Traian Basescu arde in flacarile democratiei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 23:32
8241 citiri

... In flacarile care emana din torta democratiei cu care Traian Basescu are de gand sa colinde olimpian toata Romania ca sa lumineze poporul si sa-l scoata de sub jugul totalitar instaurat de tancurile parlamentare si anti-constitutionale ale uselistilor.

Mare-i gradina Domnului si totusi niciodata istoria nu isi epuizeaza resursele si posibilitatile in care stie sa isi amestece comicul, tragicul si absurdul.

Daca democratia din Romania a ajuns sa fie garantata doar de Traian Basescu, daca doar presedintele suspendat se considera a mai fi aparatorul valorilor europene, in timp ce toate celelalte partide si politicieni reprezinta dictatura si totalitarismul, atunci ii inteleg perfect pe cei care vor spune fara prea multe remuscari "DA" la referendumul pentru demitere. Cum si cand a ajuns Traian Basescu sa fie singurul si unicul aparator al democratiei? O astfel de absurditate nu s-ar fi putut naste decat in tara care l-a dat lumii pe Ionesco.

Sa lasam deoparte deocamdata faptul ca il credem sau nu pe presedintele suspendat cand il auzim cand ne spune ca doar el mai poate salva democratia. Poate sa fluture torta libertatii si a democratiei pana oboseste, nu va reusi sa stearga imaginea de politician labil, gata oricand sa faca orice compromis pentru a-si atinge propriul scop, pregatit mereu sa ofere rezultatul unui referendum popular la schimb adversarilor pentru a obtine reorganizarea teritoriala, de exemplu, sau modificarea Constitutiei.

A te incredere in presedintele care a reevaluat tot, de la "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase" si pana la comunistii din PSD mari tradatori si apoi mari independenti sustinatori ai Guvernelor lui Traian Basescu, poate fi o chestiune de gust, o excentricitate a unei personalitati inca neconsolidata sau pur si simplu o problema de credinta.

Cred in Traian Basescu, orice ar spune, pentru ca el este mereu in Opozitie fata de tot ce este rau. Aceasta afirmatie este mai degraba rezultatul unui sentiment de natura mistica, dar nu poate batjocorit sau calcat in picioare.

Mult, mult mai grav decat atat este incercarea acelor oameni care nu sunt oficial in campanie electorala, asa cum este Traian Basescu, dar care duc flacara tortei lui Basescu mult mai departe chiar si fata de culmile pe care tupeul presedintelui suspendat a indraznit sa o urce.

A pune in joc argumente, a dezvolta teorii politice si a construi sisteme de gandire care sa fundamenteze teza ca democratia a ajuns in Romania sa stea in mainile unui singur om nu este doar condamnabil. Nu este doar profund gresit. Nu este nici macar dovada ticalosiei de care dau dovada politicienii.

Abia aceasta teza este insa esenta totalitarismului. A crede si a incerca sa impui teoria ca esenta democratiei sta intr-un singur om este cea mai limpede judecata pe care se bazeaza orice sistem dictatorial. Pentru sustinatorii acestei fantasmagorii extrem de periculoase pentru adevaratele valori, libertati si drepturi ale omului nu conteaza ca respectarea si garantarea bunei functionari a intregului angrenaj de mecanisme care stau la baza democratiei nu poate fi nici macar garantat de o singura persoana.

Oircum ar fi, democratia e garantata de institutiile, legile si puterile care functioneaza independent si separat intr-un stat. Or, o privire sumara la ce s-a intamplat in ultimii trei ani constata exact oposul. Parlamentul a fost facut pres de Guvern, CCR i s-au adaugat atributii in plus pentru securizarea scaunului de presedinte, presa a fost declarata dusman al democratiei, iar bugetarii au fost aproape decretati o povara pentru restul angajatilor din mediul privat.

Daca asta a fost varful si apogeul democratiei, atunci flacarile tortei ar trebui sa-i provoace presedintelui suspendat arsuri grave acum. Eventual si mai profunde dupa 29 iulie. Daca revenirea CCR la atributiile pe care le-a avut 19 ani e considerata lovitura de stat, atunci inseamna ca tocmai traim reinstaurarea democratiei.

Pacat de cuvintele tot mai tari folosite de cei care pierd puterea. In disperarea lor, nici macar nu realizeaza ca astfel batatoresc drumul spre un cosmar pe care nici ei nu si-l doresc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Traian Basescu torta democratie, #suspendare Traian Basescu, #simbol totalitarism Basescu , #presedinte suspendat