Autoritatile austriece ancheteaza modul in care documentul a ajuns in presa

Luni, 18 Mai 2009, ora 13:37
947 citiri
Autoritatile austriece ancheteaza modul in care documentul a ajuns in presa

Autoritatile austriece au initiat o ancheta in cazul documentului intern obtinut de NewsIn, care relata continutul discutiilor avute de presedintele Traian Basescu, saptamana trecuta, cu ambasadorii UE.

"Ambasada Austriei regreta profund faptul ca un document atribuit Ambasadei cu privire la o intrevedere a domnului Presedinte al Romaniei cu Ambasadorii statelor UE a fost facut public. Autoritatile austriece au initiat o ancheta in acest caz si vor intreprinde toti pasii necesari clarificarii", anunta Ambasada Austriei.

Raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai si adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova.

Documentul obtinut de NewsIn relateaza in cinci pagini continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu avute marti la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti.

"Traian Basescu nu a luat decizia cu privire la o noua candidatura", o va face abia in septembrie 2009 si va depinde de criza economica. In cazul in care criza "va putea fi depasita cu un minimum de daune pentru populatie", va candida. "Premierul Boc este pregatit ca si candidat de rezerva al PD-L, daca Basescu nu va mai candida inca o data," se arata in document.

O alta informatie noua continuta in document este ca Romania ar fi expulzat trei diplomati rusi in scandalul de spionaj din martie cu Ucraina.

De asemenea, o atentie deosebita este acordata declaratiilor presedintelui roman pe tema relatiilor cu R. Moldova si a deciziei autoritatilor romane de a facilita acordarea cetateniei, in anumite conditii, pentru cetatenii moldoveni.

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, la Realitatea Tv, ca pana in momentul in care Ambasada Austriei nu-si "asuma" documentul potrivit caruia Emil Boc ar fi prezidentiabilul de rezerva in locul sau, nu poate reactiona.

"Nu-mi creeaza nicio problema mie (n.r.- raportul), ma tem ca Ambasada Austriei trebuie sa dea o explicatie. Trebuie sa vedem in ce masura si-o asuma Ambasada Austiriei si dupa aceea vom reactiona noi, dar noi nu putem sa reactionam pe un document care nu stim al cui este. E o scrisoare pierduta", a fost singurul comentariu al presedintelui.

Ambasada Austriei atrage atentia in comunicatul sau ca "intocmirea rapoartelor asupra unor convorbiri si contacte ale Ambasadei au caracter intern si nu reprezinta pozitia oficiala austriaca".

In final, Ambasada Austriei subliniaza caracterul excelent al relatiilor bilaterale si care au dobandit o dimensiune noua dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ambasada Austriei document, #document austriac Basescu, #Basescu Boc presedintie , #presedinte
Comentarii