Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Adevarata dictatura din Romania (Opinii)

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 14:14
7362 citiri
Adevarata dictatura din Romania (Opinii)
Foto:razboiintrucuvant.ro

"Va dati cu Elena Udrea, domnule Vadim?", intreba moderatoarea. "Nu o dau cu Elena Udrea, eu imi iubesc sotia", raspunse debordand de bun simt Corneliu Vadim Tudor.

Replica? Nu, nu a fost ceva de genul "hai sa fim decenti" ori "un asemenea limbaj nu e de acceptat. Nu. "Din punct de vedere politic, domnule Vadim", raspunse moderatoarea de la Antena 3, aproape flirtand cu liderul PRM. Zambind complice, in timp ce fiecare dintre invitatii ei din studio radea cu gura pana la ureche. Care e logica acestui exemplu?

E vorba de dictatura. Nu a Antenei 3, ci a presei romanesti. Cu rare exceptii. A celei radical pro-Basescu, dar mai ales a celei radical anti-Basescu. Nu in sensul politic. Nu in sensul asupririi. E dictatura prostului gust. Dictatura tuturor aberatiilor care ni se servesc la televizor. A unui climat public in care domina doar doua lucruri - partizanatul politic gretos si tabloidizarea prin care suntem sufocati de tot felul de cocalari si pitipoance. Uneori, se intrepatrund.

Cum devii fanul lui Boc - urmaresti televiziunile de stiri

Asta e adevarata dictatura din Romania. Nu aberatia ca Traian Basescu ar fi in fruntea unei dictaturi. Sa fim sinceri, daca asta ar fi regim dictatorial, am avea cea mai penibila si jegarita dictatura din lume. Astea sunt povesti, cu dictatura politica. Avem doar o dictatura a lipsei de bun simt. Cu radacinile in politica si societate, dar impusa noua de o buna parte a presei. De cea mai mare parte a presei.

Miturl dictaturii lui Basescu

Minime cerinte

Cand esti liber, deja iti permiti sa fii arogant. Cand, la Ziare.com, nu-ti spune absolut, dar absolut nimeni sa scrii sau sa nu scrii intr-un anumit sens politic, te poti uita altfel la colegii din presa. Asa e, cand nu ai comenzi politice, iar singurele lucruri care ti se pot reprosa sunt eventualele erori involuntare. Indiferent ce ar spune legiuni de uselisti ori pedelisti, care mai de care mai penibili, aici suntem fara influente. Indiferent daca auzi "esti omul lui Basescu" de la primii sau "esti carpa grivcoista a lui Voiculescu" de la cei din a doua gramada. Si eu va salut, baieti!

Treceti batalioane germane Carpatii!

In conditiile astea, deja ai pretentii de la ceilalti. Ti se pare normala cinstea, decenta. Ti se par normale stirile politice scrise neutru. Bineinteles, in alte momente esti intelegator. Stii ca si la trusturile astea aliniate politic, cu Realitatea TV si Antena 3 in frunte, traiesc tot oameni. Multi dintre ei, decenti. Si intelegi ca, pentru ei, viata lor si salariul lor conteaza mai mult decat Basescu, Boc, Udrea si alte asemenea personaje. Si, partial, intelegi de ce trebuie sa se incline politic, putin, impotriva Puterii, cand e cazul sau cand nu e cazul. Sau, impotriva Opozitiei, in cazul altor parti ale mass-media.

Ceea ce nu trebuie sa intelegi vreodata e mocirla. Extremele la care se ajunge in unele din locurile astea. Impartialitatea si manipularea care merg la extrem. Dictatura partizanatului abject, lipsit de orice fel de verticalitate.

Pe ea se suprapune dictatura cocalarismului. A abjectiilor care nu tin de politica, ci de decenta publica. A laturilor in care tot felul de non-entitati ne arunca. Si impreuna? Fac tabloul minunat al unei societati minunate, in care te intrebi "ce dracu' mai e si asta, frate?". In multe cazuri.

Invatandu-ne cu prostia

Cand o mare parte a presei te respecta in halul asta, trebuie sa realizezi doua lucruri. Unul, ca e foarte posibil sa o meritam, ca si societate. Sigur, nu o meritam noi, aia care asteptam bun simt si ne folosim ratiunea. Dar, ca societate, inseamna ca ni se da ceva pe masura noastra. Ceva ce multi, multi, Doamne, da' ai nostri, digera. Si li se pare normal.

Al doilea lucru pe care trebuie sa-l intelegem e ca partea aia a presei de care vorbim e doar o rotita a mecanismului care rade de noi. Si care mai cuprinde alte piese. Cuprinde puterile politice din toate guvernarile, care rad adesea de noi. E adevarat, din ce in ce mai putin, pe masura ce ne desteptam. Dar tot mult. Cuprinde si instantele de judecata care ii lasa sa scape pe toti, dar chiar toti smecherii mari din tara asta.

E vorba ori de faptul ca acceptam noi prea mult, ori ca nu avem de ales.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#adevarata dictatura, #dictatura Romania, #Basescu dictatura Romania , #presedinte