Basescu a pledat, la summitul OSCE, pentru rezolvarea conflictelor inghetate

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 18:38
1314 citiri
Basescu a pledat, la summitul OSCE, pentru rezolvarea conflictelor inghetate
Foto: tion.ro

Presedintele Traian Basescu a participat in perioada 1-2 decembrie la summitul OSCE din Kazahstan, pledand in interventia sa pentru obtinerea de progrese in solutionarea conflictelor inghetate, indeosebi a celui din Transnistria, notand insa esecul redactarii unui document in acest sens.

In cadrul Summit-ului, sefii de stat si de guvern din cele 56 de state participante si din statele partenere de cooperare au dezbatut teme de actualitate de pe agenda OSCE cum ar fi conflictele inghetate, sporirea rolului Organizatiei in gestionarea unei noi generatii de riscuri si amenintari transnationale la adresa securitatii, consolidarea proceselor democratice, promovarea si respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, informeaza un comunicat al Presedintiei, remis vineri NewsIn.

In cadrul interventiei sale, presedintele Romaniei a apreciat ca, la 11 ani de la Summit-ul de la Istanbul, este necesara vointa politica comuna a tuturor statelor participante pentru implementarea deplina a principiilor si angajamentelor asumate. Seful statului a subliniat importanta crearii conditiilor politice pentru obtinerea de progrese in solutionarea conflictelor inghetate, indeosebi a celui din Transnistria.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca viziunea ambitioasa a unui spatiu de securitate de la Vancouver la Vladivostok nu a fost implinita in conditiile respectarii selective sau incomplete a angajamentelor, stagnarii proceselor de reglementare a conflictelor inghetate si erodarii regimului de control al armamentelor conventionale.

Negocierile intre delegatiile statelor participante nu au reusit construirea consensului pentru un document politic ambitios, insotit de un set de masuri care sa faciliteze implementarea acestora. In consecinta, documentul final nu contine referiri la conflictele inghetate si la implementarea integrala a tuturor angajamentelor din domeniul drepturilor omului. Astfel, nu a fost adoptat un plan de actiune care sa implementeze masurile necesare pentru edificarea unei comunitati de securitate in arealul OSCE, se mai spune in comunicat.

Documentul adoptat la summit-ul OSCE face insa referiri la viziunea unui spatiu de securitate indivizibil in arealul OSCE, bazat pe principii convenite, angajamente reciproc impartasite si obiective comune, reconfirmarea conceptului securitatii comprehensive, indivizibile si in cooperare, bazat pe principiile fundamentale ale OSCE, in cele trei dimensiuni, generatoare de lipsa de incredere si divergenta perceptiilor si, in corolar, necesitatea unor eforturi sustinute de a restabili relevanta OSCE in cele trei dimensiuni, de a progresa in solutionarea conflictelor prelungite si de a exclude recursul la forta sau amenintarea cu forta si dezvoltarea unei comunitati de securitate prin cooperare cuprinzatoare si indivizibile.

Avand in vedere faptul ca negocierile intre delegatiile OSCE nu au condus la reflectarea pe deplin a intereselor statelor membre ale Uniunii Europene, acestea au procedat la emiterea unei declaratii interpretative a UE.

Basescu la OSCE: Solutionarea conflictului din Transnistria, o prioritate pentru Romani

Astfel, Uniunea Europeana si-a exprimat preocuparea in legatura cu lipsa consensului asupra planului de actiune si a reiterat atasamentul fata o serie de obiective pe care statele membre vor continua sa le urmareasca in cadrul OSCE: cresterea capabilitatilor pentru prevenirea, gestionarea si solutionarea conflictelor si realizarea de progrese pentru solutionarea conflictelor inghetate, intarirea regimului de control al armamentelor inclusiv a masurilor de crestere a increderii si securitatii, intarirea implementarii normelor, principiilor si angajamentelor, in mod special pe dimensiunea umana (respectarea drepturilor omului) si gestionarea amenintarilor si provocarilor transnationale si emergente.

Uniunea Europeana si-a reafirmat pozitiile privind conflictele inghetate din Georgia, Republica Moldova si Nagorno-Karabah.

Romania a prezentat, suplimentar, o declaratie interpretativa in nume national prin care a reafirmat, printre altele, importanta identificarii unor solutii juste si durabile pentru conflictele inghetate, cu respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii statelor pe ale caror teritorii se afla.

In perioada 1-2 decembrie 2010, presedintele Romanei, Traian Basescu, a participat la cel de-al VII-lea Summit al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care a avut loc la Astana, in Republica Kazahstan. Evenimentul a avut si un caracter aniversar avand in vedere faptul ca in acest an se implinesc 35 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki si 20 de ani de la adoptarea Cartei de la Paris pentru o Noua Europa.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu summit OSCE, #Traian Basescu, #conflict Transnistria osce , #presedinte
Comentarii
Poza AfaraPloua
AfaraPloua
rank 5
Da bei, eu m-am gandit stiintific. Stiintific, nu gluma! Dau lectii la toti, mai putin lui EBa, ca ea e mai desteapta, ca are mintea mai odihnita.