22 de milioane de suspecti (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 03 Februarie 2011, ora 19:52
7670 citiri

Va mai aduceti aminte de vorba aceea a presedintelui ca in nicio alta tara justitia nu a facut atat de mult rau unui popor cum a facut cea din Romania? Se pare ca nu exista mai mult adevar. Intr-o dimineata, asa cum au inceput sa fie mai toate diminetile noastre, aflam ca doar intr-o singura vama au fost retinuti aproape 80 de vamesi pentru trafic si contrabanda de tigari. Mascatii au descins de aceasta data la adresa corecta. Se pare.

Cum Romania tinde sa devina o tara de arestabili, cu 22 de milioane suspecti de coruptie ori alte infractiuni, este de-a dreptul fermecator sa asisti cum trepat - treptat "autoritatile" noastre incep sa dea dreptate atat vocilor externe - vezi Germania si Franta despre aderarea noastra in spatiul Schengen - cat si celor interne din presa sau societatea civila, nu prea multe ce-i drept, care nu contesc sa spuna zi de zi cum ne-a ajuns coruptia pana la gat.

Exista desigur si politicieni a caror placere cea mai mare este sa vorbeasca despre acest fenomen, in genera descriindu-l aproximativ corect, asa cum o face atunci cand are interesul si Traian Basescu, dar care uita in permanenta ca prin functiile pe care le detin ei sunt cei care intretin, gireaza si sustin sistemul. De sase ani in fruntea tarii, Traian Basescu are revelatii despre injustitia din Romania si despre nenorocirile pe care mafia organizata politic le produce, abia atunci cand criticile externe ne afecteaza interesul - vezi cazul respingerii vizei pe Schengen.

Cand Traian Basescu conduce statul roman de sase ani, cand partidul sau aflat la guvernare in trei randuri in tot acest timp, iar acum ramas aproape singur sa decida destinul tarii, cand problemele de justitie si moralitate exista de 21 de ani, iar actualul presedinte si-a castigat ambele mandate promitand tragerea in teapa a coruptilor, insa tot ce a lasat in urma a fost consolidarea "sistemului" - atunci nu te mai poti intitula luptatorul anti-coruptie fara ca un ras isteric si nervos sa nu se declanseze la nivel national.

Cand toti oamenii de care s-a lasat inconjurat presedintele sunt cel putin suspectati de afaceri mai mult sau mai putin dubioase, cand partidul pe care l-a sprijinit si l-a sustinut de fiecare data sa ajunga la putere nu a facut decat sa isi rasplateasca in primul rand (din plin) clientela politica, cum ar putea sa mai pretinda increderea cuiva, cu atat mai mult cu cat exponentii de seama ai partidului banuiti a fi atinsi de flagel nu au fost inca expusi justitiei.

Nici Ridzi, nici Pasat, nici Roberta Anastase nu au fost lasati din brate de partid, oricat ar clama si s-ar preface aceasta conglomeratie de interese ca urmareste modernizarea si reformarea Romaniei. Insa dovada cea mai buna, exemplul perfect pentru reforma pe care a vizat-o mereu Traian Basescu este reevaluarea pe care i-a facut-o lui Gabriel Oprea.

Din "seful mafiei personale a lui Nastase", asa cum il numea Traian Basescu pe vremea cand era in Opozitie si nu avea nevoie de ajutorul intendentului, generalul a capatat toate stelele posibile ale Armatei Romane din partea presedintelui, iar acum este stalpul care sustine actuala putere guvernamentala. Acesta este modelul dupa care se conduce aceasta tara. Hotii de ieri sunt astazi strajerii si aparatorii moralitatii.

Iar girantul si initiatorul acestui model este omul care totusi tipa cel mai puternic impotriva sistemului ticalosit. Inca. De sase ani. Desi tot ce face este impotriva discursului sau. Ar putea fi usor numit ipocrit. In schimb, exista o multime si mai mare de naivi sau, mai rau, de ipocriti, care din credinta sincera sau, mai grav, din interes gasesc inca o ratiuni in a sustine acest tipar politic.

Intr-adevar, daca te faci rama, nu te poti plange apoi ca esti calcat in picioare. Si nici nu te vindeci daca, din disperare, te prefaci ca faci curat dupa ce te-ai imbolnavit din cauza mizeriei si jegului in care ai trait o viata.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Gabriel Oprea ministrul Apararii, #Traian Basescu presedinte, #justitia romana, #Roberta Alma Anastase , #presedinte