Basescu a atacat la CCR noua lege a imobilelor nationalizate

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 17:10
1916 citiri
Basescu a atacat la CCR noua lege a imobilelor nationalizate

Presedintele Traian Basescu sesizat, marti, Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile Legii 10/2001 - noua lege a imobilelor nationalizate.

Presedintele a sesizat aspecte de ordin procedural: Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost adoptata, incalcandu-se principiului constitutional al bicameralismului.

Potrivit lui Traian Basescu, Senatul a respins propunerea legislativa, iar Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativa cu un continut diferit fata de continutul legii respinse in prima Camera.

"In raport de forma legii trimisa spre promulgare, varianta legii adoptata de Camera decizionala se indeparteaza in mod substantial atat de la textul propunerii legislative cat si de la obiectul avut in vedere de initiatori", se arata in comunicatul de presa remis, marti, Ziare.com de catre Administratia Prezidentiala.

Referitor la aspectele de fond, Legea, in forma trimisa spre promulgare, ar "contine prevederi ce nu corespund exigentelor Conventiei Europene a Drepturilor Omului privind accesibilitatea si previzibilitatea normei juridice" si nu respecta principiul preeminentei dreptului si al separatiei puterilor in stat.

Presedintia a prezentat concluziile CEDO: "la 9 decembrie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cauza Viasu vs Romania, a identificat o disfunctionalitate a legislatiei romane si o practica administrativa care au afectat, si pot inca afecta, si pe viitor, un numar mare de oameni.

Cadrul legal, stabilit de autoritati pentru o categorie specifica de cetateni, respectiv beneficiarii masurilor de restituire a bunurilor nationalizate sau confiscate de statul comunist este apreciat ca inadecvat, iar modificarile aduse nu sunt de natura sa asigurare un just echilibru intre diferitele interese incidente si sa determine realizarea efectiva si rapida a dreptului la restituire, in conformitate cu principiile preeminentei dreptului si al legalitatii.

Or, prin ratificarea Conventiei, Statul roman si-a asumat obligatia de a stabili un cadru juridic intern compatibil cu aceasta".

Textul trimis de Presedintie catre CCR atrage atentia si asupra faptului ca "prevederea legala modifica, pentru trecut, conditiile de existenta a sanctiunii nulitatii, restrangandu-i sfera de aplicare, cu scopul de a valida instrainarile unor imobile preluate fara titlu facute in baza Legii nr. 112/1995".

"In considerarea argumentelor expuse mai sus va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca prevederile Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sunt neconstitutionale, fiind contrare dispozitiilor art. 1, art. 15, art. 16, art. 20, art. 21, art. 44, art. 61 si art. 75 din Constitutia Romaniei, republicata", se arata in finalul comunicatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Traian Basescu CCR, #noua lege, #imobile nationalizate, #Basescu lege imobile , #presedinte