Ziare.com

Basescu a retrimis in Parlament legea pe spalarea banilor. Ce nu ii convine presedintelui

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 19:12

   

Basescu a retrimis in Parlament legea pe spalarea banilor. Ce nu ii convine presedintelui
Traian Basescu a retrimis, miercuri, la Parlament legea privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Seful statului reclamat faptul ca, prin aceste modificari, se limiteaza rolul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor care ajunge sa fie o institutie pur formala.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, legea trimisa la promulgare modifica si completeaza Legea actuala pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, conform prevederilor Articolului 8 din Directiva 2010/78/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 24 noiembrie 2010.

Potrivit motivarii, actul normativ isi propune "consolidarea capacitatii operationale a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si intarirea cooperarii cu toate autoritatile de aplicare a legii".

In acest context, potrivit cererii de reexaminare, modificarile aduse Codului de procedura penala, prin care atributia Oficiului de sesizare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este inlocuita cu atributia de simpla informare a autoritatilor judiciare, sunt de natura a limita capacitatea operationala a Oficiului si de a-i reduce rolul la unul pur formal.

Parchetul nu mai este obligat sa cerceteze sesizarile Oficiului

"In forma initiala, atunci cand Oficiul constata existenta unor indicii temeinice de spalare a banilor sau de finantare a actelor de terorism, aceasta autoritate avea obligatia sesizarii de indata a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar aceasta institutie avea obligatia efectuarii de cercetari cu privire la existenta sau inexistenta unor asemenea fapte grave. In legea transmisa spre promulgare, prin inserarea obligatiei de informare (in loc de sesizare) a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu se mai creeaza obligatia de cercetare a aspectelor cu care s-a facut informarea, Parchetul putand decide daca va da sau nu curs acestor cercetari", se mai arata in cererea de reexaminare.

In cerere se mentioneaza si ca, prin modificarea legii, reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor nu va mai face parte din plenul Oficiului, ca structura deliberativa si de decizie.

"La momentul adoptarii Legii nr. 656/2002, includerea unui reprezentant al Asociatiei Romane a Bancilor in plenul Oficiului a avut la baza dezvoltarea unor mecanisme adecvate si eficiente in vederea coordonarii luptei impotriva spalarii banilor si combaterii terorismului, activitate in care consideram implicarea sistemului bancar ca necesara si importanta.

In acest sens, consideram oportuna reintroducerea in plenul Oficiului a reprezentantului Asociatiei Romane a Bancilor. Totodata, avand in vedere necesitatea pastrarii unui reprezentant Asociatiei Romane a Bancilor, alaturi de introducerea unui reprezentant al Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru pastrarea unui mecanism optim de luare a deciziilor in cadrul plenului Oficiului, tinand, totodata, cont si de atributiile Serviciului Roman de Informatii in acest domeniu, sustinem si includerea unui reprezentant al acestui Serviciu in plenul Oficiului", se arata in comunicat.

A.C.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1983 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stie cineva cati bani are depusi in banci straine famiglia Basescu ?

Alo,SRI,SIE,stiti ceva ? De ce nu spuneti nimic daca stiti,nu asta este rolul vostru ? Sau doar sa intimidati opozantii guvernatorului tradator si a clicii sale nerusinate ?

 

Basescu a bagat batul in cuibul sarlatanilor din parlament,guvern !

Romania nu va mai avea nicicand un presedinte iscusit ca Basescu, care sa disece sensul unei legi pana la ultimul cuvant si sa o coreleze cu directivele Uniunii Europene .

 

foarte bine ca aceasta lege a fost respinsa de domnul Presedinte !

Inca o lege in apararea hotilor. Lovitura de stat continua. USL-ul vrea sa transforme Romania intr-un stat cleptocratic. Dictatura a mafiotilor neobolsevici. Cate n-ar mai fi facut ei daca nu le statea in cale domnul Presedinte ...

 

Poate ca romanii nu au inteles scopul uriasei manipulari

al loviturii de stat
din 2012 !

Scopul era si este inca :

sa ajunga la putere ,

sa schimbe legislatia ,

sa desfiinteze institutiile periculoase pentru ei
(ANI , DNA , samd...)

dupa care urma jaful asupra natiei romane .

Ei au la dispozitie miltie , jandarmi , armata ....
asa ca va fi ca la Pungesti , caz de repetitie generala .

Daca nu ati vrut sa traiti bine .....

Vor sa-i spele.

Asa se zice.Doar afirmatzie.
Au uitat / au redus "detergentul".Si este nevoie de detergent mult si "dur".
Bine ca ii mai trage Basescu de maneca.

 

Sorry!!!.

Despre mesajul de mai sus.M-a "furat" gandul!.

 

Din pacate

si provebele sunt facute din cele patite, asa ca e elocvent acel proveb:"cu o floare nu se face primavara!". Daca ar intelege tot votantul ce vor acesti comunisti reuniti sub sigla PSD, poate ne-ar fi un pic mai bine, noua romanilor.

 

Oare

la noi exista partid fara fosti nomenclaturisti si fara corupti?
Pentru majoritatea alegatorilor, singura comparatie este: cine mai pune in buzunarul omului de rand si cine mai ia din putinul pe care-l are omul de rand.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor