Actiunile Rusiei rescriu strategia militara a Romaniei: Trebuie sa ne si aparam, nu numai sa trimitem trupe afara

Vineri, 28 Martie 2014, ora 15:02
5416 citiri
Actiunile Rusiei rescriu strategia militara a Romaniei: Trebuie sa ne si aparam, nu numai sa trimitem trupe afara
Foto: globalnews.ca

In ipoteza unor focare de razboi la granita de est a Romaniei si a presiunilor rusesti asupra Moldovei, Traian Basescu a cerut joi schimbarea strategiei militare a Romaniei.

La sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii tinuta joi, in care s-a dezbatut situatia din Ucraina, presedintele Traian Basescu a indemnat la "alocarea unor resurse suplimentare o data cu rectificarea bugetara si o buna planificare pentru anul 2015, in asa fel incat prin cresterea resursei financiare alocate Armata Romana sa-si creasca consistent capacitatea de reactie", scrie Romania Libera.

Traian Basescu a vorbit despre o schimbare de paradigma in strategia de aparare a Romaniei.

Ministrul Dusa, la bilantul MApN: Am creat o armata moderna in zece ani

"Daca pana acum prioritatea majora a Armatei Romane a fost indeplinirea misiunilor in afara teritoriului national, din acest moment, acest obiectiv trebuie insotit si de un nou obiectiv, acela de ridicare continua a capacitatii de reactie a Armatei Romane, nu pentru ca Romania ar fi atacata de cineva, dar, cand in estul si nordul frontierelor noastre se petrec evenimente precum cele care au dus la pierderi teritoriale pentru un stat vecin in favoarea Federatiei Ruse, acest lucru nu poate lasa nici conducerea politica a tarii si nici Armata in afara unor reactii.

Iar prima reactie a politicului si a Armatei Romane trebuie sa fie cresterea capacitatii de reactie a Armatei", a spus presedintele Traian Basescu.

Basescu a covocat CSAT: Ucraina si securitatea cibernetica, pe lista de discutii

Presedintele Romaniei a facut declaratii asemanatoare si la sedinta de bilant a Ministerului Apararii Nationale, unde a pus din nou accentul pe zonele de tensiune din apropierea granitelor tarii noastre.

"Ca o fi Transnistria, ca or fi Transnistria si Republica Moldova, ca urmeaza regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea catre Odessa si spre gurile Dunarii pana la Bratul Chilia, sunt intrebari pe care oricine poate sa si le puna, in lipsa unor declaratii si atitudini ferme ale Federatiei Ruse. Impredictibilitatea Federatiei Ruse ne obliga sa analizam variante, dar si posibilitati de reactie", a sustinut Traian Basescu.

Mai multe semne arata ca situatia ar putea sa evolueze periculos in perioada urmatoare. Rusia maseaza trupe la granita de est a Ucrainei, oficiali ucraineni vorbind de aproximativ 100.000 de soldati rusi.

Potrivit, comandantul suprem al fortelor aliate in Europa (SACEUR), generalului Philip Breedlove, a declarat ca o Rusia pregateste trupe de parasutisti pentru cucerirea aeroporturilor si aerodromurilor din Ucraina, iar surse NATO spun ca atacul ar putea avea loc inaintea alegerilor de pe 25 mai, care vor instala un guvern legitim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania strategie militara schimbare, #Romania Rusia provoaca schimbare strategie, #Romania Rusia capacitate reactie , #presedinte