Ziare.com

Basescu a promulgat Legea Curtii de Conturi

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 20:17

   

Basescu a promulgat Legea Curtii de Conturi
Presedintele Traian Basescu a promulgat vineri Legea Curtii de Conturi, dupa ce Curtea Constitutionala a respins contestatiile aduse de presedintiei actului normativ si la o peste o saptamana dupa alegerea, in baza legislatiei vechi, a noii conduceri a CC, in frunte cu Nicolae Vacaroiu.

Potrivit unui comunicat de presa remis vineri NewsIn, presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi.

Legea a trecut de Parlament, dupa ce a fost blocata de la inceputul actualei legislaturi, din cauza neintelegerilor politice. Inainte de a intra in vigoare, actul normativ, cerut din 2004 de forurile europene, a fost atacat de doua ori la Curtea Constitutionala - de PD-L si de presedintie, insa CCR a respins in fiecare caz sesizarile de neconstitutionalitate.

Miza legii a constituit-o schimbarea conducerii din vremea Cabinetului Nastase, in frunte cu Dan Drossu Saguna. In urma negocierilor dintre PSD si PNL, functia de presedinte al Curtii de Conturi a revenit social-democratilor, care l-au propus pe Nicolae Vacaroiu.

Prin cele doua sesizari la CCR, s-a produs intarzierea numirii noii conduceri pe baza noului act normativ, astfel ca Parlamentul a fost nevoit sa-l voteze pe Vacaroiu in baza legislatiei vechi, pentru a pune capat unei situatii inedite in care s-a aflat conducerea Curtii de Conturi, dupa ce mandatul formulei saguna a expirat inca din februarie si a fost prelungit de trei ori, ultimul termen fiind 30 septembrie.

Parlamentarii ar fi preferat sa astepte intrarea in vigoare a noii legi, insa exista riscul ca, tot amanandu-se, sa se numeasca o alta conducere dupa alt algoritm politic, rezultat eventual dupa 30 noiembrie.

Nicolae Vacaroiu a fost numit, pe 14 octombrie, de Parlamentul Romaniei in functia de presedinte al Curtii de Conturi, pentru un mandat de noua ani, alaturi de alti 17 consilieri PSD, PD-L, PNL, PRM, PC si UDMR, alesi conform algoritmului politic. Doina Dascalu, propunere PNL, a fost votata pentru portofoliul de vicepresedinte al Curtii de Conturi pentru un mandat ce insumeaza de asemenea 9 ani.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1817 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor