A doua ratiune a lui Traian Basescu (Opinii)

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 17:26
3152 citiri
A doua ratiune a lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: rtv.net

A doua ratiune e aceea care conteaza pentru presedinte mai mult decat prima: nu este de maxima importanta numirea premierului dupa 9 decembrie, cat spargerea unitatii USL, unica sansa ca dl Basescu sa ramana centrul de referinta in politica romaneasca, sa-si poata duce pana la capat(?) jocul politic. Sarcina de a stabili daca e bine sau rau o lasam in sarcina istoriei, singurul judecator impartial si etern totodata.

Dar, mai intai, o clarificare a termenilor: insusi Petre Tutea ne explica teoria adevarului dublu, "secundum fidem" - adevarul de dupa credinta si "secundum rationem" - adevarul de dupa ratiune sau din spatele ratiunii, sustinand cu tarie ca filosofii medievali care au teoretizat adevarul dublu "au ratacit pana i-a luat dracul", nerealizand absolut niciun adevar cu "autonomia" lor, caci nu astfel se deschid portile cunoasterii rationale.

Filosofii, ca filosofii, dar politicienii...

Filosofii aceia "sireti" n-au reusit sa dezlege alte taine ale lumii, dar politicienii de azi, iata, se folosesc de preceptele si sustinerile lor si spera ca vor putea determina schimbarile social-politice dorite provocand destinul: toti asteptam desemnarea premierului si convocarea Parlamentului in prima sa sedinta de dupa alegeri, dar pentru presedinte sunt mai importante consecintele si pasul al doilea.

Insa desfasurarea acestor fapte asteptate de multimi este programata sa antreneze si alte schimbari: presedintele ia in calcul ca hotaratoare este pana la urma legitimarea guvernului de catre forul legislativ, numai ca, analizand mecanismele puterii sale de pana acum, descoperim cu stupoare ca nu legitimarea in Parlament, ci desemnarea primului ministru i-a permis statutul de presedinte jucator.

Instructiuni de folosire

Astfel, in 2004, il desemneaza pe Calin Popescu Tariceanu in fruntea executivului, nu pe reprezentantul PSD, Adrian Nastase, fostul sau challenger la alegerile prezidentiale, aflat azi dupa gratii in urma unui proces care a tulburat adanc apele in Justitie. Desemnarea dlui Tariceanu i-a permis alcatuirea unei alte majoritati decat cea iesita la urne: PSD impreuna cu PUR castigasera mai multe voturi decat Alianta D.A. si a fost necesar PUR-ul lui Voiculescu, "solutia imorala", ca ea sa poata guverna.

In 2008, situatia s-a repetat: presedintele schimba regula jocului constitutional, astfel ca il numeste candidat la prim ministeriatul Romaniei pe Emil Boc, seful PDL, partidul castigator al celor mai multe voturi, nu pe candidatul Coalitiei Iohannis, castigatoare a alegerilor - aceasta fiind prima ratiune.

A doua ratiune a determinat o solutie politica surprinzatoare: ruperea coalitiei Iohannis si aducerea PSD la guvernare, pentru a-si realiza presedintele "visul vazut cu ochii". Guvernarile Boc - Ungureanu impreuna cu PSD plus UDMR si apoi lepadarea de PSD, dar aducerea alaturi a unui partid facut, nu nascut, ca UNPR avea sa deschida ochii poporenilor si ai opozitiei asupra traseismului. Toate insa s-au suprapus peste o criza economica greu de manageriat.

Intotdeauna dl Basescu stie mai bine

De remarcat ca niciodata presedintele Basescu nu a acceptat rezultatul scrutinelor, preferand doar acele variante postelectorale care sa-l avantajeze si spera ca lucrurile se vor desfasura intocmai si acum in 2012. Numai ca de data aceasta realitatea i-a luat-o inainte: USL stie ce-o asteapta, nu-si mai face iluzii ca in 2008 c-o fi c-o pati, iar amenintarile dlui Basescu o intaresc, trendul din sondaje inaintea alegerilor fiind unul crescator.

Insa ca a doua ratiune sa existe mai e nevoie de ceva: tradarea unui membru marcant al aliantei previzibil castigatoare a scrutinului care sa accepte candidatura la postul de sef al executivului si, atentie!, capabil sa poata rupe o parte insemnata a USL si s-o aduca la putere alaturi de ARD. In cel mai rau caz, sa poata capta voturile coalitiei majoritare. Dar altul decat actualul prim ministru.

In legea lui cu viitorul Romaniei

Asadar, ceea ce scrie in Constitutie si in legile in vigoare prezinta importanta in litera si spiritul lor mai mult pentru poporeni si pentru mass-media, caci presedintele spune cu seninatate ca-l va numi pe primul ministru in functie de interesul national, fara a recunoaste ca depozitarul interesul national e poporul suveran, votul acestuia exprimandu-i vointa. Nu ne spune verde in fata de ce, lasandu-ne pe noi sa cautam, ca de obicei sensurile ascunse.

In mod neasteptat insa, acum putem prevedea ce ne poate aduce ziua de maine: tocmai stratagema folosita si viziunea personala asupra articolelor de lege scot la iveala intentia ascunsa, a doua ratiune de a exista a dlui Basescu, aceea de a fi singur "facator de politici".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#presedinte Parlament prim ministru, #alegeri rezultate consecinte , #presedinte