Valeriu Turcan: Basescu va primi un sprijin important din mediul rural

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 11:08
3592 citiri
Valeriu Turcan: Basescu va primi un sprijin important din mediul rural
Foto: Arhiva

Fostul purtator de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, considera ca Traian Basescu are sanse bune pentru a castiga referendumul. Sustinerea ar putea veni din mediul rural si din partea celor speriati de actiunile USL.

"Un rezervor important de crestere este in mediul rural, unde multe lucruri s-au schimbat in bine in ultimii opt ani - de la cresterea pensiei pentru agricultori la investitiile in drumuri si canalizare si reabilitarile de scoli si unde arhetipul cu dusmanii care se coalizeaza impotriva unui singur om pentru a-i face rau e inca unul puternic", a spus Valeriu Turcan intr-un interviu acordat Romania Libera.

De asemenea, Traian Basescu ar putea obtine sprijin si din partea celor pe care i-a dezamagit in trecut, dar care acum sunt "treziti" de actiunile USL.

"Exista un electorat dur de 20-25% pro PDL si Traian Basescu si, probabil, inca 20-25% electorat care l-a sprijinit pe presedinte, dar care a fost pierdut. Din aceasta ultima categorie, unii au fost treziti la realitate de stirile proaste din ultimele saptamani.

E important de evaluat cati sunt acestia. Deocamdata, sunt atenti la ideea de abuz, de nedreptate, de imagine proasta pe plan extern, dar pentru ca lucrurile s-au desfasurat cu repeziciune si au fost multe dezbateri dificile, tehnice, pe modificari de legi, sunt in asteptarea unor noi mesaje si dovezi privind incercarile de subordonare a justitiei de catre USL", a explicat Turcan.

Optimist, el crede ca aceasta campanie pentru referendum ar putea duce chiar la relansarea lui Traian Basescu.

"Cred ca poate fi si un context favorabil relansarii presedintelui. Aceste ultime zile au pus in valoare punctele forte ale mandatelor presedintelui - independenta justitiei, respectarea statului de drept, presa libera. Dublarea increderii in sondaje ar echivala cu o relansare a omului politic Traian Basescu. In ultimele doua saptamani, USL a jucat in terenul presedintelui, pe temele presedintelui", a constatat fostul purtator de cuvant.

Turcan, acum consultant politic, crede ca Traian Basescu a gresit cand a folosit anticipat termenul "dottore" la adresa lui Victor Ponta, insa "interpretarea a fost magistrala". El spune ca exista posibilitatea unei coabitari intre Basescu si Ponta, chiar daca "unele lucruri nu vor mai fi niciodata la fel".

"Este obligatoriu sa se manifeste disponibilitate in acest sens. Acum, desigur, unele lucruri nu vor mai fi niciodata la fel. Insa, vazand ca si dl Ponta a cautat o iesire rapida conformandu-se exigentelor Uniunii Europene, poate e un semn bun. El are o presiune mult mai mare, va fi judecat aspru in doua luni in functie de gestiunea economica, ori pana acum a luptat pe terenul presedintelui si pe temele care il avantajeaza pe presedinte - statul de drept si justitia.

Dl Ponta a pierdut foarte mult. Dintre liderii USL, decontul a fost preponderent la el, daca sta fixat doar in lupta asta pierde tot. Nu poate nici sa ramana cu supararea. Cand pleci la razboi nu te poti plange ca te intorci cu cicatrici", a concluzionat Turcan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Valeriu Turcan referendum Basescu, #Valeriu Turcan Ponta Basescu, #Valeriu Turcan analiza Basescu , #presedinte suspendat