Basescu a vorbit cu diplomatii despre Rusia, Coreea si Republica Moldova

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 16:56
2430 citiri
Basescu a vorbit cu diplomatii despre Rusia, Coreea si Republica Moldova
Foto: Cotidianul

Presedintele Traian Basescu a discutat, marti, cu ambasadorii romani reuniti la Palatul Cotroceni despre investitii ale unor state asiatice precum Coreea de Sud, despre imposibilitatea aderarii Republicii Moldova la NATO si despre posibile investii romanesti in Rusia.

Investitii asiatice

Presedintele Basescu le-a spus marti diplomatilor romani ca afacerile unor firme din tari precum Republica Coreea, Japonia si China pot aduce la finantari importante si sponsorizari pentru proiecte importante pentru tara noastra si a criticat faptul ca unele parteneriate sunt blocate de birocratie, relateaza NewsIn.

"Avem multe intentii ale companiilor din Republica Coreea de a dezvolta afaceri in Romania. Din pacate, mare parte din ele nu se materializeaza datorita birocratiei de la noi de acasa si a lipsei de capacitate a institutiilor romanesti de a-si asuma responsabilitati", le-a spus Basescu diplomatilor romani la intalnirea de la Palatul Cotroceni.

Acesta a spus ca nu le reproseaza acestora faptul ca unele afaceri nu pot fi dezvoltate in tara noastra, ci "este o constatare care nu vizeaza actualul Guvern, care are doar trei luni, patru luni, ci vizeaza toata istoria noastra".

El a mai explicat ca "de cand a semnat cu presedintele coreean Parteneriatul strategic, multe firme coreene au batut Romania in toate directiile" si a precizat ca "finalizarea intentiilor insa a lasat de dorit" si a cerut ca "ambasada noastra de la Seul trebuie sa isi mobilizeze toata capacitatea de a convinge firmele coreene ca merita sa investeasca in Romania, iar dincoace raspunsul va trebui sa fie mult mai eficient din partea institutiilor romanesti".

De asemenea, Basescu a amintit si de parteneriatul cu Japonia, precizand ca acesta "functioneaza la parametri normali, as spune, Romania avand tot timpul un partener in zona Asia Pacifica din Guvernul japonez, un guvern care si-a sumat finantarea unor proiecte de dezvoltare in Romania si dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene, devenind, teoretic, neeligibila pentru finantari guvernamentale din partea guvernului de la Tokyo si totusi guvernul japonez si-a asumat si finantarea proiectului de conectare a metroului bucurestean cu Aeroportul Otopeni, proiect care este acum in evaluare si executie".

"Aici as spune un lucru extraordinar despre Japonia, cu tot necazul marelui cutremur care a avut loc anul trecut, Japonia nu a facut niciun pas inapoi in a-si mentine intentia de a finanta acest proiect, lucru care arata seriozitatea deosebita a acestei tari", a mai completat presedintele.

Cat despre parteneriatul de prietenie si cooperare cu Republica Populara Chineza, seful statului roman a spus ca acesta "a inceput sa dea roade, incepem sa micsoram deficitul balantei de plati intre Romania si China si sprijinul pe care guvernul chinez il da achizitiei de marfuri de pe piata romaneasca, in baza celor convenite in discutiile cu presedintele chinez si cu premierul chinez, incep sa se materializeze".

"Deci, pe aceste parteneriate, am exigenta ca ambasadorii din capitalele statelor cu care avem parteneriate sa faca, trimestrial, o raportare cu privire la evolutiile acestor parteneriate si, mai ales, sa semnaleze problemele care apar in tara in derularea parteneriatelor cu firme din aceste tari, pentru ca in mod cert la dumneavoastra vine un feedback al acestor firme care viziteaza Romania, vor sa faca afaceri si reusesc sau nu reusesc", asta le-a cerut presedintele tuturor ambasadorilor din tarile cu care Romania are incheiate parteneriate, se mai arata in materialul agentiei de presa.

Federatia Rusa

Presedintele Traian Basescu a sustinut marti la intalnirea cu diplomatii romani de la Palatul Cotroceni ca oamenii de afaceri din Romania trebuie "sa priveasca mult mai atent si mai intens" catre piata Federatiei Ruse, mentionand ca aici "din punct de vedere politic nu exista restrictii".

"Important este ca oamenii de afaceri din Romania, companiile din Romania, sa priveasca mult mai atent si mai intens catre piata chineza, ca de altfel si catre piata Federatiei Ruse, o piata care ne este deschisa si din punct de vedere politic nu exista restrictii pentru oamenii de afaceri romani sa exporte in Federatia Rusa sau sa faca investitii in Federatia Rusa", le-a spus seful statului diplomatilor romani.

Acesta a mai mentionat ca "problema este sa avem si indrazneala sa o facem" si a facut un apel din acest punct de vedere la comunitatea de afaceri din Romania "sa nu mai evite Federatia Rusa", transmite agentia NewsIn.

Republica Moldova

Presedintele Basesu le-a transmis diplomatilor romani ca tara noastra sustine Republica Moldova "intr-un proces de integrare in UE", dar i-a rugat pe acestia sa nu transmita mesaje cu privire la aderarea acesteia la NATO deoarece "Republica Moldova si-a declarat neutralitatea prin Constitutie".

"In ceea ce priveste politica de vecinatate, Republica Moldova ramane o prioritate pentru noi in sustinerea pe care i-o acordam in mod traditional pentru a intra intr-un proces de integrare in UE. Va pot spune ca pentru UE Republica Moldova este povestea de succes a Parteneriatului Estic. Este cea mai reusita cooperare intre UE si o tara a Parteneriatului Estic, ceea ce ne incurajeaza in mentinerea pozitiei noastre legata de sustinerea fara rezerve a avansului catre integrare in UE a Republicii Moldova", a sustinut Basescu la intalnirea cu diplomatii de la Palatul Cotroceni.

Acesta a precizat ca "a vazut unele declaratii care vizau Republica Moldova in NATO" si i-a rugat pe acestia referitor la aceste declaratii, "chiar daca vin de la inalti demnitari ai statului roman", sa nu "merga pe aceasta directie, pentru ca Republica Moldova si-a declarat neutralitatea prin propria ei Constitutie", iar "statul roman are obligatia sa respecte Constitutia Republicii Moldova, chiar daca, sigur, avem si elemente care nu ne convin, afland din aceasta Constitutiei ca limba oficiala este limba moldoveneasca", potrivit NewsIn.

"Dar, din punct de vedere al abordarilor strategice, Romania se limiteaza la a sustine integrarea Republicii Moldova in UE. Cand la Chisinau se va lua alta decizie, legata si de NATO, vom sustine si acest proces. Dar deocamdata procesul pe care noi il sustinem este cel pe care Chisinaul il doreste: integrarea in UE", a mai precizat Basescu.

Cat despre problema transnistreana, seful statului le-a spus diplomatilor romani ca "ramanem consecventi pozitiei noastre si nu dam noi Chisinaului solutii si nici formatului 5+2 de negociere a problemei transnistrene", explicandu-se ca "misiunea noastra, pe care ne-o asumam fara rezerve, este aceea de a sustine pozitia Chisinaului". "Sigur ca putem avea foarte multa fantezie legat de cum sa fie rezolvata problema transnistreana. Putem avea si fantezie, putem avea si solutii, dar nu suntem parte a procesului de negociere. Ceea ce noi putem face eficient este sa punem la dispozitia UE expertiza noastra cu privire la solutionarea corecta a problemei transnistrene, pentru ca UE ne reprezinta si pe noi in negocierile legate de problema transnistreana", a precizat seful statului.

"De asemenea, aliatilor nostri americani le-a pus si le vom pune in continuare la dispozitie expertiza noastra, dar ne abtinem de la a da Chisinaului solutiile noastre. Ceea ce avem de facut in mod onest este sa sustinem pozitia Chisinaului in aceste negocieri, in organismele din care noi facem parte, iar Republica Moldova nu face parte", a mai explicat el.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#basescu ambasadori, #Basescu Coreea, #Basescu Rusia, #Basescu Republica Moldova , #presedinte