Basescu acuza un judecator de minciuna: Sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac prost

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 15:43
11786 citiri
Basescu acuza un judecator de minciuna: Sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac prost
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu i-a raspuns, joi dupa-amiaza, judecatorului CSM Horatius Dumbrava, care a cerut sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile sefului statului referitoare la dosarul Microsoft.

Presedintele a spus ca exista magistrati care tin neaparat sa faca politica si o fac "mai prost" decat politicienii. In plus, a dat noi informatii din dosare, aratad ca 9 firme si persoane din EADS se regasesc si in Microsoft.

De asemenea, Traian Basescu a anuntat si ca va cere Guvernului Romaniei sa preia rafinaria detinuta de Lukoil la Ploiesti, daca vineri compania rusa va stabili sa nu mai reia productia.

Declaratiile lui Basescu si Ponta despre Microsoft si Lukoil, analizate de Inspectia Judiciara (Video)

Declaratiile sefului statului vin dupa ce, in aceeasi zi, CSM a anuntat ca va sesiza Inspectia Judiciara in cazul pozitiilor facute publice de lideri politici cu privire la dosarele Microsoft si Lukoil, fiind vizati presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si senatorul liberal Varujan Vosganian.

Pe de alta parte, Basescu a anuntat ca a semnat revocarea lui Kelemen Hunor din functia de ministru al Culturii, dupa ce acesta si-a dat demisia acum 3 luni.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa o faca si mai prost decat o facem noi, politicienii.

- Azi, am inteles ca un domn magistrat a considerat ca as fi afectat Justitia pentru ca am dat date din dosar.

- Imi pare rau, dar dl magistrat minte.

- Imi mentin integral afirmatia.

- Ce l-o fi deranjat pe dl magistrat? Faptul ca am afirmat ca sunt unii fosti ministri care au luat bani si foloase necuvenite, afirmatiile sunt despre dna Andronescu, dl Sandu, dl Tanasescu si sunt alti fosti ministri care sunt acuzati de abuz in serviciu.

- Nu inteleg de ce pe dl magistrat l-a deranjat daca a auzit-o si din gura presedintelui. Cand am spus ca sunt ministri care nu sunt suspectati ca au luat bani, m-am referit la Funeriu si la Vreme, toti ceilalti fiind si cu suspiciunea ca au primit foloase necuvenite.

- De asemenea, am afirmat ca toti cei cinci nu aveau nicio calitate, ca nu eu le dau calitatea. Acei cinci ministri nu aveau nicio calitate.

Basescu a semnat: 5 fosti ministri, urmariti penal. Ce informatii are despre dosarul Microsoft

- Ancheta poate sa continue si cred ca orice intarziere a Parlamentului este daunatoare pentru credibilitatea Parlamentului Romaniei.

- Cu ce l-am deranjat pe dl magistrat... Inca nu-i spun magistrat-politician.

- Dupa cum bine stiti, cineva a binevoit sa distribuie in spatiul public declaratia lui Florica si alte declaratii. Am spus ca mai pot da un element care nu inseamna divulgarea continutului dosarului.

- Dl magistrat trebuie sa stie ca presedintele nu are doar o sursa de informatii. In dosar, nu va gasi aceasta afirmatie.

- Am mai spus, in conferinta de presa de data trecuta, ca dl Bittner nu a fost anchetat. Nu a dat nicio declaratie. Imi mentin declaratia si acest lucru nu il scrie in dosar. Am raspuns doar unui joc care se facea in mass-media, de oameni care voiau sa ii protejeze pe adevaratii denuntatori.

- De fapt, era o grupare de politicieni si ziaristi care avea ca obiectiv sa-i acopere pe cei care au facut de fapt denunturile.

- Cam acesta a fost continutul declaratiei mele. L-am sunat pe dl presedinte al CSM, l-am informat cu privire la punctul meu de vedere si o spun public: daca este vreun magistrat in CSM care vrea sa faca politica, intra, frate, cinstit in politica si te lasi de calitatea de magistrat si n-ai decat sa faci politica atat cat vrei si cat te pricepi.

- Astfel de atitudini ale CSM nu fac decat sa discrediteze institutia, pe care eu am aparat-o, dupa ce a devenit o institutie functionala si nici nu puteam sa trec peste acest incident, pe care il consider de nedorit si in acelasi timp este o rugaminte: daca sunt judecatori membri in CSM, procurori sau judecatori care vor sa faca politica, sa intre in politica. Eu, afirmatiile de acest gen, nu le fac niciodata divulgand secrete din dosare penale.

- Nu ma poate opri dl magistrat sa utilizez informatie si din alte surse. Si ii dau o informatie pentru care il rog sa se duca la CSM fuga-fuga. In analiza noastra in cazul EADS, sunt 9 firme si persoane individuale care se regasesc si in Microsoft, si nu dintre persoanele carora li se ridica statui in dosarul Microsoft, iar aceasta informatie nu este in niciun dosar penal.

Basescu da noi informatii despre dosare: 9 firme si persoane din EADS se regasesc si in Microsoft

- Asta am avut, legat de abuzul care consider ca azi s-a facut impotriva presedintelui Romaniei. Este un abuz care, daca se repeta, voi reactiona de fiecare data.

- Nu am placere sa vad dezbateri la televiziuni in care politruci il pun pe presedintele Romaniei pe picior de egalitate cu Victor Ponta cand vine vorba despre presiuni asupra Justitiei.

- Sunt convins ca DNA le-ar fi pus la dispozitie dosarul si comunicatul, sa se convinga ca mare parte a afirmatiilor mele nu ar fi avut legatura cu dosarul.

- Ramanem tot la Justitie: art. 276 din Codul Penal, cel in care se prevad urmatoarele: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

- Din pacate, Parlamentul si-a mentinut pozitia, pentru ca eu am trimis o data legea inapoi la Parlament, propunand sa nu se abroge acest articol, Guvernul a incuviintat abrogarea acestui articol, atac legea asa cum a fost ea votata, o atac la CCR. Motivul principal este acela de intimidare a Justitiei.

- Atac propunerea legislativa de abrogare la CCR, in speranta ca acolo voi avea castig de cauza, daca nu am avut in Parlament si in relatia cu Guvernul, care sustine abrogarea articolului, in numele unei iluzorii libertati de exprimare. Are limitele ei, pana afecteaza dreptul tau la imagine, la o viata decenta.

Despre Ministerul Culturii

- Astept de trei luni un inlocuitor pentru ministrul Culturii, constat ca Guvernul nu face nici macar gestul minimal nu de a nominaliza, ci de a desemna un ministru interimar al Culturii, dintre membrii Guvernului. Am semnat decretul de revocare al dl Kelemen Hunor. Niciodata nu am avut atata rabdare cu un guvern, cat am avut cu dl Hunor, dar cred ca s-a intrecut masura.

Kelemen Hunor nu mai e ministrul Culturii: Basescu a semnat revocarea dupa 3 luni

- In momentul de fata, nu exista un ministru al Culturii, dar cred ca era necesar sa existe. Decat sa ataci Justitia pentru o hotarare, mai bine rezolvai problema "Cuminteniei pamantului", printr-o negociere directa, pentru ca fata de cele 2,4 miliarde cat s-au dat la administratiile locale bani de campanie, ce insemnau 20 de milioane de dolari cu care sa se negocieze cu proprietarii preluarea de catre statul roman?

- Cred ca aici Guvernul greseste, contestand inutil si fara acte. Nu exisa niciun act prin care sa se poata proba ca statul roman a platit vreodata acea statuie.

- Mai bine reduceai de la baroni. Ce insemna 80 de milioane de lei? Nici macar un contract de asfaltare serios.

- Apropo de contracte de asfaltare: dragi primari, primiti bani cu nemiluita, platiti datorii si nu va apucati sa faceti nefacute cu ei, ca uitati: E bine sa nu va bucurati ca i-ati primit pe cei de care nu aveti nevoie sau pe care i-ati primit ilegal.

- Legea speciala privind pensionarea personalului aeronautic: asa cum arata Guvernul, care este impotriva adoptarii acestei legi, legea creeaza o mare discriminare intre transportatori si va citez din scrisoarea semnata de dl Ponta.

- In scrisoarea Guvernului, care vorbeste de multe altele, se da un aviz negativ, Guvernul nu sustine aprobarea acestei initiative legislative.

- Prin Constitutie, este obligatoriu sa se nominalizeze sursele de finantare. Retrimit legea la Parlament, tinand cont in mod imperativ de solicitarile Guvernului.

- Victor Ponta, cand e la Parlament, e una, cand e la Palatul Victoria e altul.

- Am rugamintea sa intrati pe site-ul Camerei Deputatilor, sa vedeti aceasta scrisoare, pentru ca vorbeste asa de frumos de masurile luate in 2009 si 2010 si ar fi pacat sa nu aveti un asemenea spectacol al lui Victor Ponta. Trebuie definit exact asa cum este omul acesta.

- In 2008, multumea Parlamentului ca a dres o inechitate. Daca o primesc inapoi cu aviz pozitiv de la Guvern, o promulg, fara sa o trimit la CCR.

- In sfarsit, problema Lukoil. Discut doar presiunea facuta de un lider al companiei impotriva procurorului si a Guvernului Romaniei. O astfel de abordare este inadmisibila si, daca maine Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti.

- In momentul asta, Guvernul Romaniei ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit tehnic sa o preia si, la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil, sa discutam suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in rafinarie.

- Daca, bazat pe presiune, care imi pare o abordare de tip putinian - asa ceva face Putin, nu intr-o tara a UE -, comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor. Lukoil nu poate sa spuna "Inchid, ca asa vreau eu".

Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria

- Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca daca asta ii este abordarea. Lukoil trebuie sa se hotarasca: respecta legile statului roman sau, daca vrea legile de la Moscova, se duce acolo, nu in Romania.

Despre cele 700 de milioane cu care Lukoil ar fi contribuit la bugetul Romaniei

- Am mai auzit o minciuna: Lukoil contribuie la bugetul de stat cu 700 de milioane de euro pe an. Lukoil de cinci ani merge in pierdere, ceea ce ma face sa gandesc ca, la terminarea anchetei, s-ar putea ca cele 230 de milioane de euro sa fie doar o deschidere, vizavi de suma.

- Lukoil i-a dat banii lui Ponta, i-a dat banii din acciza. Lukoil n-a avut profituri, asa arata declaratiile lor din ultimii cinci ani, din care sa fi dat statului roman.

- Cele 700 de milioane de euro sunt accizele pentru statul roman.

- Oricine, cumulat, ar fi dat aceeasi acciza statului roman.

- Justitia noastra este in fata unui santaj, a unei presiuni, si Doamne fereste sa se cedeze la ea, ca maine aflam ca nu mai face nimeni profit in tara asta, ca asa se poarta daca esti strain.

- Este un lucru pe care Guvernul trebuie sa il analizeze cu toata seriozitatea, nu este joaca. Ia plecati, baieti, daca nu respectati legile statului. Sa nu credeti ca plecati cu rafinaria.

Ce au spus Basescu si Ponta

Basescu, in vizorul CSM pentru declaratiile despre dosarul Microsoft

Presedintele Basescu a declarat vinerea trecuta ca in dosarul licentelor Microsoft denunturile au fost facute de romani, nu de straini, asa cum se vehiculeaza in spatiul public.

Ponta: Dosarul Lukoil nu are conotatie politica

De asemenea, CSM a analizat declaratiile facute luni de Victor Ponta cu privire la dosarul Lukoil, urmarind "eventuale atingeri adusa independentei procurorului de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in efectuarea urmaririi penale in dosarul Lukoil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Traian Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu Lukoil, #Basescu Microsoft, #Basescu declaratii Lukoil Microsoft, #Basescu demisie Kelemen Hunor , #presedinte