Adevaratul anunt al lui Basescu: suntem in faliment!

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 07 Mai 2010, ora 18:44
12923 citiri
Adevaratul anunt al lui Basescu: suntem in faliment!
Foto: presidency.ro

Sa ne imaginam ca anuntul pe care Traian Basescu l-a facut despre taierea salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale ar fi fost rostit in campania electorala, atunci cand actualul presedinte, candidat pe atunci, stia foarte bine care este situatia economica a Romaniei, pentru ca fusese pentru cinci ani la rand presedintele aceleiasi tari.

Intrebarea care ar trebui sa ne dea de gandit macar o clipa este: ar mai fi castigat alegerile fostul presedinte, daca ar fi spus poporului adevarul despre dimensiunile reale ale crizei? Cel mai probabil ca nu. Sa luam acest raspuns ca un prim pas necesar pentru intelegerea jocului prestat de Traian Basescu in prezent.

Si sa nu uitam ca criza economica nu a inceput ieri. Nu a inceput nici macar la sfarsitul anului trecut, atunci cand, dimpotriva, Basescu ne anunta ca iesim din criza si recesiune si ne asteapta cresterea economica.

Anuntul scaderii fondului de salarii in sectorul bugetar cu 25%, a pensiilor si a ajutorului de somaj cu 15% si diminuarea tuturor programelor de asistenta sociala in acest moment, si nu atunci cand ele ar fi avut sens, eficacitate si ar fi fost suportate mai usor de populatie, la inceputul crizei, tradeaza nu doar disperare si neputinta, dar si falimentul adevarat al economiei.

Statul roman s-a imprumutat la FMI, sub pretextul relansarii economiei, pentru a face investitii in infrastructura. A motivate ca astfel isi asigura o centura de siguranta impotriva crizei. La un an de la contractarea primei transe de la fond nu a realizat nicio investitie, nu a finalizat nicio constructie si nu a relansat niciun sector al economiei.

Ba mai mult, in tot acest an, dupa toate esecurile investitiilor in infrastructura si dupa ce toate miliardele imprumutate de la FMI au mers tot catre salarii, pensii si cheltuieli bugetare, acelasi stat roman are curajul si tupeul acum sa vina si sa ne anunte ca a papat toti banii fondului, nu a finalizat niciun proiect de infrastructura, banii s-au dus toti, iar pentru salarii, pensii, subventii si asistenta sociala nu mai exista fonduri suficiente.

Am papat si banii de la FMI, nu am facut nimic cu ei, dupa ce ne-am laudat ca nici in salarii sau pensii nu ii bagam, dar sfarsim prin a diminua toate veniturile bugetare, dupa ce oricum toate miliardele imprumutate au mers doar catre sustinerea bugetului de stat. Asadar, si cu bani imprumutati, si cu buzunarele goale, si desculti, si pe drumuri si, bonus, si cu banii luati.

Ce inseamna falimentul daca nu imposibilitatea de plata a salariilor? Ce inseamna colapsul economic, daca nu imposibilitatea de a mai controla efectele negative ale economiei, imposibilitatea de a mai face plati? In aceasta situatie Romania a ajuns deja, iar anuntul oficial a fost facut de presedintele nostru, Traian Basescu.

Caci, ce altceva inseamna taierea atat de severa a salariilor, pensiilor, subventiilor, alocatiilor si tuturor celorlalte forme de asistenta sociale?

Traian Basescu a cerut unitate si solidaritate in jurul masurilor guvernului si incredere in deciziile sale. In schimb, prin anuntul sau Basescu a dizolvat Guvernul Boc, l-a desfiintat pe premier si si-a asumat rolul unicului tatic. Taticul poporului, cel care negociaza, decide, executa si hotareste soarta unei tari. Increderea pe care Basescu o cere romanilor este subminata insa tocmai de minciuna prin care a devenit din nou presedinte.

Minciuna cu care ajutorul carei a ascuns adevarul despre criza economica atunci cand inca nu ar fi fost mult prea tarziu, in decursul unui an electoral, cand colapsul putea fi inca evitat, iar criza stopata sau macar atenuata. Prin intermediul acestei minciuni a pacalit increderea unei majoritati care i-a acordat increderea pentru un nou mandat.

Recunoasterea falimentului economiei statului nu are nici macar meritul pe care il merita orice recunoastere a unei stari de fapt critice, caci este un adevar pe jumatate spus, mult prea tarziu si intors pe dos. Adica, intors impotriva poporului, ca si cum el ar fi unicul vinovat pentru aceasta criza.

In timp ce, principalul vinovat sunt Guvernul Boc, presedintele si toti cei care au contribuit la adancirea si apoi la explozia crizei. Din acest moment, cu noroc, scapa cine poate!

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu FMI reduceri pensii salarii , #presedinte