-i faceti pe toti arestabili, puscariabili si oameni fara carte? Oare om fi o tara de prosti, obligati sa primim lumina doar de la oamenii de "succesuri" ai lui Traian Basescu? Raspunsul - "nu stiu daca e bine domnule chestor!" avea sa fie aprobat in acelasi timp si de catre procurorii Laurei C. Kovesi, care i-au si aratat chestorului de ce nu e bine.

Dar oare o fi bine ca domnul presedinte suspendat sa isi doreasca intr-atat de obsesiv sa se intoarca la Cotroceni, mai ales dupa ce a primit cele mai multe voturi negative din intreaga istorie moderna a Romaniei? O fi bine sa refuze sa accepte realitatea ca majoritatea coplesitoare a romanilor nu il mai vor, iar pe aceasta lipsa totala de legitimitate o revenire la Cotroceni ar putea arunca tara in aer, desi ar stabiliza cursul leu-euro pentru cateva zile sau saptamani? Cat de greu o fi domnule presedinte?

Dupa palma incasata de la Ioan Rus, dupa pre-schimbarea orientarii CCR si dupa ultimele semnale din piata, Traian Basescu va reveni la Cotroceni. E o sarcina uriasa pe care si-o asuma, inca o sfidare enorma la adresa poporului care i-a spus raspicat ca nu-l mai vrea si un risc pe care nimeni nu il poate imagina pana la capat. Doar Traian Basescu pare mai determinat ca niciodata sa puna la punct pe toata lumea care nu-i canta in struna. Sa-i uram succes in meciul pe care il va juca impotriva celei pe care ar fi condamnat-o instant.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu revenire presedinte, #Ioan Rus demisie ministru Interne, #judecatori CCR decizie validare , #presedinte suspendat