Basescu a semnat pentru sefii de Parchete: Cei sase procurori nu pot fi controlati politic

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 19:12
6172 citiri
Basescu a semnat pentru sefii de Parchete: Cei sase procurori nu pot fi controlati politic

Traian Basescu a anuntat, miercuri seara, intr-o declaratie de presa facuta la Palatul Cotroceni, ca a semnat decretul de numire a noilor sefi ai Parchetelor.

In plus, presedintele a anuntat promulgarea Legii retrocedarilor in formula asumata de Guvern si ca a decis ca premierul Victor Ponta sa fie cel care va reprezenta Romania la Consiliul European din 22 mai.

"Rugamintea mea la cei sase numiti a fost sa fie o echipa", a spus seful statului despre noii sefi de Parchete, adaugand ca le-a mai cerut sa "ridice nivelul luptei anti-coruptie si impotriva crimei organizate".

Seful statului a subliniat o cerinta speciala adresata procurorului general Tiberiu Nitu, caruia i-a solicitat clarificarea a doua aspecte importante de la Revolutie: cine a luat deciziile politice de scoatere a Armatei impotriva poporului, respectiv de inarmare a Garzilor Patriotice.

Totodata, presedintele a subliniat ca desemnarea lui Tiberiu Nitu drept procuror general a fost o solutie, "nu era un targ de nerefuzat, cum au spus multi".

In alta ordine de idei, Traian Basescu a anuntat ca prim-ministrul Victor Ponta va reprezenta Romania la Consiliul European informal din 22 mai, unde se va discuta despre gazele de sist. Presedintele a vorbit si despre confiscarea averilor obtinute ilicit si despre recentele declaratii ale lui Vladimir Voronin la adresa sa.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Numirile din Parchete va fi primul subiect, al doilea va fi legat de legea de restituire a proprietatilor, al treilea legat de Consiliul European care va avea loc pe data de 22 mai.

- In ce priveste cele sase propuneri, am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor sase. Am avut discutii cu toti cei sase procurori propusi si avizati pozitiv de CSM si mesajele mele in discutiile cu toti cei sase, avand in vedere ca se afla la varful Parchetelor, au fost sa faca echipa.

- Al doilea lucru cerut a fost sa ridice nivelul de eficienta, dar si nivelul luptei anti-coruptie, la nivel inalt.

- Al treilea lucru cerut a fost lupta impotriva crimei organizate.

- Asteptarea mea de la ei este sa ridice nivelul de eficienta.

- Dincolo de condamnarea celor vinovati, este la fel de importanta si recuperarea daunelor produse. Din acest punct de vedere, le-am solicitat sa utilizeze in mod major procedura de confiscare extinsa pentru care exista lege. N-avem nevoie de modificarea Constitutiei.

- Le-am cerut o buna cooperare cu celelalte institutii - politia, structurile de informatii care le pot fi utile in solutionarea cazurilor pe care le vor avea.

- As vrea sa fac o precizare: faptul ca am considerat rezultatele de pana acum in lupta cu crima organizata o baza minima de plecare nu inseamna ca rezultatele in aceste domenii au fost slabe in ultimul timp. Au fost rezultate bune, dar si eu si romanii asteptam mult mai mult de la procurori, de la Justitie in general.

- O atentie deosebita am dat-o discutiei avute cu domnul procuror general Nitu, avand in vedere controversele starnite in jurul desemnarii domniei sale.

- Desemnarea domnului Nitu nu era un targ de nerefuzat, cum au spus multi. Pur si simplu a fost o solutie, o solutie la care am ajuns asa cum am ajuns la desemnarea oricarui procuror cu functie de procuror general, in DIICOT si in DNA, in ultimii opt ani si jumatate.

- Legea noastra prevede asumarea responsabilitatii de catre cel care face propunerile si de catre cel care aproba aceste propuneri.

- Pentru domnul procuror general Nitu am avut o solicitare speciala, care este o restanta din vremea doamnei Kovesi: Clarificarea macar a doua aspecte din Revolutie Cine a luat decizia politica si a cerut ministrului Apararii sa fie scoasa Armata impotriva poporului si mai ales armata cu munitie de razboi.

- Sa stabilesti exact care este militarul care a tras egreu, dar istoria noastra are dreptul sa consemneze in ce cadru a fost luata decizia politica. Este un raspuns pe care domnul Nitu trebuie sa ni-l dea in anul viitor.

- A doua intrebare: Care este cadrul in care s-a luat decizia politica de a fi inarmate Garzile Patriotice cu armament si cu munitie de razboi. Nu stiu in ce masura vor fi persoane vinovate ca au tras, dar sunt doua decizii politice care au generat peste 1.000 de victime.

- Aceste doua raspunsuri trebuie sa ni le dea dl procuror Nitu intr-un termen rezonabil.

- Le-as aduce aminte guralivilor de la televiziuni ca sunt printre cei care mi l-au propus o data pe domnul Nitu si atunci a primit aviz pozitiv de la CSM.

- In discutiile avute cu domnia sa, mi-a confirmat ca este un om care poate indeplini functia.

- As vrea sa inchid speculatiile legate de targ si este un lucru care poate fi citit si poate fi inteles daca exista minima buna credinta. Acordul de coabitare NU ma obliga la desemnarea unui candidat pe care nu l-as fi acceptat.

- N-ar fi fost nicio incalcare a pactului de coabitare, daca respingeam propunerile prim-ministrului.

- Discutand cu domnul Nitu, m-am convins ca poate face fata functiei si ca Justitia nu se va prabusi si nici nu va fi pusa sub controlul politic.

- Le raspund celor care pana ieri ma acuzau ca stapanesc Justitia: acum cautati alt stapan. Vreau sa intelegeti ca stapanul procurorilor este legea.

- Cei sase procurori nu pot fi controlati politic.

- Cine credea ca mai puteam intarzia cu numirea procurorilor se insala. Din anul 2011, nu mai avem niciun sef de directie sau de departament aflat in exercitiul mandatului, toate posturile se vacantasera, iar la DNA din 2012.

- In aceasta perioada, in care n-au avut sefi desemnati, sefi care nu erau interimari, institutiile si-au facut treaba - atat DIICOT, cat si DNA.

- Sa speram ca, odata cu numirea sefilor, vor pleca de la acest punct si sa creasca in calitate si in eficienta activitatea lor.

Basescu a promulgat Legea restituirilor - Puncte tari si puncte slabe ale legii

- Al doilea subiect: am promulgat si noua lege de accelerare a restituirilor.

- Am primit si pentru aceasta lege foarte multe solicitari sa o resping. Si aceasta lege, in viziunea unora, este nenorocirea Romaniei si incalcarea statului de drept. Rezist si acestui tip de presiune, pentru simplul motiv pentru ca am constatat ca este nelegitima, nerealista si nu ar face decat sa intarzie procesele si asa intarziate in ce priveste retrocedarile.

- Legea are un set de puncte tari si are si cateva vulnerabilitati.

- Prefer sa o promulg, decat sa o retrimit la Parlament, de unde nu mai stim cum ar iesi.

- Punctele tari: Restituirea in natura, mentinerea unui just echilibru intre interesul fostilor proprietari si interesul general, legea raspunde jurisprudentei CEDO, se stabileste o schema clara de despagubiri.

- Slava Domnului, se face diferenta intre mostenitorii de drept si, cum ii numea premierul, samsari.

- Este important ca avem si sanctiuni pentru administratie, cand nu isi indeplineste atributiile.

- Cred ca este echitabil si ceea ce prevede legea legat de evaluarea imobilelor. S-au facut foarte multe fraude in numele evaluarii cu asa-numitii evaluatori independenti.

- Legea obliga la efectuarea unui inventar clar al terenurilor agricole sau forestiere.

- Acestea ar fi punctele bune.

- Legea are si un set de puncte slabe: Nu este clara reglementarea cum se face restituirea pe un nou amplasament.

- O alta vulnerabilitate este ca nu se prevede in textul legii o modalitate de indexare a sumelor in cazul despagubirilor pe cinci sau pe sapte ani.

- Lucrurile nu sunt corecte fara sa stabilesti ca se tine cont de acele plati esalonate atunci cand stabilesti valoarea terenului pentru care primesti despagubire.

- Daca aceste neclaritati ale legii vor fi corectate prin norme de aplicare sau prin eventuale acte normative mai puternice, legea, dupa parerea mea, isi atinge scopul, acela de a realiza procesul de restituire pe principiul restitutio in integrum.

- Romania este singura tara fosta comunista care a mers pe principiul restitutio in integrum.

- Fostii proprietari trebuie sa inteleaga ca aceasta generatie este de acord sa plateasca pentru lucruri pe care nu le-a facut. Nu aceasta generatie a facut nationalizarea. S-a facut cu 60 si ceva de ani in urma. Acea generatie este cel mult la pensie astazi.

- Exista respect pentru proprietate.

Victor Ponta participa la Consiliul European din 22 mai

- Consiliul European din 22 mai are doua subiecte.

- Am decis ca pe 22 mai la Consiliu sa participe prim-ministrul, in baza unui mandat pe care i-l voi aproba pana la plecare.

- Acestea au fost subiectele pe care am dorit sa vi le aduc la cunostinta, cu justificarile lor.

Intrebari:

- Despre un schimb Kovesi - Nitu: Nicidecum, nu a fost un schimb Kovesi-Nitu, au fost propuneri ale prim-ministrului. A existat procesul de consultare, inainte de plecarea propunerilor si, existand un proces de consultare, lucrurile au mers mai bine decat la negocierea cu doamna Pivniceru.

- Despre renuntarea la avionul prezidential: Am incercat sa scot trenul prezidential. Mi s-a spus "Da, dar intretinerea trenului pe tot anul costa atat". Deci cand Presedintia cere un avion, afla ca trebuie sa plateasca toate costurile de intretinere pentru un an intreg. Orice cetatean care vrea sa ia un avion comercial plateste costurile pentru cursa Bucuresti-Bruxelles si inapoi.

- Mi-e foarte greu sa-mi imaginez ca pot merge cu mijloace de transport necontrolate de instrumentele Presedintiei. Deocamdata stau la Bucuresti. Sunt situatii care frizeaza ridicolul, dar asta este: Romania si Guvernul sau!

- Despre declaratiile lui Vladimir Voronin: Cred ca Voronin a devenit foarte furios afland ca a reusit solutia desemnarii unui premier in Republica Moldova. Am avut foarte dese convorbiri cu liderii de la Chisinau. Am facut toate eforturile ca procesele legate de Republica Moldova sa nu se intrerupa. M-am implicat si, atunci, sigur ca domnul Voronin se supara. Eu nu ma pot supara pe el, pentru ca pe unul ca el nu te poti supara. Presedintele dvs a fost jignit. V-a placut sa faceti breaking news-uri cu jignirile. Va multumesc!

Voronin: Basescu ii suna pe oficialii de la Chisinau in stare de ebrietate

- Despre cerintele pentru Tiberiu Nitu: Este important sa stim cum i-a dat prin cap sa pregateasca atunci un eventual razboi civil, inarmand Garzile Patriotice. Vreau sa stiu cine a decis politic sa trimita Armata.

- Despre Ponta la Consiliul European: Cred ca poate sustine punctul de vedere al Romaniei. Avand in vedere ca a fost de acord si domnia sa cu explorarea si exploatarea gazelor de sist - acest punct de vedere trebuie sustinut la Bruxelles.

Ponta: Plec la Consiliul European de la Bruxelles. Nu e un cadou de la Basescu

- Puteam sa sustin cel putin la fel de bine problema energetica si a gazelor de sist. Sunt un sustinator al exploatarii gazelor de sist, pentru ca ele inseamna independenta energetica. E un consiliu scurt, in jurul mesei, se face poza...

- Despre Partidul Popular: Nu stiu. Ei vor stabili, ce amestec pot avea eu in acest partid. Gabriel Berca este liber sa aiba orice optiune. Eu nu am optiunea de a fi membru intr-un partid, asa ca voi privi cu simpatie. Suntem la Presedintia Romaniei, cand ma prindeti la un iarmaroc, intrebati-ma...

- Despre confiscarea masinilor: Proprietatea trebuie garantata prin Constitutie, dar Romania are lege care prevede confiscarea extinsa a averilor. Ma duc si la mama, si la copil, si la unchiul si la nasul, cand vad ca s-au facut transferuri de proprietate intr-o anumita perioada.

- Confiscarea averilor nu mai trebuie sa fie o minune. Trebuie sa fie o actiune normala a procurorului. Dupa pronuntarea sentintei, confiscarea fara drept de apel este mai mult decat posibila.

- Am fost unul dintre marii sustinatori ai legii care sa permita confiscarea extinsa. In ce priveste confiscarea masinii... putem fi furiosi oricand vedem un accident.

- Despre scrisorile trimise Parlamentului: Eu scrisori mai pot trimite. M-a bucurat, in cele din urma, un raspuns de la Camera Deputatilor. Primul lucru care trebuie apreciat este politetea, ca ai primit un raspuns oficial. Am apreciat ca am primit un raspuns politicos.

- Va multumesc si va doresc o seara buna!

Procurorii ce asteapta avizele lui Basescu au fost la Cotroceni - surse

CSM, aviz pozitiv pentru toate propunerile lui Ponta - Ce urmeaza?

CSM a avizat pozitiv, la finalul sedintei de joi, toate propunerile facute in data de 3 aprilie de fostul ministru interimar al Justitiei, Victor Ponta.

Ca urmare a audierilor, sectia pentru procurori a CSM a transmis vineri catre Ministerul Justitiei avizele pentru functiile de conducere din Ministerul Public, DNA si DIICOT, urmand ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sa le remita presedintelui Traian Basescu pentru a face numirile in functii.

Avizul CSM este consultativ, iar ultimul cuvant in ce priveste desemnarea conducerii Parchetelor il avea presedintele Romaniei.

Tiberiu Nitu este propunerea pentru functia de procuror general al Romaniei, in timp ce fosta detinatoare a acestei pozitii Laura Codruta Kovesi este propunerea pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu declaratii procurori, #Basescu avize procurori , #presedinte