Ziare.com

Basescu a contestat amenda de la CNCD pentru discriminarea rromilor

Vineri, 23 Mai 2014, ora 21:53

   

Basescu a contestat amenda de la CNCD pentru discriminarea rromilor
Presedintele Traian Basescu contesta amenda primita de la Consiliul Nantional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) dupa ce a afirmat ca multi rromi nomazi, "in mod traditional, traiesc din ce fura", motivand ca fapta s-a prescris si ca a facut afirmatii politice in cadrul atributiilor sale.

In cererea de anulare a amenezii aplicate de CNCD, depusa la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), Traian Basescu arata ca dreptul comun in materia sanctiunilor contraventionale este reglementat de Ordonanta Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Potrivit actului invocat,"aplicarea sanctiunilor contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei".

"Avand in vedere ca declaratia subsemnatului este emisa la data de 3.11.2010, este evident ca la momentul pronuntarii Hotararii (cu mai bine de 3 ani dupa data savarsirii faptei) orice forma a eventualei raspunderi este prescrisa", precizeaza presedintele in cererea de chemare in judecata.

Totodata, subliniaza demnitarul, nu exista nicio posibilitate de suspendare a cursului prescriptiei care sa poata fi invocata in favoarea CNCD, astfel incat Consiliul sa mai poata aplica o sanctiune contraventionala dupa mai bine de trei ani de la data savarsirii faptei.

"CNCD a aplicat o sanctiune contraventionala fara a tine cont de imunitatea subsemnatului in emiterea de declaratii politice. (...) Declaratia care ii este imputata subsemnatului este una evident de natura politica, emisa in cadrul atributiilor presupuse de desfasararea mandatului. Astfel, conform art. 80 al. (1) al Consitutiei Romaniei, Presedintele Romaniei are atributii de reprezentare a Romaniei in afara tarii", subliniaza seful statului in documentul citat.

Presedintele Traian Basescu mai arata ca declaratia respectiva a fost facuta in timpul unei vizite oficiale si a fost enuntata dupa ce i s-a cerut "sa rezume abordarea Statului Roman fata de subiectul integrarii comunitatii rome"

"Analizand intreaga substanta a discursului subsemnatului se va observa ca ea rezuma politicile publice promovate de Statul Roman in ce priveste integrarea comunitatii rome. Exprimarea de catre subsemnatul a unei opinii cuprivire la motivele de succes/insucces al acestei politici se incadreaza in notiunea de opinie politica protejata", semnaleaza Traian Basescu in documentul citat.

Traian Basescu, amendat pentru discriminare fata de minoritatea rroma

Presedintele Traian Basescu a fost amendat, in 10 februarie, de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, pentru declaratiile facute in noiembrie 2010, la Ljubljana, privind rromii nomazi, despre care a afirmat ca "multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura".

Hotararea a fost luata in sedinta de din 10 februarie a Colegiului director al CNCD, cu sase voturi "pentru" si doua "impotriva".

CNCD a hotarat ca afirmatia presedintelui Traian Basescu din data de 3 noiembrie 2010, conform careia dintre rromii nomazi "foarte putini vor sa munceasca" si "multi dintre ei, in mod tradttional, traiesc din ce fura" reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.

"Reclamatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Basescu nu se afla la prima fapta de discriminare", se arata intr-un comunicat al consiliului.

Presedintele a fost reclamat la CNCD, pentru aceste afirmatii, de asociatia Romani Criss.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1501 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred ca mai bine dl presedinte platea amenda decat sa se puna cu...

....tribunalul imparatilor si regilor romi. Declaratia nu a fost decenta pentru un presedinte dar cum exista o experinta prezidentiala in domeniu, "cu sula-n coaste" si altele asa ca aceasta a fost floare la ureche.

 

asa e

fapta e prescrisa, asa cum e si cea in care o jurnalista e catalogata "tiganca imp*tzita", ca sa nu mai amintim de un alt deranjant al presedintelui care s-a....pricopsit cu calitatea de "gao*ar".
Phua...ce greu...nici nu pot sa scriu cuvintele spuse cu atat nonsalantza de presedite!

 

Marele Carmaci contesta 600 lei?? Nu-i nici un consilier treaz

..pe-acolo sa-i zica ca de multe ori e mai bine sa platesti in liniste decat sa se afle iarasi de cuvintele pe care le-ai zis ??

 
 

 

I-auzi,

rromi nomazi!Parca se numeau tigani de satra!

 

Ziare.com,

cuvantul inventat pentru tigani se scrie cu doi r, iar numele etniei se ortografiaza cu un singur r?

 

a zis-o prea slab:

cam toti in loc de unii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor