Andrei Plesu: Basescu avea o forma de curaj, nu o mai are

Marti, 02 August 2011, ora 15:30
4574 citiri
Andrei Plesu: Basescu avea o forma de curaj, nu o mai are
Foto: blogary.ro

Andrei Plesu afirma ca electoratul nu voteaza in functie de programe, ci in functie de doua criterii: cat de simpatic e candidatul si cate promisiuni face. Traian Basescu a castigat pentru ca a fost "baiat de comitet", dar a devenit "la fel de antipatic ca oricare altul" in momentul in care a anuntat masurile de austeritate.

"In materie politica nu e suficient sa existe omul potrivit, este esential sa existe dubleta om-electorat. Electoratul e greu de schimbat, mai ales cand este in permanenta bombardat cu trivialitati si cu platitudini inadmisibile. Eu personal, in clipa asta, nu am incredere in electoratul romanesc si atunci e greu sa spun cu ce calitati trebuie sa defilezi in fata lui ca sa te placa.

Traian Basescu a avut o varianta care a functionat pana la un anumit timp. A fost baiat, cum se spune, popular. A facut glume, a dansat, a spus-o p'a dreapta. Asta a functionat. Ar duce la concluzia ca electoratul are nevoie de un baiat de viata, de comitet. (...)Ideea ca populatia masiva, electoratul, ia si compara programe si zice "aici e o finete care ma atrage mai mult" ...Nu domnule, (...)Electoratul decide in functie de doua lucruri: cat de simpatic a baiatu' si cate promisiuni face", a declarat fostul consilier prezidential intr-un interviu pentru blogary.ro, adaugand: "Basescu, in clipa cand a incurcat-o populatia cu nivelul de trai, a devenit brusc la fel de antipatic ca oricare altul".

Firescul golanesc si firescul educat

Andrei Plesu subliniaza insa ca pentru un prezidentiabil cu sanse de castig carisma nu este suficienta, e nevoie si de un anumit dar de a te comporta si de a vorbi firesc cu oamenii, indiferent de statutul lor.

"Eu in absolut spun: un om care vrea sa intre in politica si sa mearga la varf trebuie sa aiba un firesc al lui(...)La noi nu exista decat firescul golanesc. Exista baieti firesti in politica noastra de televiziune in sensul ca sunt gata sa se zgarme si in nas cand vorbesc cu cineva. Spun orice pe gura sau se hihiie.

Exista acest firesc, dar firescul unui om educat nu exista. Ala ori devine teapan, capata o solemnitate in care trebuie sa vezi diplome, titluri, concepte, ori e pur si simplu o stangacie, o inaptitudine a dialogului.

Trebuie sa ai darul limbilor, daca vrei sa faci politica, adica daca te intalnesti cu un plugar, cu un profesor universitar si cu o prostituata, trebuie sa gasesti un mod de a vorbi cu fiecare in asa fel incat fiecare sa zica 'da, dom'le cu asta se poate vorbi'. Asta nu e usor si e si un dar. Daca ai un discurs monoton, ai sa gasesti o fractie care sa te voteze, dar nu ai sa reusesti. Fractia pe care a lucrat Basescu a fost larga, pentru ca a gasit tonul asta cordial", a mai explicat fostul consilier prezidential.

Electoratul nu voteaza pe unul care "defileaza sub forma de statuie"

La toate acestea, un prezidentiabil cu sanse are nevoie, in opinia lui Andrei Plesu, de talentul de a se "comporta si de a vorbi firesc" precum si de o "autenticitate a angajarii" in interesul cetateanului.

"Al treilea lucru necesar este retragerea 'eu'-lui. Nu reusesti sa ajungi la celalalt daca esti umflat de tine insuti. Nu ajungi la nimic daca esti fixat pe 'eu'. Unul din lucrurile cele mai suparatoare este ca majoritatea politicienilor sunt foarte egolatri si in mod special intelectualii au boala asta (...)In mod subliminal electoratul simte aceasta inflatie si o respinge. Nu cred ca poate avea succes la niciun electorat din lume unul care defileaza prin fata electoratului sub forma de statuie", a declarat Plesu.

Despre Boc si virtutea curajului

Intrebat daca un potential prezidentiabil nu ar trebui sa aiba si alte virtuti, cum ar fi curajul, Andrei Plesu a replicat: "Intai si intai trebuie sa ai curajul sa pierzi. E foarte important si e un curaj care lipseste masiv. In general toti au curajul sa fie invingatori, dar putini au curajul sa faca lucruri care sa puna in pericol reusita personala. Un Guvern bun e un guvern care nu se ocupa de alegerile urmatoare".

In acest context, fostul consilier a afirmat ca in primele luni ale mandatului Basescu a avut sentimentul ca acesta este un om de curaj.

"De pilda, daca apareau niste insi la Poarta Cotroceniului care protestau si faceau urat, instinctul lui prim era 'ma duc la ei'. Asta e o forma de curaj, nu o mai are. El atunci cand se ducea la ei stia ca aia il receptioneaza, acum nu mai e sigur ca il receptioneaza.

Boc are o buna tenacitate. Nu l-as vedea imediat in postura omului curajos, nu e cineva miscat de mari temeritati. Virtutea lui principala este ca el personal e un om onest, eu nu cred ca el umbla dupa beneficii personale. Si-a asumat cinstit, ardeleneste, un oficiu imposibil", a comentat Andrei Plesu.

As vota un intelectual

Intrebat cum comenteaza declaratiile lui Traian Basescu despre viitorul presedinte, care, in opinia sa, va fi un intelectual, Andrei Plesu a raspuns razand: "Atat cat il stiu eu, e o replica bine gasita, e un fel de a spune 'bine, daca eu nu sunt bun, luati-va intelectuali, sa vedeti ce fericiti o sa fiti voi, cand o sa vina un baiat cu carte multa, cu capul mai mare decat palaria, sa vedeti voi atunci ce o sa va distrati. Eu atata pot...".

Plesu a adaugat ca afirmatiile lui Traian Basescu despre viitorul presedinte-intelectual nu pot fi luate in serios, ar fi o naivitate.

"Intai ca nu exprima o convingere adanca a lui si in al doilea rand ca nu e asa usor. Nu vad foarte multe solutii posibile. Exista cateva si, eu personal, daca o sa am de ales intre un intelectual si ce stiu eu ca exista pe scena politica, atunci am sa votez cu intelectualul. In fond nu strica sa avem la varf si unul care are o educatie, un exercitiu al analizei, care a si citit cate ceva. Nu strica", a declarat Andrei Plesu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Plesu Basescu, #Andrei Plesu Basescu intelectuali, #presedinte intelectual Basescu, #Plesu Boc , #presedinte