Basescu a perceput mesajul Papei: "Vreau sa fii bun!" (Opinii)

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 16:15
8760 citiri
Basescu a perceput mesajul Papei: "Vreau sa fii bun!" (Opinii)

Vizita lui Traian Basescu la Vatican merita a fi consemnata, in primul rand, ca un firesc act de curtoazie facut unei mari personalitati, asa cum este Papa Benedict al XVI-lea, cel ce a decis sa coboare de pe unul din jilturile bisericesti ale lumii.

Cu putin timp inaintea plecarii spre Roma, presedintele poposise in Maramures la priveghiul calugarului Serafim Man. Prezenta lui Traian Basescu la capataiul monahului a fost explicata de actualul staret al manastirii Rohia:

"Presedintele Traian Basescu a venit sa-i aduca un ultim omagiu parintelui Serafim, fiindca dansul a fost la Rohia de mai multe ori, cand era ministru al Transporturilor, ca primar al Capitalei si ca presedinte al tarii. S-a intalnit intotdeauna cu dansul si i-a spus cateva cuvinte cand a fost primar al Bucurestiului, ca dansul va ajunge un om mare si va trebui sa carmuiasca tara. Si s-a simtit dator sa vina sa-si ia ramas bun".

Dincolo de profetia adeverita (pe care nu mi-o propun spre explicare)a calugarului Man in ceea ce-l priveste pe domnul Basescu, consider ca altceva i-a aureolat menirea de numit al divinitatii. In 1973, marele Constantin Noica, fratele intru suferintele detentiei politice al lui Nicolae Steinhardt, i-a spus carturarului sa se indrepte catre bratele deschise ale staretului Man.

In pofida riscului unei puternice opozitii a ierarhiei ortodoxe, cu efectele de rigoare (Steinhardt era evreu), l-a uns in monahism. In secret, se intelege. Apropo de scriitorul si publicistul semnatar al operei "Jurnalul fericirii", fostul sef al diplomatiei romanesti din perioada interbelica, Grigore Gafencu, ii scria: "Nicule, vreau ca Romania sa fie condusa de evrei, dar de evrei ca Sfantul Pavel, ca altfel ne-a luat dracul".

De-a lungul timpului, in ani de restriste, Romania a avut in stranele de aur ale Bisericii sale figuri proeminente. Oameni patrunsi de evlavie si devotament in pastorirea celor trecatori prin viata. Parinti precum Dumitru Staniloaie, Ilie Cleopa sau Arsenie Papacioc sunt doar cateva exemple de implinire a rolurilor cu care au fost investiti. Renumiti traitori ai credintei, unii dintre cei mai importanti duhovnici ai ortodoxiei.

Revenind, intalnirea de la Vatican dintre domnul Basescu si Suveranul Pontif, a doua dupa cea din vara lui 2008 de la Castelul Gandolfo, l-a impresionat pe seful statului roman. Unul din motive este acela ca Papa Benedict spune adio celei mai inalte functii. E drept, din cel mai mic stat. Teritorial vorbind, caci oraganismul catolic este imens si extrem de puternic.

Apoi, un erudit cu parul ca neaua, trupul imputinat de suferinta, a carui intelepciune este inestimabila, trebuie vazut, nu trecut cu vederea. Si ascultat cu atentie. De aceea cred ca Traian Basescu a fost miscat din statutul sau de muritor pacatos.

"Am avut sentimentul ca in fata mea era un Papa care nu avea decat un mesaj: 'vreau sa fii bun'. Un om care prin privire, prin vorba, prin inteligenta frazelor nu spunea decat ca are de comunicat pentru viitor (...) Sentimentul cu care am plecat a fost acela ca am avut o intalnire unica, ce nu se va mai repeta, si care nici nu va mai putea avea vreodata un sentiment asemanator", a spus Basescu la sfarsitul vizitei de la Vatican.

Cred ca nu au fost fraze clasice din agenda unui politician. S-a aflat in preajma unui om mare, in biblioteca privata a Suveranului Pontif. Inconjurat apasator de valori tacut invelite in coperti. Suficiente conditii de a intelege ca a urma acel nerostit mesaj papal "vreau sa fii bun" il poate mantui de pacatele unui mirean. Fie el si ajuns presedinte de tara.

Altminteri, mai devreme sau mai tarziu, totul se plateste prin canoane. Distribuite precis de catre Cel care detine prima ca si ultima litera din alfabetul grec, ca sa ramanem in acelasi registru al sanctitatii.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Traian Basescu, #presedinte, #intalnire Vatican, #papa , #presedinte