Associated Press: Presedintele roman lanseaza un atac impotriva fostului rege

Autor: Ana Ilie
Joi, 23 Iunie 2011, ora 12:57
3871 citiri
Associated Press: Presedintele roman lanseaza un atac impotriva fostului rege

"Presedintele Romaniei l-a acuzat pe fostul conducator al tarii, regele Mihai, ca este responsabil de Holocaustul din Romania si l-a numit sluga a rusilor".

Asa incepe articolul Associated Press preluat de publicatia Forbes, in care enumera acuzele aduse de Traian Basescu fostului suveran roman.

Articolul AP a facut rapid inconjurul presei internationale, fiind preluat de zeci de publicatii de limba engleza.

Controversatele declaratii ale lui Basescu, facute miercuri seara, sunt puse in contextul "mortii a aproximativ 280.000 de evrei si 11.000 de tigani in timpul regimului pro-fascist al dictatorului maresalul Ion Antonescu".

"Basescu l-a numit pe Mihai sluga a rusilor, adaugand ca abdicarea sa - fortata de comunistii sprijiniti de sovietici in 1947 - a fost un act de tradare" impotriva Romaniei.

"Mihai, care implineste 90 de ani anul acesta, este unul dintre putinii lideri din al doilea Razboi Mondial care mai traieste, si a avut relatii bune cu comunitatea evreiasca, atunci cand era rege", comenteaza materialul.

"In noiembrie 1947, cand comunistii au capatat controlul Romaniei si regiunii - ceea ce a facut ca monarhii din Europa de Est sa se mute in Vestul Europei - Mihai a surprins guvernul revenind la Bucuresti dupa ce a participat la casatoria Printesei Elisabeta si a Printului Phillip in Marea Britanie", aminteste Washington Post.

Cotidianul aminteste: "O luna mai tarxiu, guvernul comunist, controlat de sovietici, i-a spus ca daca nu abdica, 1.000 de romani vor fi executati. A abdicat pe 31 decembrie 1947 si a inceput o viata in exil in Marea Britanie si Elvetia. I-a fost inapoita cetatenia romana in 1997".

"Comentariile lui Basescu i-au uimit pe romani, care il respecta pe fostul monarh, si ii lauda rolul in istoria lor. Pozitia lui Basescu seamana cu cea a epocii comuniste, cand Mihai era depreciat de regim, si rolul sau era diminuat".

"Relatiile dintre Basescu si Mihai s-au tensionat dupa ce ginerele fostului rege a anuntat ca va candida la presedintie impotriva lui basescu in scrutinul din 2009", continua sursa citata.

"Presedintele se afla intr-o pozitie complicata dupa ce planurile sale de reorganizare a teritoriului Romaniei au fost refuzate de partidele de opozitie si de partidul etnicilor maghiari, de sprijinul caruia are nevoie guvernul pentru a supravietui".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu Regele Mihai, #basescu atac regele mihai, #Basescu Antonescu , #presedinte